‘Er is warmte hier’

Oog voor elkaar

In een serie besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten waarbij bewoners elkaar ontmoeten. Oog voor elkaar vertelt over wat er gebeurt om dit mogelijk te maken. Concrete activiteiten die bewoners bij elkaar brengen en verbinden met allerlei initiatieven en instanties die dicht bij huis te vinden zijn. In dit artikel de schijnwerper op Taalcafé in Bibliotheek Zwanenveld. Dus op maandagmorgen naar de bibliotheek bij het Winkelcentrum Dukenburg voor een gesprek met bezoekers, vrijwilligers en coördinator.

Het lijkt op maandagmorgen tegen tienen stil bij de Bibliotheek Zwanenveld. Schijn bedriegt.

 

Even doorlopen en je hoort gepraat en gelach van mensen, die elkaar begroeten. Nieuwe bezoekers, die zijn meegegaan, worden voorgesteld. Omhelzingen, zoenen. Kortom, mensen die het fijn vinden elkaar te zien. Tussendoor bedrijvigheid van vrijwilligers die koffie en thee klaarzetten. Kinderopvang regelen. Wat papieren klaar leggen. Tafels en stoelen verplaatsen. Het wekelijkse Taalcafé gaat beginnen. Na tien minuten heeft iedereen een plek. De eerste ervaringen van afgelopen (vakantie-) weken worden uitgewisseld. Bij een tafel is men begonnen met Keek op de week: met elkaar wordt in het Nederlands uitgewisseld hoe de afgelopen week is verlopen. Vrijwilligers van het Taalcafé begeleiden. Vertellen over woorden en uitdrukkingen in het Nederlands. Onbekende woorden worden altijd uitgelegd en opgeschreven. En ja: snel stijgt gelach op. Een grappige uitdrukking of een woord dat voor sommigen een andere betekenis heeft. Bijvoorbeeld: iemand geeft aan een rustige week te hebben gehad. “Op retraite geweest”, zoals hij zegt. Mensen kijken verbaasd: “Heb je de hele week op het toilet gezeten?” (retrete is Spaans en Portugees voor toiletpot.) En wat is nu slijmen? Taalcafé vrijwilligers Monique en Maria leggen het uit.

Uit isolement

Pedro, een van de vaste bezoekers: “Door naar het Taalcafé te gaan, ben ik uit een depressie gekomen. Heb meer zelfvertrouwen gekregen. Had hiervoor het gevoel er alleen voor te staan. Iedereen hier begrijpt elkaar. Allemaal hetzelfde meegemaakt.” Bezoeker Gholam vult aan: “Ongeduld en discriminatie ervaren. Het is moeilijk te laten merken dat je iets niet begrijpt. Hier voel je respect. Je mag fouten maken.” Pedro: “De vrijwilligers zijn fantastisch. Ze helpen je zonder schools te zijn. Door mijn grotere zelfvertrouwen kon ik mijn eigen praktijk opstarten.”

Nieuw netwerk

Andere bezoekers reageren ook enthousiast. “Er is warmte hier”, zegt Juliana. “We zijn vrienden geworden. Ondernemen samen andere dingen. Krijgen een netwerk. Horen meer.” Iemand anders heeft ook een eigen praktijk opgericht. Werk gevonden. Of een passende (vervolg-)opleiding. Anderen: “In mijn werk heb ik weinig kans om Nederlands te oefenen. Hier lukt me dat.” Diana: “Ik had een goede baan in het buitenland. Ben met mijn Nederlandse man meegegaan. Raakte na tweehonderd sollicitaties helemaal gefrustreerd. Dacht dat ik niets kon. Hier heb ik, dankzij elkaar en vrijwilligers, mijn zelfvertrouwen teruggekregen.” Gholam, Pedro, Juliana en Diana schamen zich niet meer. Durven nu te discussiëren. “Als je stilstaat is het moeilijk te gaan bewegen.” Dat willen ze iedereen duidelijk maken.

Geen school

“Het Taalcafé is geen school, zegt Suzanne Caerteling, programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid. “Aanmelden is niet nodig. Kom gewoon langs! Je oefent Nederlands door met elkaar te praten over diverse thema’s. Die worden soms ook door bezoekers zelf aangedragen. De vrijwilligers geven begeleiding en kunnen ook doorverwijzen naar andere taalaanbieders zoals STEP of ROC. Geen huiswerk. Geen kosten. Wel veel kletsen!” Een keer per week op maandagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur is het Taalcafé open. Beginners én gevorderden zijn welkom. Er zijn verschillende groepjes voor ieder niveau. Er is kinderopvang voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Om beter te leren lezen en schrijven in het Nederlands is in de bibliotheek een Taalhuis. En een Taalpunt: een soort kast in de bibliotheek met hulpmiddelen voor taal. Suzanne kijkt met veel plezier terug op het afgelopen jaar. Bezoekers blijven terugkomen en nemen anderen mee. “We hopen weer zo’n succesvol jaar tegemoet te gaan”, besluit Suzanne enthousiast. En: “We kunnen (nog) altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Het plezier en motivatie van bezoekers is aanstekelijk. Je raakt snel ingevoerd.”

Meer weten? Kijk op: www.obgz.nl/activiteiten/taalvaardig/taalcafe. Vrijwilliger worden bij het Taalcafé? Neem contact op met Suzanne Caerteling: scaerteling@obgz.nl.

Bericht juli 2018

menu