‘Energiecoaches Helmut en Christa’

Wat u niet verbruikt, hoeft u niet te betalen.

Nog enkele weken en het winterseizoen 2022/2023 loopt op zijn eindje. Wintermaanden om nooit te vergeten, want werkelijk iederéén kreeg te maken met de crises in Europa en de rest van de wereld. Achter de eigen voordeur waren het gas, elektra, water en nog veel meer zaken waardoor men met een ijzeren hand met de neus op de feiten werd gedrukt. Om van de gestegen prijzen voor autobrandstof, de dagelijkse levensmiddelen en andere waar maar te zwijgen. De redactie van dit blad is uiteraard niet in staat om met oplossingen te komen. Wél om Dukenburgers op weg te helpen de persoonlijke pijn hier en daar te verzachten. Zo is er in deze en onze vorige edities aandacht gegeven aan de EnergieFixers. Dit team komt op afspraak binnenshuis zonder kosten tochtstrips aanbrengen, alsmede radiatorfolie en -ventilatoren. Een soort van eerste hulp om zo warm mogelijk de bizarre winter het hoofd te bieden. De bewoner is daarmee meestal dik tevreden. Maar soms zijn er meer mogelijkheden om in je huur- dan wel koophuis veranderingen aan te brengen die helpen te bezuinigen. Waarbij met stip genoteerd staat: gedragsomslag. Om in de toekomst verder te sleutelen en de bezuinigende verbeteringen in het dagelijkse leven vast te houden.

Ander gedrag

Ga even na bij u/je/jullie zelf. Gaat de verwarming één uur voor het slapen gaan lager, of bij langere afwezigheid? (Pas op, niet overal is de verwarming lager zetten verstandig. *)

 

 Zegt een vader of moeder/verzorger tegen vooral tienerjeugd: “trek maar een trui aan als je het koud hebt, de verwarming gaat echt niet op 25 graden.” Hoe zit het met de ventilatie in huis en wat staat er allemaal aan apparatuur aan (op standby)? Wel eens gehoord van sluipgebruik? Korter douchen, dat kán! Wel eens gedacht aan de zon als warmtebron? Is de slimme meter echt zo slim? Zo zijn er nog veel meer vragen die een antwoord verdienen. De eerste stappen die op de paden naar deskundigheid gezet kunnen worden, bespreken de energiecoaches. Zoek hen eens op en ga een stuk wijzer geworden weer naar huis.

Kosteloos

In Dukenburg zijn de energiecoaches Christa en Helmut die elke dinsdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur te vinden zijn in de open ruimte van het tot warmteplek benoemde Wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst. Hiervoor opgeleid door het Huis van Compassie denken zij graag kosteloos mee en bespreken zij sámen met degenen die zich bij hen melden de vele mogelijkheden.

Weet wel dat Helmut en Christa vrijwilligers zijn; géén architecten of medewerkers van woningcorporaties. Zij worden door niemand betaald. Voor problemen die te maken hebben met verhuurders, wordt de gesprekspartner verwezen naar het juiste adres. Een eerste tip voor degene die dankzij dit stukje niet wachten kan om met de energiecoaches te gaan praten: neem de meest recente energienota mee en probeer te achterhalen wat het energielabel van uw woning is. Bedenk vóór alles: wat ik niet verbruik, hoef ik niet te betalen!

* Lager zetten verwarming gaat bijvoorbeeld niet op bij de gerenoveerde complexen ‘Nul-op-de-meter’ en Vijverhorst in Meijhorst en de maisonnettes in Aldenhof. Je krijgt daarna je huis niet snel meer warm of het gaat juist extra kosten.

Bericht maart 2023

menu