‘Geldzorgen?’

Problemen met de rekeningen betalen? Voor dit document is een selectie gemaakt uit de lijst aangeboden door huisartsenpraktijk Venderbosch en Nabuurs.

In Nederland en ook in Nijmegen zijn verschillende organisaties die kunnen helpen met extra geld, eten, hulp met betalen van bijvoorbeeld de huur of energierekening, spullen (laptop) en abonnementen voor je kind. In dit documenten staat een opsomming van verschillende organisaties: een deel hiervan kan alleen door een hulpverlener worden aangevraagd. Mocht er geen hulpverlener bij jou betrokken zijn kan het Stip je verder helpen, zij zitten op verschillende plekken in Nijmegen. www.stipnijmegen.nl

Ook op de website ‘Wegwijzer 024’ www.wegwijzer024.nl staat een overzicht met alle vormen van hulp.

A Eten en drinken:

1. Voedselbank Nijmegen: www.voedselbanknijmegen.nl
De Voedselbank is er om je te ondersteunen met een wekelijks gratis boodschappenpakket. Wie na aftrek van vaste lasten minder dan 300 euro per maand overhoudt om aan voeding en kleding te besteden, komt in aanmerking voor een tijdelijk wekelijks voedselpakket. Bestaat het huishouden uit meer dan één persoon? Dan kan bij dit bedrag 110 euro per persoon worden opgeteld. Bijvoorbeeld: 2 ouders met 2 kinderen (zonder eigen inkomen) = 300 + 3 x 110 = 630 euro.
Aanmelden kan zelf maar is handiger via een hulpverlener. Het Stip of Bindkracht 10 www.bindkracht10.nl kan je hier verder mee helpen.

2. ‘Happy ouder’, onderdeel goede oude dag
www.langerthuisnijmegen.nl/langer-meedoen/goede-dag-nijmegen
Happy Ouder is een inloopactiviteit voor senioren (65+) waar gratis koffie wordt geschonken en er aandacht en een luisterend oor is. Er is altijd een vrijwillige gastheer/gastvrouw en vaak ook een professional. Er is geen aan- of afmelding nodig en er wordt geen informatie geregistreerd.
Locaties:
Grootstal, Wijkcentrum De Schakel. Maandag van 10.00 tot 12.00 uur (grote zaal)
Lindenholt, Wijkcentrum De Brack. Maandag van 10.00 tot 12.00 uur (ontmoetingsruimte)
Neerbosch-Oost, Wijkcentrum De Schalmei. Woensdag van 9.00 tot 11.00 uur
(ontmoetingsruimte)
Willemskwartier, Wijkcentrum ’t Hert. Woensdag van 10.00 tot 12.00 uur (ontmoetingsruimte)
Nijmegen-Oost, Wijkcentrum Daalsehof. Dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur (ontmoetingsruimte)

3. Snelle hulp bij geen geld voor eten; Vincentius Nijmegen
www.vincentiusnijmegen.nl
In ieder huishouden kan het gebeuren dat er, door onvoorziene omstandigheden, op korte termijn hulp nodig is. Als de hulpverlening via de gemeente of welzijnsinstantie nog even op zich laat wachten, dan is Vincentius er om te helpen. Heb je op dit moment acute hulp nodig omdat jij en je gezin anders in de problemen komen? Maak je je zorgen wat je vanavond op tafel moet zetten? Heb je daar de middelen niet voor? Neem contact op met Vincentius, ze helpen je graag.

4. Soep met je buren, Vincentius Nijmegen
https://www.dedukenburger.nl/bladeren-2/767-vier-keer-per-week-tijd-voor-een-praatje

Vincentius Vereniging, Meijhorst 14.00. Op vrijdags van 11.00 tot 13.00 uur ‘verse soep’.

www.vincentiusnijmegen.nl/home/activiteiten/soep-met-je-buren
Kom lekker soep eten iedere woensdag in de Voorstenpunt, Voorstenkamp 19-19 van 12 uur tot ongeveer 13.00 uur. En op donderdagmiddag van 12 tot 13 uur, Horstacker 14-51. Vrije entree en vrijblijvend de mogelijkheid om een donatie te doen.

5. Soepie-doen, wijkcentrum Dukenburg
Iedere dinsdag om 12.30 uur wordt er samen soep gegeten. Aanmelden niet nodig. Kosten 0,50 euro voor een kop soep (of gratis als de kosten lastig zijn).

