‘Ga eens naar Grave’

Vanuit Dukenburg kun je de afstand naar Grave gemakkelijk fietsend overbruggen. De auto is uiteraard ook een optie. Tot voor kort was de bus een goed alternatief. Lijn 99 reed vanaf Station Dukenburg naar Grave en lijn 9 vanaf de Van Boetbergweg. Door de problemen met de Maasbrug rijden sinds 29 juli geen bussen meer naar Grave. Het is onbekend tot wanneer dat duurt.

(Voor-)tuinen

In Grave is altijd iets te doen. Door de week zijn er de vele kleine winkels met kunst, antiek, hebbedingetjes, schoenen en kleding. Sinds enige tijd is er een nieuw hart in het stadje met diverse grotere winkels en terrasjes. De oude kerken in het hart van Grave kunnen bekeken worden, evenals de tuin van het grootste godshuis, de Sint Elisabethkerk.

 

Grave is een museum rijk, een curiosa(stads)tuin en een VVV. Stadswandelingen gidsen de bezoeker ongetwijfeld langs de Hoofdwagt, de Hampoort en het Arsenaal, restant van een eerder kasteel. Maar ook op eigen houtje kun je in Grave rondstruinen en er leuke dingen tegenkomen. Bezoek bijvoorbeeld de stadstuin vol kunst en kitsch van Theo Gerrits in zijn oude notariswoning aan de Maasstraat. Het pand is verkocht, dus hoelang nog?

Richt je je schreden buiten het centrum naar bijvoorbeeld het kerkje en het klooster in Velp, of loop je over landweggetjes naar Escharen en terug, dan kom je door de buitenwijken van Grave. Wat steeds opnieuw opvalt in dit vestingstadje is dat de particuliere voortuinen keurig netjes bijgehouden worden. Koop- of huurhuis, oud of nieuw, hoog of laag, het maakt niet uit, de voortuin is een plaatje. Zou de gemeente Grave vanuit dat architectonisch bijzondere stadhuis met een zee aan fietsen voor de deur, nieuwe bewoners contracten laten tekenen aangaande hun voortuin? Je zou het bijna denken.

Haventje en omgeving

In het haventje van Grave is ruimte voor pleziervaartuigen. Een enkele woonboot is er te vinden, de bekendste brandde in juli 2009 geheel uit, met noodlottig gevolg voor de bewoner. Er vrijwel recht tegenover is inmiddels een mega groot wooncomplex opgetrokken, dat ondanks de afmetingen met een speelse twist is gebouwd.

Catharinahof is de naam van dit multifunctionele ontmoetings-, woon- en werkgebouw, waarin zelfs een restaurant is gevestigd. Ook verenigingen, stichtingen en beroepsbeoefenaars ontplooien hier hun activiteiten. Jong en oud, werkend of niet, zorgbehoevend of zelfredzaam, iedereen kan in de Catharinahof anderen ontmoeten.

 De oplettende bezoeker van Grave ziet op de hoek van de Bagijnenstraat en de Hoofschestraat een herdenkingsplaquette bevestigd aan het geboortehuis van Jan Hondong. Dit is een eerbetoon aan vliegenier Hondongs pionierswerk als gezagvoerder van de beroemde kerstvlucht. Met de Snip, een Fokker F.XVIII voorzien van zes extra brandstoftanks, vloog Jan Hondong met zijn bemanning van 15 tot en met 22 december 1934 via Marseille, Alicante, Casablanca, Porto Praia, Paramaribo en Venezuela naar Curaçao. De cockpit van de Snip bevindt zich in een speciale hangar in de tuin van het Curaçaos Museum. In 2004 werd er op onze grootste Antillen eiland een korte speelfilm gemaakt over die spectaculaire transatlantische vlucht van de Gravenaar. Jan Hondong wordt in Grave verder herdacht in de naamgeving van een kleine woonwijk: Jan Hondongpark. In ’s Hertogenbosch en Beverwijk vindt men een Jan Hondongstraat.

Gemaal, kazematten en ‘beneden de sluis’ Raam is de naam van een riviertje dat af en toe schilderachtig door Grave heen slingert. Je kunt er een aardig eindje langslopen en uitkomen bij het Gemaal Van Sasse. Opzij van de Maasbrug John S. Thompson zorgt het gemaal er af en toe voor dat de Raam niet zonder pardon in de Maas kan uitstromen. Het gemaal is niet het enige Rijksmonument in Grave, het stadje is rijk aan monumenten en geschiedenis. Zo vormen ook de twee brugkazematten op zich een brokje historie als onderdeel van de Maas- en Raamstellingen, maar sinds 2011 zijn de bunkers die tussen het gemaal en het bevrijdingsmonument in liggen, samen ingericht en omgedoopt tot Graafs KazemattenMuseum. Klik hier voor de website van het Kazematten

Geopend van april tot en met oktober op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De collectie bestaat uit oorlogsherinneringen. Let op de vlaggen die er wapperen, ´open´ wuiven ze. (behoudens wijzigingen door corona regels)

Uniek in zijn vorm is tenslotte het sluizencomplex, bestaande uit brug, sluis en stuw. Bovendien was de sluis in de vorige eeuw in Nederland wereldberoemd door de term Grave beneden de sluis. Op Hilversum 1 werden om 10 minuten over 9 dagelijks de waterstanden omgeroepen. Officieel heette dit stukje nieuwsvoorziening de waterhoogten van hedenmorgen. Het sluizen van vrachtvaarders of plezierjachtjes trekt het hele jaar door kijkers naar de hekken rondom de sluis. Ga eens naar Grave en laat je verrassen.

Klik hier voor meer informatie

Bericht augustus 2020

menu