Digitaal op zoek naar informatie over het fenomeen ‘kringloop’ kwam de redactie talloze landelijke adressen en websites tegen van weggeefpunten. De lezer krijgt een opsomming van aantallen in steden en dorpen, in clubhuizen, wijkcentra, supermarkten, noem maar op. Hier en daar zijn er enkele weggeefplekken waar spulletjes, soms ook speelgoed, stekjes, (kinder-)kleding in gedeponeerd en uitgehaald, eventueel geruild kunnen worden.
Toegespitst op Dukenburg was de oogst echter nul komma en een heel klein beetje. Zo staan er twee weggeefkasten in het Wijkcentrum Dukenburg/Meijhorst, vlak bij de fraai gedecoreerde glazen toegangsdeuren. Van deze kasten wordt goed gebruik gemaakt. Het Huis van Weezenhof kwam vervolgens digitaal voorbij, maar het ‘nieuws’ was van een tijdje terug. Bovendien blijkt het hier voornamelijk om boeken te gaan. Ook Stip Dukenburg heeft in de vergaderruime een kinderboekenkast. Een heel ruime boekenruil’beurs’ is sinds de verbouwing van wijkcentrum Dukenburg mogelijk in het Atrium, waar nog langer terug in de geschiedenis de Openbare Bibliotheek huisde. Best bijzonder De particuliere minibiebs in ons stadsdeel spelen sowieso een aparte rol. Die buitenboekenkastjes brachten we in dit blad al eens met fotopagina’s in beeld. Er zijn enkele verdwenen, maar nieuwe uitstallingen popten in hun plaats op, niet per se op dezelfde locatie.
De start van de weggeefkast
In supermarkten in heel onze provincie was enkele jaren geleden, met ondersteuning van Omroep Gelderland, voor het eerst sprake van weggeefkasten . Het werd een succes. Er zijn zelfs koelkasten ingericht om nog te gebruiken levensmiddelen weg te sluizen. Een enkele weggeefwínkel bestaat eveneens, maar ver weg van ons bed. Hoewel er wel eentje genoemd wordt in de flat Schuijlenburch, Meijhorst 14e straat. Hier heeft de Vincentius Vereniging onderdak, terwijl deze vereniging ook een ruimte heeft in de Lankforst, 54e straat, nummer 94.
Kringloopwinkels
De zoektocht naar deze vorm van voordelig, duurzaam winkelen werd ondernomen vanwege een niet uit te spreken naam van een kringloopwinkel in Ewijk, aan de Van Heemstrabaan 5a (achterom): ‘ErZitLigtIetsBijWa’. Daar is geen woord Engels bij. (Het Engelse woord voor kringloopwinkel is thrift shop). ‘ErZitLigt … enzovoort’ werkt ook nog eens nauw samen met de Meubelhal Beuningen. Op het adres Bijsterhuizenstraat 10 e in Beuningen kunnen goede spullen ingeleverd worden op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00-15.30 uur, mits voldoende vrijwilligers voorhanden zijn. Het is raadzaam om even de websites van deze handelaren te checken.
Delen is zorgen voor elkaar
Onder de titel ‘sharing is caring’ (door delen zorg je voor elkaar) hebben buurtkastjes enorm veel succes, echter matig in Dukenburg. Na een dip in de jaren van de coronapandemie worden royale (kinder-)kleding- en speelgoedbeurzen weer opgetuigd. Maar ook hier blijft Dukenburg een beetje achter. In de brede school ‘de Dukendonck in Tolhuis is in elk geval voor moeders (van en) met meisjes een mogelijkheid om maandverband mee te nemen. Een stekjes’markt’ is in Dukenburg niet te vinden. Wel wisselen buren hier en daar groen uit en we kennen de moestuintjes die het wonderwel goed doen. Op privé-adressen zijn die steeds meer van de grond gekomen, maar om ze in kaart te krijgen valt niet mee. Daarom vraagt de redactie hierbij aan elke lezer: waar staat in uw/jouw/jullie naaste omgeving een weggeefkast(je)? Waar brengt u, breng jij, brengen jullie overtollige goede spullen naar toe? In kleinere plaatsen in de omgeving waar kasten staan? Naar tweedehands goederen-winkels, de Klaasmarkt van de kerk? Mail het naar info@dedukenburger.nl zodat wij hier duidelijker aandacht aan kunnen geven. Wie zelf een weggeef- of buurtkast wil neerzetten en laten gebruiken, kan voldoende inspiratie opdoen via de digitale snelweg. Adviezen en tips, ervaringen van kastjeseigenaren passeren daar volop de revue.
“Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.” Dit motto is ontleend aan Mahatma Gandhi.
Bericht december 2024