‘En de winnaar is… gras!’

Als je door Dukenburg fietst, wandelt of met de auto rijdt, zie je bermen die meebewegen met de wind. De golvende beweging doet denken aan een kalme golfslag van de zee. De kleur van de berm past in een verfijnd schilderij.

Grassen, zachtgroen, soms gelig, soms met wat rossige of witte halmen in verschillende hoogtes bepalen het beeld. Tussen de halmen het geel van boterbloemen, de kransjes op de bloeiende smalle weegbree en hier en daar misschien nog een witte of rode bloem om het plaatje nog mooier te maken.

Bloemen moeten moeite doen om stand te houden.

Grassen zijn sterke planten die vaak hele netwerken van wortels onder de grond aanleggen. Als de stengel boven de grond geel wordt door gebrek aan vocht blijft de wortel lang genoeg intact om bij een paar flinke buien weer nieuw fris gras te produceren. Dat moet niet te gek worden natuurlijk: bij langdurige droogte is ook gras niet in staat om te overleven. (Gezaaide) bloemen worden gemakkelijk overwoekerd door gras. Nieuw ingezaaide bermen zijn een jaar of twee een fleurig gezicht met klaprozen, korenbloemen en andere kleurige bloemen. Na die periode zal gras het winnen van de bloemen. Als de zaden van bijvoorbeeld klaprozen in de grond blijven, kunnen ze bij goede omstandigheden wel weer als verrassing tussen de grassen opdoemen. Dat kan zelfs met een tussenpoos van een jaar of tien. De zaden zijn geduldig en wachten hun kans af.

Grassen zijn er in veel verschillende soorten.

Als je alle soorten op de wereld zou tellen kom je op zo’n 8000 soorten.

Een bijzondere en mooie plant verdient een bijpassende naam. In Nederland hebben we grassen dan ook de meest poëtische namen gegeven. Wat denk je van ijle dravik, bochtige smelen, blonde zegge, gestreepte witbol, kruipertje en straatliefdegras? Als je een gras plukt zie je als je een beetje hard trekt dat het gras met een aantal wortels en bijwortels in de grond zit. Dat is bij de meeste grassen zo, bij sommige grassen, zoals kweekgras, is dat anders. Kweekgras, de vijand van menig tuinier, heeft wortelstokken met zijscheuten waaruit weer nieuwe stengels groeien. De stengel is hol met meestal een of enkele knopen in de stengel. Uit de knopen groeien de lange en smalle blaadjes. Boven in de top van de stengel groeien de bloemen van het gras. Ze zijn afhankelijk van windbestuiving. Wind zorgt voor het contact van het stuifmeel op de stampertjes. De vruchten van het gras, de zaden, worden door mensen en dieren heel graag gegeten.

Gras is niet alleen mooi maar ook nuttig.

Voedsel voor mensen bestaat voor 80 procent uit gras(aren). Denk aan tarwe, mais, rijst, haver, gerst en rogge, allemaal grasproducten. Een ontbijt dat uit een boterham (tarwebloem) met pindakaas (pinda’s zijn zaden van peulvruchten, geen gras) en yoghurt met cornflakes (mais, gras dus) bestaat is toch behoorlijk grassenrijk. Als je de yoghurt van koemelk ook als grasproduct ziet (koeien leven immers grotendeels van gras) bestaat voedsel zelfs voor 95 procent uit grassen en producten van grasetende dieren.

Soms zijn de aartjes niet alleen nuttig. De aartjes van het kruipertje, een soort gerst dat je in Dukenburg langs menig stoeprand ziet, kan bij honden ontstekingen in ogen en pootjes veroorzaken.

Blijf dit met locatie goed melden bij de Meld&Herstellijn zie hieronder hoe te melden.

Over gras is veel te vertellen. Deze winnaar, die het (bijna) alleen tegen de maaimachine en langdurige hittegolven moet afleggen, past niet in één artikel. Wordt vervolgd in komende Dukenburgers.

Last van grasaren?

Hier hoe te melden

  • Het best werkt een melding via de Meld&Herstel-app. Zoek in de Play-Store bij een Android toestel of op een iPhone in de Appstore naar Meld en herstel Nijmegen en download de app. Voer vervolgens je persoonlijke gegevens in. Wanneer de app geïnstalleerd is kun je via de knop melding maken je klacht of opmerking invoeren. Eerst kun je een foto maken die in de melding meegenomen wordt. Vervolgens moet je een categorie kiezen en op de volgende pagina kun je de melding zo duidelijk mogelijk omschrijven.
  • Bellen kan ook. Bel onder kantoortijden naar 14 024, spreek als erom gevraagd wordt duidelijk de plaatsnaam Nijmegen in en geef aan de centralist(e) aan dat je een melding wil doen voor Meld en Herstel.
  • De derde mogelijkheid is via het digitaal formulier op de website www.nijmegen.nl > diensten > Meld en Herstel > groene knop melden via de website. Die laatste mogelijkheid is handig wanneer je op je mobiel bij fel zonlicht minder goed ziet en ook bij slecht weer is het behaaglijker de melding binnenshuis te doen. Maar ook voor ouderen is het toetsenbord van een laptop of pc vaak makkelijker dan dat kleine schermpje.

Melden via de app of de website kan 24/7.

Bericht juli 2023

menu