‘Drink Water-actie’

 In 2014 werd de Wereldwaterdag gelanceerd. Dinsdagochtend 22 maart 2022 memoreerde Omroep Gelderland deze ‘Dag van…’ met de vraag aan luisteraars om muzikale odes aan te vragen. Bijvoorbeeld Watermensen van de 3J’s uit Volendam. Want als er één waterland in West-Europa is, dan is dat ons landje toch zeker. Bekende dichters bewierookten onze rivieren, het IJsselmeer en de Noordzee en zangers/ zangeressen bleven niet achter. Nu nog drinkwater.

Ook Nijmegen koos bewust voor de actie Drink Water, kráánwater! GGD Gelderland-Zuid, gemeente Nijmegen, JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en de Dar organiseerden een eigen actie. Meerdere wijkinstellingen en negen basisscholen werkten mee. De deelnemende adressen kregen raamstickers met logo uitgereikt en voor de deur werd een clean graffiti gespoten. De partijen hopen dat deze aanpak een kettingreactie losmaakt, zodat meer organisaties, instanties en scholen meedoen om water drinken tot de gewoonste zaak van de wereld te maken.

Scholen

In Dukenburg waren de Prins Mauritsschool/ Zwanenveld, de Dukendonk/Tolhuis en de Meiboom/Meijhorst bereid de waterdagen te organiseren.

  Met als stimulans: water drinken is lekker, goedkoop en bovendien gezond. De scholen kregen het thema drinkwater aangereikt: te behandelen in lessen met tekenen, kleuren of knutselen, een uitdagende actie met kraanwater als rode draad … Het laten uitrekenen hoeveel suikerklontjes er in flesjes/pakjes/blikjes frisdrank zitten (en in drinkwater géén), is iets dat zeker bij jonge kinderen binnenkomt. De ouders/verzorgers van de leerlingen werden van de actie op de hoogte gebracht met een berichtje. Want ook thuis is schoon drinkwater voorhanden, zodat gezinnen kunnen worden gestimuleerd water te drinken in plaats van limonade of frisdranken. Gezoete dranken zijn aantoonbaar een mogelijke oorzaak van overgewicht en obesitas bij de jeugd. Bindkracht10 ondersteunde de actie door op de basisscholen en in de wijk drinkwateractiviteiten aan te bieden. De kinderen drinken altijd al water tijdens de activiteiten, maar in maart werd water als verfrissende dorstlesser nog extra onder de aandacht gebracht. Ook fruit eten verdient alle aandacht: een prachtig voorbeeld is de watermeloen. Voor de leerlingen van de drie genoemde Dukenburgse scholen werden op een speelse en verantwoorde manier deze activiteiten aangeboden. Zijn Ramadan of kerstmis in aantocht, dan wordt als lekkernij ook een toepasselijke fruitsoort aanbevolen. Dadels doen het altijd goed net zoals de rijkelijk verkrijgbare sinaasappel. Ook de organisatie SOOS (Samen Overblijven Op School) droeg een steentje bij door bij het lunch-bammetje een heerlijk glaasje water te promoten. Sportbedrijf Nijmegen zorgde ervoor dat in alle sporthallen het Drink Water-logo te zien was.

Hiske Blom (GGD) en Iris van Veen (Bindkracht10) praatten in het zonnigste lokaal van De Meiboom uw redactrice bij. Over de wereldwaterdag en hun eigen wijkwerkzaamheden op het gebied van gezondheid, (op-)voeding, sportbeoefening, beeldschermgebruik en wat er verder achter voordeuren gebeurt. Ook werd gekeken naar wat dit jaar nog in de steigers staat. Zo is er van 16 tot en met 25 september de Nationale Sportweek, met een kraanwaterdag, sportieve uitdagingen en thema-activiteiten. Hierbij worden ook jongeren betrokken die de basisschoolleeftijd te boven zijn. Ook zij zijn gebaat bij een gezond gewicht. Zowel Hiske als Iris werkten in 2021 mee aan een vlog/filmpje over water drinken. In de geest van: “Ik drink water, jij ook?” Bekijk dit promofilmpje via Youtube Dukenburg drinkt water. Dat water drinken en sport een supergezonde combinatie vormen, komt hier duidelijk in beeld. Ook de samenwerking met de Sportservice, het jongerenwerk, de buurtteams en de Lindenberg is aangelicht.

Bericht mei 2022

menu