‘EU-verkiezingen: GroenLinks-PvdA ook in Dukenburg de grootste’

Na de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar mocht er op 6 juni 2024 opnieuw gestemd worden. Dit keer om samen met alle andere kiesgerechtigde Nederlanders 31 afgevaardigden te kiezen voor het Europees Parlement. In Nijmegen koos 40 % van de kiezers voor GroenLinks-PvdA, tweede partij werd D66, derde Volt en vierde de Partij voor de Dieren.

Lagere opkomst

De animo om de gang naar het stemhokje te maken was deze keer beduidend minder hoog. En dat had duidelijk gevolgen voor de opkomst. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 werd de PVV, met uitzondering van Weezenhof en het stembureau in het wijkcentrum in Meijhorst, overal de grootste partij. Deze keer waren er juist maar twee stembureaus waar de partij van Geert Wilders wel de grootste werd: Leuvensehof in Zwanenveld en de Lindenberg-Aldenhof. Duidelijk was te merken dat de eurosceptische PVV minder van haar kiezers naar het stemhokje wist te lokken dan meer Europagezinde partijen.

Ook Dukenburg gaat voor GroenLinks-PvdA

Vergelijken we de landelijke stempercentages met die van de stad Nijmegen in het geheel en van het stadsdeel Dukenburg, dan valt een aantal dingen op in onderstaande tabel. GroenLinks-PvdA is in Nijmegen aanzienlijk meer in trek dan landelijk (40,1 procent van de stemmen tegenover 21,0 procent). Dukenburg zit daar met 30,0 procent een beetje tussenin. De PVV is in onze stad juist veel minder populair. Landelijk stemde 17,0 procent van de kiezers op deze partij en in Nijmegen 8,0 procent. In Dukenburg stemden veel meer mensen op de PVV dan in de stad als geheel (18,9 procent). Ons stadsdeel zit daarmee deze keer ongeveer op het landelijk gemiddelde.

Tabellen

We hebben ons in de tabel deze keer beperkt tot de tien partijen die erin geslaagd zijn om een of meer zetels te behalen in het Europees parlement. De SP slaagde er deze keer opnieuw niet in om voldoende stemmen te vergaren voor een afgevaardigde in Brussel en Straatsburg. Met een percentage van 3,0 bleef de partij ook in Nijmegen onder het percentage dat nodig is om een zetel te behalen.

Bericht juli 2024

menu