‘Dukenburg schoon’

Zwerfvuil, onze ‘wijkhelden’ hebben er de handen vol aan. Met knijper en vuilniszak gewapend zijn er gelukkig veel Dukenburgers actief om zwerfvuil te verzamelen. En helaas blijft het noodzakelijk om ook op deze manier ons stadsdeel schoon te houden. In Tolhuis is Hein Kneepkens regelmatig in de wijk te vinden. Daarnaast heeft hij ‘Dukenburg-schoon’ opgezet. Hiermee wil hij anderen in Dukenburg stimuleren ook mee te doen.

Met elkaar in contact komen

Hein woont al ruim 50 jaar in Dukenburg de laatste jaren in Tolhuis. Al enige tijd is hij beheerder van de ‘Veilige buurt app’. Hij is al een paar jaar gepensioneerd en als hij niet met zijn fiets lange tochten maakt heeft hij de tijd om in zijn omgeving actief te zijn. Het zwerfvuil is daarbij een belangrijk item. Hein zou graag op zaterdag 23 maart, de landelijke opschoondag, in heel Dukenburg zwerfvuil teams aan de gang zien. Met natuurlijk ook het samenzijn van bewoners als belangrijk doel. “Men ontmoet elkaar niet zo makkelijk meer, mensen leven langs elkaar heen”, vertelt hij “dat zou toch heel anders kunnen en misschien is zwerfvuil ophalen hier een startpunt om met elkaar in contact te komen.”

Donderdag 22 februari kwam een eerste groep mensen bijeen in wijkcentrum Dukenburg om de mogelijkheden te bespreken. Op die avond werden al enkele locaties bekend vanwaar men op de ‘opschoondag’ wil starten met het opruimen van zwerfvuil. Maar eerlijk gezegd had iedereen wat meer gehoopt. Er zal het komend jaar vroeger gestart moeten worden met informeren en aanmoedigen. Het stadsdeel Dukenburg heeft zeven wijken met allen toch een beetje een eigen identiteit.

Wijkhelden

Hierbij moeten we ook al die wijkhelden die nu al actief zijn in heel Dukenburg niet vergeten en vooral niets opleggen. Niet iedereen wil aan een groot evenement deelnemen, er zijn veel kleine initiatieven nu actief en actief geweest de afgelopen jaren. Een kleinschalige bijeenkomst kan bijvoorbeeld ook makkelijker verschoven worden mocht het die zaterdag wat minder (lees natter) weer zijn.

De ‘Opschoondag’

Op zaterdag 23 maart starten er vanaf diverse locaties in Dukenburg teams met knijper en vuilniszak voor een rondje door de buurt. Op sommige plekken ondersteund door de woningcorporaties met koffie, thee en iets lekkers.

De locaties die bekend zijn:

Aldenhof. Speelplaats basisschool de Aldenhove aan de 60e straat van 13.00 tot 15.00 uur. Hier zijn bewoners vanuit het bewonersplatform Aldenhof actief. Woningcorporatie Talis ondersteunt met koffie, thee en de actiebus en al wat jaren ervaring want ze organiseren dit niet de eerste keer.

Meijhorst. Wijkcentrum Dukenburg. Meijhorst 70-39, van 14.00 tot 16.00 uur.

Tolhuis. Huiskamer. Tolhuis 44-50, van 11.00 tot 13.00 uur.

Zwanenveld. Speeltuin 63e straat. Van 11.00 tot 14.00 uur

Malvert. Wijkcentrum De Turf. Malvert 51-34, van 10.30 tot 12.30 uur.

Weezenhof. Hier is er voor de eerste keer een grotere zwerfvuilactie. Verzamelen bij het Huis van Weezenhof (bij het winkelcentrum) van 10.00 tot 13.00 uur. Er is gratis koffie voor de deelnemers in het Huis voor Weezenhof.

Op woensdag 27 maart om 19.30 uur is er in wijkcentrum Dukenburg een evaluatie.

Aanmelden en informatie

Voor actuele verzamelplekken op zaterdag 23 maart volgt men de facebookpagina ‘Dukenburg schoon’. www.facebook.com/Dukenburgschoon Ook de website van de Dukenburger zal zoveel mogelijk actuele informatie geven. www.dedukenburger.nl  Meer informatie en aanmelden of je mee wilt doen via dukenburg-schoon@outlook.com bij Hein Kneepkens.

Wijkheld worden? Meld je aan via www.wijk-helden.nl

Bericht maart 2024

menu