Wie over de Nieuwe Dukenburgseweg Dukenburg binnenrijdt, ziet rechts achter het grasveld woningen met platte daken. Betonnen woningen, zo noemen Zwanenvelders dit deel van hun wijk. In het begin waren het dure huurhuizen, waar alleen mensen met een hoger inkomen terecht konden.
Maar tijden veranderen. De meeste woningen werden verkocht. Ruim tien jaar geleden was de gemeente bang dat de buurt zou verloederen. Ze stak er samen met de provincie extra geld in. Daarna werd het stil, althans zo leek het. Hoe is het nu?
Wonen aan trottoirs
De huizen in deze buurt liggen niet aan straten waar auto’s kunnen komen, maar aan trottoirs. Je komt er alleen als je er moet zijn: in een van de huizen of tijdens een wandeling door de wijk. Daarom weten weinig mensen dat de buurt is opgeknapt. De meeste voortuintjes zien er mooi uit. Veel gevels zijn geschilderd.
Hoe is het om hier te wonen? Dit vragen we aan bewoner Niels die tien jaar in de buurt woont. De laatste tijd was hij betrokken bij het aardgasvrij Zwanenveld. Hij was een van de huiseigenaren die samen met de gemeente hierover nadacht. Hier is hij mee gestopt. Zoals het er nu naar uitziet kost aardgasvrij worden meer dan aardgas blijven gebruiken. Dat komt door de hoge investeringen die nodig zijn om de woning aan te passen. De gemeente wil graag ‘kostenneutraliteit’, maar kan dat nog niet garanderen. Daarvoor moet het Rijk zaken veranderen. Het aardgasvrij maken van Zwanenveld is daarom uitgesteld. Niels heeft al wel in zijn woning geïnvesteerd. Hij heeft het dak geïsoleerd en er zijn zonnepanelen. “We betalen nu 135 tot 140 euro per maand voor gas en licht’, vertelt hij. ‘De buren betalen 200 euro.”
Eén huur en de rest koop
Er is nog maar één huurhuis in de buurt.
De rest is verkocht aan particulieren. De meesten wonen er ook. Dat de buurt er beter uitziet dan vroeger, komt door hen. Niels: “Mensen schilderen hun huis niet voor niks. Het betonkiezel van de muren ziet er verschrikkelijk uit. Er zijn wel een hoop mooie voortuintjes, maar de achtertuinen leggen ze vol met tegels. Dat maakt het koud. Ze knappen hun huis vooral van binnen op.”
“Er zijn heel veel jonge stellen. Er wonen ook buitenlanders: Turken, Eritreeërs, ook wat Polen. Er zijn twee studentenhuizen. Van één huis hebben we geen last, van het andere wel. Vuilniszakken liggen opgestapeld. Fietsen en winkelwagens in de voortuin.” Niels ruimt regelmatig rommel in de straat op. Hij vond een keer koekenpannen in de struiken. “Ik wil graag dat mijn buurtje er netjes uitziet”, zegt hij.
Voordat Niels naar Zwanenveld verhuisde woonde hij eerst in onder meer de Hezelstraat en de Molenstraat. “Daar is altijd parkeerellende”, vindt hij. “In de stad is het altijd druk. Als je ’s avonds in Zwanenveld komt is het echt rustig. Ik woon in een autoloze straat. Dat is erg fijn.”
Voordelen
Andere voordelen van Dukenburg? “Je bent snel de snelweg op. Je hebt geen last van files in de stad. Je kunt hier prima fietsen. Je bent binnen no time in de Hatertse Vennen. En het is goedkoop. Je hebt heel veel ruimte voor het geld. We hebben een hele grote tuin. En dat voor 500 euro per maand.”
“Ik vind het wonen hier heel fijn”, vervolgt Niels. “Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Het ziet er af en toe mistroostig uit, zeker in de winter. Er is een allegaartje van lantaarnpalen. Weg- en stoeponderhoud is slecht. Alles is verzakt. Onkruid staat overal. Het speelveldje bij de school is een hangplek. Gemeente, zorg dat de buurt vaker onderhouden wordt. Tot voor kort kwamen ze één keer per jaar. Ik zie ze nu wel iets vaker. Complimenten voor de bakfietsmensen die rommel opruimen. De wijkagent is goed benaderbaar. Dat helpt erg.”
Tot slot: “Het nieuw winkelplein Meijhorst is echt een verrijking.”
Bericht november 2021