B Financiën
1. Leergeld Nijmegen www.leergeldnijmegen.nl
Leergeld Nijmegen heeft als doel alle Nijmeegse kinderen mee te laten doen.
Leergeld Nijmegen betaalt maximaal 400 euro per jaar aan een club of vereniging. Ook kunnen kosten voor sportkleding, een instrument of zwemles betaald worden. Tevens kan er hulp geboden worden bij het kopen van een laptop/Chromebook in groep 6. Heb je kinderen van 4 tot en met 17 jaar? Heb je een laag inkomen? Woon je in de gemeente Nijmegen en staan de kinderen op uw adres ingeschreven? Dan heeft je gezin recht op hulp van Leergeld Nijmegen. Je kunt zelf hulp aanvragen via de website. Of de begeleider of bewindvoerder van je gezin kan hulp aanvragen.
Een laag inkomen is een netto maandinkomen dat niet hoger is dan: 2.160 euro voor een 1 ouder gezin en 2.395 euro voor een 2 ouder gezin.
Heb je een hoger inkomen, maar krijg je hulp om schulden af te lossen? Dan kun je ook hulp aanvragen bij Leergeld Nijmegen.

2. Gemeente zorgverzekering
www.gezondverzekerd.nl/gemeente/nijmegen
De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte en/of lichamelijke beperking. Meedoen betekent minder betalen voor méér zorgverzekering. De gemeente betaalt een deel van de premie en er is meestal geen eigen risico. Er is een mogelijkheid tot een aanvullende verzekering zodat bijvoorbeeld ook fysiotherapie vergoed wordt. Het maximale inkomen dat je mag hebben om in aanmerking te komen voor de gemeenteverzekering is te vinden op de website.

3. Bijzondere bijstand
www.nijmegen.nl/diensten/uitkering-schulden-laag-inkomen/bijzondere-bijstand
Je hebt een laag inkomen en je moet kosten maken die je niet kunt betalen, vraag bijzondere bijstand aan. Je kunt bijzondere bijstand aanvragen voor kosten die noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld vervanging van een koelkast/wasmachine/meubels, rechtsbijstand of de eigen bijdrage voor bepaalde medische kosten. Je kunt zelf bijzondere bijstand aanvragen of een hulpverlener kan dit voor je doen. Je kunt ook contact opnemen met het Stip, zij kunnen je verder helpen.

4. Hulp bij financiële zorgen www.bindkracht10.nl
Woon je in Nijmegen en maak je je zorgen over je geldzaken? Samen pakken we het aan. Eén van onze financieel experts gaat graag met je in gesprek. Loop zelf binnen bij een van de 10 Stips in de stad, bel of maak een afspraak via het formulier op de website. Bij de afspraak ga je in gesprek over je geldzaken of zorgen. De financieel expert geeft advies: wat is er mogelijk en wat past bij jouw situatie. Samen bepaal je hoe het verder gaat.

5. De formulierenbrigade www.formulierenbrigadenijmegen.nl
De Formulierenbrigade helpt mensen uit Nijmegen met een laag inkomen. We kijken of je inkomen op orde is en of er regelingen zijn waar je geen gebruik van maakt. Als je wilt helpen we met het aanvragen van regelingen.

C Kinderen:

1. Hulp bij kinderfeestje www.stichtingkinderfeest.nl
Helaas is het voor duizenden kinderen niet vanzelfsprekend om voor hun verjaardag een kinderfeestje te geven. Stichting Kinderfeest biedt kinderen in armoede een dag om nooit te vergeten. Ze zorgen ervoor dat deze kinderen de middag van hun leven krijgt en laten ze genieten van een geheel verzorgd feestje. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd en alle zorg wordt uit handen genomen van de ouders. Tijdens de verjaardagsfeestjes worden er spelletjes gespeeld, maken kinderen de mooiste knutselwerkjes of wordt er buiten gevoetbald. Naast alle activiteiten is er ook taart en een cadeautje voor de jarige. Dat maakt het feestje compleet! Let op: aanvragen kan alleen via een hulpverlener.

2. LINDA foundation www.lindafoundation.nl
De stichting van Linda de Mol wil arme gezinnen met kinderen een steuntje in de rug geven én meer begrip kweken voor de (vaak verborgen) armoede in Nederland. Eens per jaar geven ze gezinnen die het financieel echt slecht hebben cadeaukaarten ter waarde van 630 euro. Zo hebben zij een jaar lang elke maand 50 euro vrij te besteden bij de winkels die meedoen. Let op: aanvragen kan alleen via een hulpverlener.

3. Hulp voor babyspullen www.stichtingbabyspullen.nl
Ben je zwanger maar heb je het financieel zwaar? Weet je niet hoe je alle spullen voor jouw kindje bij elkaar kunt verzamelen en heb je als aanstaande ouder(s) weinig of geen steun van je familie of uit je vriendenkring? Stichting babyspullen helpt je om jouw kindje een goede start te geven. Stichting babyspullen vindt dat ieder kindje een goede start verdient, daarom geven ze babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Let op: aanvragen kan alleen via een hulpverlener.

