‘Fort Pannerden’

Zomer tip

Op de splitsing Rijn en IJssel ligt het kolossale militaire fort Pannerden. Bij mooi weer wandel je over de dijk naar het fort maar ook bij veel wind kan dat zijn charme hebben. Parkeren doe je langs de toegangsweg naar Pannerden. Ben je wat slechter ter been dan kan je met de vrijwilligers in een Tuk-Tuk gratis meerijden.

Het beste start je met de film.

Via een loopbrug kom je op de binnenplaats van het fort. Hier kom je bij de kassa, filmruimte en restaurant.

Gebouwd in 1869 is dit fort het meest oostelijke van de Hollandse Waterlinie. In een film is de geschiedenis van het fort en de ontruiming in 2006 te zien. Ontruiming? Jazeker jarenlang werd het fort bewoond door ‘krakers’. Hier is ook een tentoonstelling over ingericht. Op de verschillende verdiepingen is verder te zien hoe men leefde en werkte. Zo is er de kruitkamer waar je vroeger alleen op houten klompen in mocht, schoeisel met spijkertjes uit die tijd kon immers voor vonken zorgen. Verder kom je met de rondgang in de verblijven van de manschappen, de postduiven ruimte voor berichten met de buitenwereld en het commandanten verblijf.

Voor de kinderen zijn er speurdersroutes door het fort en iedereen kan meehelpen met het afschieten van het grote kanon. Bovenop het fort is er een uitkijkpost met zicht over de IJssel en de Rijn. Door de ‘droge’ gracht is een wandeling uitgezet.

Informatie

Fort Pannerden. Waaldijk 1. Doornenburg. 0481-42 00 89. www.fortpannerden.eu

In juni, juli, augustus en september van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Anders hoofdzakelijk alleen de weekenden. Navigeer voor de gratis parkeerplaats naar Pannerdenseweg 6 Doornenburg.

In grote delen van het fort is het vochtig met temperaturen tussen 10 en 14 graden. Houdt met kleding rekening met de lage temperatuur en kans op natte vloeren.

In de Klompenwaard, omgeving van het fort, organiseert Staatbosbeheer wandelingen op woensdag en zaterdag. Informatie: 0481-42 00 89.

Bericht juli 2023

menu