‘Gasvrij Dukenburg start in de hoogbouw’

In 2024 gaat het tot nu toe grootste project in Dukenburg waarbij woningen helemaal van het gasnet afgaan van start. Weliswaar nog wel met een tussenstation voor warmteopwekking. Dit is het derde project, na de NOM (Nul Op de Meter) huizen in Meijhorst en de buurt Hof van Nijmegen in Tolhuis.

Dit project is verdeeld over twee wijken, Lankforst en Zwanenveld en er zijn twee woningcorporaties bij betrokken, Woonwaarts en Talis. Bewoners zijn goed geïnformeerd en hebben toestemming gegeven voor de werkzaamheden. Meer dan 70% heeft voor gestemd. Tegelijk start er een groot onderhoudsproject bij Talis. Begonnen word met de rode flat, daarna volgt de blauwe. De gele en groene flat zijn in 2026 aan de beurt. In Lankforst is Woonwaarts al met het onderhoud gestart.

De verwarmingsketel en gasleidingen verdwijnen uit de woningen. Er komt een afleverset die de gasketel vervangt. Het warme water voor de radiatoren en mengkranen komt via de set in huis en hier wordt ook het verbruik gemeten. Gasmeter en aansluiting in meterkast verdwijnen en hiervoor wordt geen opzegboete berekend. De huurder gaat een leveringsovereenkomst afsluiten met ‘InWarmte’.

Vastlegging garantie kosten warmtenet

“Deze afspraken leggen we vast in een brief aan u. Deze brief komt in uw dossier. Zo is het afgesproken met de huurdersverenigingen Accio en Omslag. De afspraken zijn vastgelegd voor 30 jaar. Verhuist u in de tussentijd? Dan kunt u deze afspraken opzeggen”, is te lezen in de nieuwsbrief aan de bewoners.

Koken van gas naar inductie

Van de woningcorporaties krijgen de huurders een inductiekookplaat en pannenset (pannen die eenmaal op gas hebben gestaan zijn niet meer geschikt omdat ze niet meer vlak zijn van onder).

De vaste kosten voor de warmte aansluiting blijven gelijk aan de vaste kosten voor een gasaansluiting. Voor het warmtetarief zijn de afspraken (die voor 30 jaar gelden) 15% lager dan het tarief vastgesteld door de ACM. Dit is een gemiddeld gastarief, zolang er gas is.

Isolatie

Het gaat om 453 Talis woningen in Zwanenveld en 189 van Woonwaarts in Lankforst. De daken en de kopgevels worden in Zwanenveld goed geïsoleerd en daar waar geen HR++ glas zit komt dat nu ook. De uitstraling van de woongebouwen wordt moderner en de ingangen worden aangepast. De balustrades op de balkons en aan de galerijen worden vernieuwd. Deels doorzichtiger en ze krijgen de wettelijke hoogte. Ook in Lankforst komt betere isolatie door nieuwe gevelpanelen en de ramen en glasdeuren worden vervangen door HR++ glas. Het flatgebouw aan de 56e straat Lankforst staat buiten al deze werkzaamheden. Het grootste deel van deze appartementen zijn verkocht en er zijn nog maar enkele huurwoningen.

Modelwoning

In Zwanenveld gaat men een modelwoning klaarmaken waar bewoners kunnen zien hoe een en ander er in de praktijk uit gaat komen te zien.

Bericht april 2024

menu