‘Drone-avontuur’

Een van de Dukenburger fotografen is regelmatig met een ‘drone’ onderweg. De, vaak bijzondere, foto’s zijn te zien in het blad maar ook op de website. Onlangs was hij met mijn zijn drone bezig boven de brug over het Maas-Waalkanaal ter hoogte van de Weezenhof.

Na ongeveer twintig vluchtminuten meldde het besturingspaneel dat de accu bijna leeg was. Normaal is de drone dan zo geprogrammeerd dat hij dan automatisch terugkeert naar het opstijgpunt. Dar gebeurde ook nu en de drone ging automatisch dalen om te landen. Omdat hij vlak naast de onderkant van de brug was opgestegen. Was er opeens een kans dat de drone, door een kleine afwijking, op de brug neerkomen. Dan zou het verkeer in gevaar kunnen komen. In lichte paniek besloot de fotograaf de drone bij te sturen.

Dat lukte met moeite en hij landde bijna in het Maas-Waalkanaal in het struikgewas langs de waterkant. Maar waar? Hij was nergens meer te zien. Na enig speurwerk tussen de met doornen bezette struiken, waarbij hij flink wat schrammen op zijn handen en onderarmen opliep, besloot hij zijn zoektocht vooreerst te staken en zonder drone naar huis te gaan.

Die avond ontdekte hij in de handleiding van de drone dat het bedieningspaneel een ‘Find my drone’ module heeft. Met die kennis is hij de volgende morgen teruggegaan naar de waterkant en schakelde de ‘Find my drone’ functie in. Vrijwel meteen was er een sirene-achtig geluid te horen. En in het struikgewas was ik een felrood knipperlicht zichtbaar. Gelukkig, de drone was terecht en vrijwel onbeschadigd. Alleen de arm van een propeller was ‘uit z’n kom’ geschoten maar dat was eenvoudig te herstellen.

Bericht februari 2024

menu