Zomer tip
In de geschiedenis van de tweede wereldoorlog, bepalend hoe Nijmegen er nu bij staat, is het Airborne museum in Oosterbeek, ‘Airborne museum at Hartenstein’, een interessante plek. Hier wordt het verhaal verteld over de luchtlandingen en de gevechtsplekken in de paar bepalende dagen in september 1944. En de slag om de Rijnbrug in Arnhem die goed in beeld wordt gebracht.
Verloop van de strijd
Het museum is de laatste jaren verbouwd waarbij met gekozen heeft een heel nieuw deel onder de grond aan te leggen. Hierbij bleef de allure van het historische gebouw behouden. Op de bovenverdieping van het gebouw krijg je een uitleg over het verloop van de landing, de gevechten en de vlucht over de Rijn. Aanvankelijk zorgde het verrassingselement ervoor dat de Duitse troepen weinig weerstand boden. De luchtlandingstroepen, bestaande uit de Britse 1e Luchtlandingsdivisie en de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, trokken over drie corridors op naar Arnhem. De twee noordelijke kregen halverwege deze route te maken met Duitse weerstand, de Britse troepen over zuidelijkste route bereikten de Rijnbrug in Arnhem en veroverden die.
Na negen dagen moesten ze zich echter terugtrekken. Over die strijd het veroveren van de brug en het uiteindelijk mislukken zijn boeken geschreven en kwam er de film ‘A Bridge too Far’.
Middenin de felle gevechten
Het huidige museum, was tijdens de gevechten in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse troepen.
Naarmate de strijd verliep, werd het ook een provisorisch ziekenhuis voor de vele gewonde soldaten. In het mooi gerestaureerde pand ga je via de originele trap omhoog naar de ruimtes in het historisch gedeelte. Hier is uitleg over het verloop van de strijd en de evacuatie van de Arnhemse bevolking. Via een aanbouw (met lift) kom je in het Airborne Experience. Na een diorama met het commandocentrum van Generaal Urquhart ga je nog een verdieping lager. Onder het bekijken van een film wacht je om toegang te krijgen tot een (nagebouwde) Horsa Glider waarmee je vervolgens op de Ginkelse Heide land. Als je uitstapt zie je hoe de troepen bewapend waren en je komt daarna opeens middenin de felle gevechten in de Arnhemse straten van 1944. Vervolgens worden de aftocht en vlucht door de Rijn afgebeeld. De strijd rond Oosterbeek en Arnhem kostte 1.900 geallieerden en 1.800 Duitse soldaten het leven. Nog steeds zijn er 130 soldaten vermist, nooit teruggevonden… Deze Airborne Experience is geheel onder grond gebouwd.
Airborne museum at Hartenstein
Op net 15 autominuten van Dukenburg ligt het voormalig Hotel Hartenstein, nu museum over de gevechten die het sluitstuk moesten zijn voor de operatie ‘Market Garden’. Ook te bereiken met buslijn 352 vanaf station Arnhem.
Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek. 026-333 7710. www.airbornemuseum.nl
Eerdere publicaties
De Dukenburger schreef de opmars door de Betuwe in de ‘Gilde excursie Market Garden’ in nummer 7-2019 pagina 12. Een reportage van de ‘Battlefieldtours’ per fiets langs de gevechtssituaties Vind je in nummer 7-2018 pagina 7.
Het Vrijheidsmuseum kwam aan bod in nummer 3-2020 pagina 6.
Op deze website zijn de nummers digitaal te vinden onder de knop ‘magazine’.
Bericht juli 2023