‘Energierapporten Zwanenveld aardgasvrij’

Aardgasvrij Zwanenveld, voorbeelden middels energierapporten.

Om het voor de bewoners duidelijker te maken heeft de gemeente Nijmegen enkele voorbeelden van ‘energierapporten’ online gezet (onder dit bericht te zien).

“In een energiezuinig huis woont u prettiger én houdt u aan het einde van de maand meer geld over.” Zo begint elk schrijven, maar verder in het rapport fronst de redacteur toch bedenkelijk. Met een terugverdienmodel van gemiddeld 25,8 jaar zal dit zeker zonder overheidssteun niet haalbaar zijn. (aardgasvrij, pakket 2: zeer energiezuinig) Ook door de crisis en economische gevolgen zal menigeen hier niet de centen voor kunnen vrijmaken. De toekomst moet leren of de overheidsmaatregelen de bewoners zo kunnen ondersteunen dat men over de brug getrokken kan worden. Dreigen met, ‘straks is er geen gas meer’, zoals in het internet overleg naar voren kwam zal minder werken…

Isolatie op achterstand

In de jaren dat de meeste huizen in Zwanenveld werden gebouwd waren er nog geen eisen voor de energiezuinigheid.

  De huizen werden wel voorzien van een spouwmuur en betonnen vloeren. Vaak is er een kruipruimte en de meeste kregen enkel glas. De vloeren, daken en muren werden niet geïsoleerd. Dit betekent al een forse achterstand tegenover de huidige nieuwbouw. In de vijfenveertig jaar dat die de huizen er nu gemiddeld staan is wel aan diverse maatregelen gewerkt, de woningcorporaties voorop. Zo is er geïsoleerd, wel op de standaard van de tijd waarin die werkzaamheden uitgevoerd werden, werd er dubbel glas gemonteerd en werden er Hr-ketels geplaatst.

Verder vermeld bij elk schrijven:

De overstap naar aardgasvrij-wonen is niet voor iedere woning makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. De gemeente verwacht dat een groot deel van de Nijmeegse huizen verwarmd gaat worden door warmtenetten. Op dit moment is er al een warmtenet dat warmte levert aan de nieuwe wijken in de Waalsprong en Waalfront met restwarmte van de afvalenergiecentrale ARN. Maar bewoners zijn sceptisch gezien de kosten en meldingen van wurgcontracten in Nijmegen Noord. Er is geen keuze, je moet!

Naast het warmtenet is er nog een andere mogelijkheid voor verwarmen namelijk met een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar warmte van op een bruikbare temperatuur. Dit laatste kost veel energie (elektra). Met goede isolatie en daken vol zonnepanelen is dat mogelijk, zie de nul-op-de-meter huizen van Portaal in Meijhorst.

Voorbeelden energierapporten:

Download hier voorbeeld 1 Tussenwoning, Zwanenveld 66e straat.

Download hier voorbeeld 2 Tussenwoning, Zwanenveld 63e straat.

Download hier voorbeeld 3 Hoekwoning, Zwanenveld 38e straat.

Download hier voorbeeld 4 Vrijstaand huis, Zwanenveld 16e straat.

Download hier voorbeeld 5 Tussenwoning, Zwanenveld 27e straat.

Download hier voorbeeld 6 Hoekwoning, Zwanenveld 34e straat.

 

Download hier voorbeeld 7 Tussenwoning, Zwanenveld 23e straat.

Download hier voorbeeld 8 Tussenwoning, Zwanenveld 44e straat.

Bericht december 2020

menu