‘… en weer is het afval niet opgehaald’

Regelmatig hoor je van bewoners dat er weer vuilniszakken blijven liggen. En wanneer dat net voor het weekend is blijven omwonenden er dagenlang mee opgescheept. “Melden en bellen heeft geen nut”, vertellen bewoners op sociaal media. Mensen krijgen te horen dat er pas na enkele ‘werkdagen’ actie ondernomen wordt.

Naast dit frustrerende niet-ophalen zijn er de notoire ‘te vroeg buitenzetters’. Dit gebeurt overal en het lijkt er wel op dat dit steeds vroeger gebeurt, veelal bij gestapelde bouw (flats, maisonnettes). Zo zijn er locaties waar op vrijdag de vuilniswagen komt en daar worden vaak al op maandag of dinsdag de zakken aan de straatkant gezet.

Controle

Het te vroeg buitenzetten en in verkeerde zakken aanbieden zorgen voor extra vervuiling in de wijken. Op de 7 november 2024 in de Lindenberg Aldenhof georganiseerd bewonersavond over vuil in de wijken vertelde wethouder Jean Paul Broeren dat er op diverse plekken in de stad al gecontroleerd was op de inhoud van de vuilniszakken. Begin november waren er al enkele honderden boetes uitgedeeld. Dat controlebeleid wilde men doorvoeren ook in Dukenburg.

Vanaf januari gaan medewerkers van handhaving en de Dar enkele dagen voor de ophaaldag samen op pad om de te vroeg aangeboden vuilzakken te controleren. Die zakken worden opengemaakt en doorzocht. De wethouder vertelde 22 januari op omroep Gelderland dat met de gevonden bewijsstukken die naar de veroorzaker leiden, die veroorzaker de rekening krijgt. Voor dit onderzoek en het vervolgens afvoeren is een bedrag vastgesteld van 157 euro. Eigenlijk geen boete maar je betaalt voor het extra werk. Die boete van 157 euro per overtreding is volgens Broeren “niet eens kostendekkend, maar een koopje.” Er zijn inmiddels ook in Dukenburg al diverse mensen die deze rekening gepresenteerd kregen.

Deze heffing kan opgelegd worden voor het verkeerd en niet op de juiste tijd aanbieden van huisvuil, het niet op de juiste plek en in verkeerde zakken aanbieden en wanneer er verkeerd afval in de zakken is gedaan. Uiteindelijk doel is de vervuiling op straat tegengaan. Met de controles zullen de medewerkers opvallend en zichtbaar zijn in de wijken. Bewoners mogen de handhavers dan ook aanspreken en vragen stellen. Buiten deze contacten blijft het belangrijk om vervuiling, te vroege buitenplaatsing en verkeerd aanbieden te blijven melden via de ‘Meld&Herstellijn’.

De kosten

Veel hoor je de mensen over die dure vuilniszakken maar is dat zo? De werkelijkheid is dat Nijmegen juist heel goedkoop voor de bewoners is en kan zijn, immers er wordt geen vast bedrag voor het ophalen van de huisvuilzakken gevraagd. Een gemiddeld gezin heeft een groene zak per veertien dagen nodig. Doelbewust scheiden van afval betekent dat je tussen 35 en 40 euro per jaar kwijt bent. Er zijn veel gemeentes waar je honderden euro’s per jaar hiervoor moet neertellen. Gratis vuilophalen bestaat niet!

Wat mag er in de zakken?

De groene (50 liter) en rode (25 liter) betaalde vuilniszakken zijn bestemd voor restafval. In de ‘Plasic+’ zakken mogen plastic-, blik- en pak-verpakkingen.

Twijfel je of het in en in welke zak het mag? Kijk dan in de ‘Dar-app’ en klik op ‘restafval’ of Plastic+’ bij je ophaalschema. Je vindt dan verdere uitleg en tips. Of stel je vraag in de afvalwijzer rechtsonder in de app.

Veel mag er ook gratis aangeboden worden in de milieustraten, neem daarvoor je afvalpas mee. Overleg dit ook eens met buren, samenwerken of om de beurt een ritje scheelt kosten en denk ook eens aan buren die geen auto hebben! Bij ieder woonadres in Nijmegen hoort een groene afvalpas, heb je die niet vraag dan een nieuwe pas aan bij de Dar.

Bericht april 2025

 

 

 

menu