D Spullen:

1. Armoedefonds: gratis maandverband en tampons
www.armoedefonds.nl/wat-we-doen/projecten/menstruatie-armoede
Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis soms geen geld voor menstruatieproducten. Het Armoedefonds geeft daarom gratis maandverband en tampons weg. Ze willen vrouwen zelf de keus geven om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij fijn vinden. Daarom bieden ze verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aan. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar. In Nijmegen zijn tientallen uitgiftepunten, kijk op bovenstaande website waar een uitgiftepunt bij jou in de buurt is. Bredeschool De Dukendonck in Tolhuis is een MUP, menstruatie uitgifte punt.

2. 50-cent winkeltjes Vincentius vereniging Nijmegen
Het 50 cent winkeltje, Horstacker 14-51 is op woensdag en donderdag geopend van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Alle artikelen zijn slechts 50 cent. Er is van alles te vinden, spullen voor in huis, kleding en speelgoed. De spullen zijn van goede kwaliteit. Het 50 cent winkeltje aan de Voorstenkamp 19-19 is elke woensdag open van 13 tot 15 uur. Er is gratis koffie en thee en ruimte voor een gesprek.

3. Weggeefwinkel Vincentius vereniging Nijmegen
Gratis tweedehands servies, glas, speelgoed en kleding verkrijgbaar bij de weggeefwinkel aan de Meijhorst 14-00. Er is ook gratis koffie en thee en ruimte voor een gesprek. De winkel is elke dinsdag en donderdag open van 14 tot 16 uur.

E Hulp bij energiekosten:

1. Energiefixer

www.nijmegen.nl/diensten/energieloket-energie-besparen/energiefixer-aanvragen
Woon je de wijk Zwanenveld, Meijhorst of Aldenhof? Maak dan gebruik van de energiefixers. Gratis aanpassingen in je huis om energie te besparen. De Fixers komen als het jou uitkomt bij je op bezoek en nemen gereedschap en handige producten mee. Daarna gaan ze aan de slag in je huis, op basis van de gemaakte afspraken. Ze installeren bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en/of stellen je centrale verwarming (cv) slimmer in. (In huurhuizen moet dit door de woningcorporatie gebeuren) Zo heb je minder energie nodig om je huis warm te krijgen. En zo houdt je huis de warmte langer vast. Dat scheelt in de portemonnee en het is ook nog eens helemaal gratis! Je hoeft je alleen zelf online aan te melden. Lukt je dit zelf niet? Zoek dan contact met het Stip, ze helpen je graag verder.

2. Gratis 50 euro cadeaubon voor energiebesparende producten
www.regionaalenergieloket.nl/nijmegen
De gemeente biedt bewoners van Nijmegen een gratis cadeaubon aan van 50 euro.
Je kunt de bon inwisselen voor energiebesparende producten zoals LED-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. De bon is aan te vragen via de site. Let op: De cadeaubonnen voor koopwoningen zijn tijdelijk op. Huurders kunnen nog wel een cadeaubon aanvragen.

3. Gratis energiecoach
www.regionaalenergieloket.nl/indebuurt/initiatieven/nijmegen-energiecoach
Een energiecoach komt bij je thuis op bezoek. Samen onderzoek je hoe je kunt besparen. Als je dat wilt, bespreek je ook je energierekening (gas, water en elektriciteit) en wat voor jou belangrijk is. De energiecoach geeft je daarna bruikbare, handige tips én advies op maat. Een energiecoach is een vrijwilliger. Aanmelden via bovenstaande site. Kom je er niet uit Het Stip helpt je graag.

4. Energietoeslag bij laag inkomen
www.nijmegen.nl/diensten/uitkering-schulden-laag-inkomen/energietoeslag
Inwoners van de gemeente Nijmegen met een laag inkomen krijgen dit jaar extra energietoeslag. Er is voor 2022 al 1300 euro uitbetaald. Voor 2023 kan de eerste 500 euro aangevraagd worden. Ook studenten kunnen energietoeslag aanvragen. Aanvragen kan zelf via bovenstaande website of vraag hulp bij het Stip.

Maximaal inkomen vanaf 1 juli 2022 (netto, zonder vakantiegeld)

Vanaf 21 jaar tot pensioenleeftijd: Alleenstaand 1435 euro, alleenstaande ouder 1845 euro en met partner 2050 euro.

Vanaf pensioenleeftijd: Alleenstaand 1.595 euro, alleenstaande ouder 1945 euro en met partner 2160 euro.

