‘Een nieuw plein’

Het plein dat straks ontstaat tussen de twee nieuwe supers, de dagwinkels en het wijkcentrum is straks het nieuwe ‘Hart van Meijhorst’. Wat zou het mooi zijn als hier met de komende kerst de oliebollenkraam staat en je er misschien wel kerstbomen kan kopen.

Elke vrijdag is dit plein, ons plein, dan het centrale ontmoetingspunt met de markt. Soms gecombineerd met kraampjes om de activiteiten van dat moment te promoten. En de gezamenlijke acties van bewoners en welzijnsorganisaties. Of om ‘soepie’ te doen!

Dan kan er echt een ‘Meijhorst – Blijhorst’ gevoel zijn zoals een oud Meijhorster winkelier al jaren verkondigd.

Achter(kant)gesteld.

Helaas ziet het er niet zo mooi uit. Zo viel bij de herindeling van de parkeerplaats direct op dat de nieuwe stroomkast voor de marktkramen werd geplaatst aan de achterkant van de dagwinkels. Dus niet op of aan ons nieuwe plein. Is hier nu weer een boel energie en geld verspild omdat er (waarschijnlijk) geen overleg gepleegd is? Het lijkt er wel op, dus ging de redacteur eens vragen.

Markt.

Gesprekjes met de marktkooplieden brachten al snel duidelijkheid, er was geen enkel overleg geweest tussen hen en de gemeente.

 

 Ze waren zelfs verrast dat er opeens een nieuwe stroomkast geplaatst was. Maar, zo vertelden ze: “De huidige plek is ook zonder overleg tot stand gekomen.” En er zijn zorgen, “We zijn maar met z’n vieren, hopelijk blijft dat zo. Door de bouw en het tekort aan parkeerplekken zien we veel klanten vertrekken. Met het vernieuwen van de parkeerplaatsen werden we van ‘hot naar haar’ geschoven. Vaak op het allerlaatste moment.”

Ook is men op de markt bevreesd dat die twee ‘giganten’ (Albert Heijn en Lidl) meer voor elkaar krijgen dan een paar marktkooplieden en de kleine zelfstandigen in de dagwinkels. “Daar zit het geld meneer, voor ons de kruimels.”

“Voor de diversiteit en levendigheid van het winkelcentrum in de toekomst moeten we er toch alles aan doen om de marktkramen te behouden. Ook het betaalbaar aanbieden van verse groenten en fruit is hier ook heel belangrijk”, vertelt wijkbewoner Geert die op de fiets tegen sluitingstijd nog even fruit koopt.

Oliebollen.

Sinds drie jaar is Meijhorst in december gastheer voor de oliebollenkraam van Bianca. Een voltreffer zo is gebleken en Dukenburgers hebben massaal de kraam bezocht. Alleen de standplaats was dit jaar een ramp. “In deze voor winkeliers zo moeilijke tijden was er geen overleg geweest met de gemeente en overige partijen”, vertelt Nico de Boer als belangenvertegenwoordiger van de winkeliers. Juist als er door de werkzaamheden meer dan tweederde van de parkeerplekken wegvalt neemt de ‘ambulante handel’ vele tientallen parkeerplekken ongelukkig in. Daar was in de zomer al voor gewaarschuwd! En hoe mooi was een plek niet geweest ter hoogte van de oude wereldwinkel?

Gemeente.

We bevragen de projectleider want er zou al in het begin van het project beslist zijn dat de markt op de huidige locatie blijft. Mark Vermeulen van de gemeente schrijft nu: “Dit was al besloten voordat ik bij dit project betrokken was. De marktkooplui weten hiervan af.”

Tsja, alle partijen zitten kennelijk niet op één lijn. Dat is jammer en uit de vele reacties komt naar voren dat dit niet alleen aan corona ligt!

Verder kregen we van Mark de informatie dat in week 6, 7 en 8 van 2021 het nieuwe plein tussen de beide nieuwe supermarkten bestraat zal worden. Wanneer alles meezit kan dit dan eind februari klaar zijn (door weersomstandigheden vertraagd tot half maart). Na de Paasdagen begint dan de sloop van de oude Albert Heijn.

In de zomer wordt de kruising met de 10e, 11e en 70e straat Meijhorst aangepakt. Het plan is om deze werkzaamheden in de nacht uit te voeren en overdag verkeer toe te laten. De werkzaamheden op de kruising hoopt men in één week te kunnen voltooien.

Bericht maart 2021

menu