Oog voor elkaar
Jehzira Huwaë. Foto: Peter Saras
In een serie besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die bewoners met elkaar verbinden. Voor en tijdens 50 jaar Dukenburg is het netwerk ‘Oog voor Elkaar’ ontstaan. Dat netwerk brengt door middel van concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties die dicht bij huis in Dukenburg te vinden zijn. In dit artikel komen aan het woord: Guus Bremer van Sterker sociaal werk en Jehzira Huwaë van Mantelzorg Nijmegen, onderdeel van dezelfde organisatie. Alle twee sterk betrokken bij het Mantelzorgcafé in Wijkcentrum Dukenburg.
Sinds enige maanden, tegen zevenen ’s avonds, ontstaat in een beetje afgelegen ruimte in Wijkcentrum Dukenburg bedrijvigheid. Stoelen worden klaargezet, tafels gerangschikt. Ook wordt koffie en thee geregeld. Jehzira Huwaë en Guus Bremer lopen heen en weer om mensen te ontvangen en noodzakelijke spullen uit de keuken te halen.
Welkom bij het Mantelzorgcafé Nijmegen.
Om ongeveer negen uur wordt de bijeenkomst afgesloten en gaat iedereen weer zijn of haar weg. Tot een volgende keer. Tijd voor een gesprek Jehzirah en Guus, waar zijn jullie mee bezig? Guus: Sinds maart 2019 is wekelijks- op woensdagavond tussen 7 en 9 uur – een mantelzorgcafé in Wijkcentrum Dukenburg. Mantelzorgers van alle leeftijden zijn daar van harte welkom. Ook graag welkom aan professionals die met mantelzorgers werken. Ik ben zelf coördinator/faciliteerder van de bijeenkomsten en contactpersoon. Het mantelzorgcafé is een initiatief van Samenwerkingsverband Gezond Ouder Worden met Centrum
Ontmoeting in Levensvragen, ZZG Zorggroep, Pro Persona en Waalboog.’ Jehzira: “Ik werk samen met Marie Louise van der Ploeg als mantelzorgconsulent bij Mantelzorg Nijmegen. Een mantelzorgconsulent ondersteunt mantelzorger en professional, komt bij mantelzorgers thuis of – als dat gewenst is – op een andere plek. Op dit moment belangrijk: ondersteuning van jonge mantelzorgers. Door gastlessen te geven op scholen en projecten te verzorgen, probeer ik méér aandacht voor deze bijzondere doelgroep te vragen.”
Mantelzorg
Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging of hulp bij dagelijkse activiteiten zijn. Jehzira: “Vaak voorkomende mantelzorg in Dukenburg is zorg voor een partner of zorg voor kind(eren). Mantelzorg voor buren komt minder vaak voor. Als je door alle drukte een klein netwerk hebt, kan het werken als mantelzorger al gauw zwaar voelen.” Het mantelzorgcafé biedt mantelzorgers mogelijkheden hun verhaal kwijt te kunnen. Door ervaringen te delen, sta je er niet alleen voor. Gedeelde smart is echt halve smart. Mantelzorgers vinden het fijn even weg te kunnen. Het mantelzorgcafé biedt niet alleen mogelijkheden om lotgenoten te ontmoeten en nieuwe netwerken te maken. Regelmatig komen deskundigen langs om informatie te geven over allerlei praktische zaken, regelingen en subsidiemogelijkheden. “Maar niet te zwaar. Je hoeft niet twee uur te zitten luisteren. En deelname is helemaal gratis. Ook koffie en thee.”
Respijtzorg
Beiden: ‘Mantelzorgers vinden het vaak moeilijk degene die zorg nodig heeft alleen te laten. Je kunt in dat geval respijtzorg regelen: een ervaren vrijwilliger die jou vervangt terwijl jij naar het mantelzorgcafé bent. Het enige mantelzorgcafé voor Nijmegen is in Dukenburg. Hoe bijzonder is dat? Guus: “Doelbewust is voor Dukenburg gekozen. Bijna alle centrale voorzieningen zitten in het centrum. Wij willen dat beeld omdraaien. Het wijkcentrum is een goed gelegen, bereikbare plek. Bovendien kent Dukenburg naar verhouding veel mantelzorgers. Tot de zomervakantie is het mantelzorgcafé een experiment. Binnenkort wordt bekeken hoe we verder gaan.” Beiden: We gaan er in ieder geval voor. Geweldig om hieraan mee te werken.” Hoe dan ook een mooi voorbeeld van ‘Oog voor Elkaar’ in Dukenburg (en heel Nijmegen). Voor meer informatie: Guus Bremer, e-mail: g.bremer@sterker.nl.