F Vrije tijd:

1. Gratis vakantie, stichting de Vakantiebank
www.devakantiebank.nl
Stichting ‘De Vakantiebank’ heeft als doel mensen met een laag inkomen een onbezorgde vakantieweek aan te bieden op een mooie plek in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen. Je komt in aanmerking als je leeftijd rond bijstandsniveau en geen uitzicht hebt op vakantie en de laatste drie jaar niet op vakantie bent geweest. Aanmelden kan via de website of via een hulpverlener.

2. Gratis vakantie, camping Polemonium
www.facebook.com/appie.wijma.9
Appie Wijma heeft in het Groningse Opende een camping waar gezinnen met weinig geld vakantie kunnen vieren. Heb je weinig geld dan ben je welkom is het motto. De camping is volledig gratis: van eten tot verblijfplaats. Aanmelden via de facebook site van Appie Wijma.

3. Gratis uitjes en extra’s, Quiet Nijmegen www.quiet.nl/nijmegen
Quiet wil mensen in armoede regelmatig iets extra’s bieden. Een verjaardagstaart, een etentje, een keer naar de kapper. Daarnaast willen ze mensen de kans geven hun talenten in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dit meedoen geeft eigenwaarde en laat mensen weer leven, in plaats van overleven. En daar wordt heel Nijmegen beter van!
Aanmelden via de Voedselbank.

4. Kappers- en herstel café, ontmoetingskerk Nijmegen
www.ontmoetingskerk.net/steun-nodig-in-dukenburg
Elke eerste vrijdag van de maand kun je bij de ontmoetingskerk je kleding, fiets of computer gratis laten repareren of je haren laten knippen. Minstens zo belangrijk is dat er tijd en ruimte is om elkaar gezellig te ontmoeten. Let op: je moet aangemeld zijn bij de Voedselbank om hier gebruik van te kunnen maken.

5. Repair café Creatief Centrum Nijmegen-Zuid Tolhuis, Nijmegen
www.ccnz.nl/activiteiten/repair-cafe
Elke tweede zaterdag van de maand is er van 11 tot 14 uur een Repair café. Tolhuis 44-44. Toegang is gratis. De reparaties in het Repair café worden tegen een vrijwillige bijdrage uitgevoerd. Als een onderdeel defect is, wordt gevraagd of je of je zelf het benodigde onderdeel wilt kopen en het een volgende keer mee wilt nemen.

G Opleiding:

1. Financiële steun voor vrouwen bij een opleiding, stichting ABCzetje
www.abczetje.nl
Stichting ABCzetje helpt meisjes en vrouwen bij hun ontwikkeling in opleiding en naar werk. ABCzetje ondersteunt speciaal vrouwen die het door omstandigheden moeite kost om dit op eigen kracht te doen en die geen beroep kunnen doen op gewone hulp of regelingen van de overheid. Stichting ABCzetje draagt bijvoorbeeld bij aan de kosten van je opleiding, cursus of studiemateriaal. Soms is er meer praktische hulp nodig zodat je kunt beginnen met een cursus of opleiding. ABCzetje helpt je op weg zodat je je straks je eigen werk en inkomen hebt. Heb jij hulp nodig bij het volgen van je opleiding? Heb je steun nodig bij je stap naar werk? Mail ons en vraag om een zetje, zodat je zelf weer verder kunt.
Voor het mailadres: zie website

H Dieren:

1. Eten voor huisdieren, dierenvoedselbank Happy Feet
www.dierenvoedselbankhappyfeet.jouwweb.nl
Veel gezinnen zitten in de schuldhulpverlening of leven op de armoedegrens en kunnen hun dieren niet bieden wat ze nodig hebben. Schuldhulpverlening is soms noodzakelijk door onverwachte omstandigheden. Natuurlijk doe je dan je huisdier niet weg. De liefde voor je dier staat als een huis en wij helpen hen dan ook graag dit in stand te houden. Wij bieden hulp d.m.v. een pakket met voedsel en verzorgende producten.

Aanmelden kan via de mail: happyfeetnijmegen@gmail.com

2. Hulp bij betalen medische zorg voor acuut ziek of gewond huisdier, stichting bevordering huisdierenwelzijn www.huisdierenwelzijn.nl Stichting bevordering huisdierenwelzijn steunt mensen met een huisdier en een laaginkomen met financiële steun voor de kosten van dierenarts bij een acuut ziek of gewond dier. Aanmelden gaat via de dierenarts of de website.
Let op: om gebruik te kunnen maken van de steun moet je een bewindvoerder hebben of gebruik maken van de Voedselbank.

Bijgewerkt tot 13 februari 2023

De Dukenburger is niet verantwoordelijk voor de aangeleverde gegevens.

Informeer goed bij de betreffende instanties.

menu