Oog voor elkaar

Tijdens de Week van de Ontmoeting, van 29 september tot en met 6 oktober 2022, is ook dit jaar weer een behoorlijk aantal ‘nieuwe contacten’ tot stand gekomen. In deze week werden wijkbewoners die behoefte hebben aan meer contact uitgenodigd bij één of meerdere van de aangeboden activiteiten aan te sluiten. De organiserende projectgroep ‘Elkaar Ontmoeten’ heeft de banden met reeds lopende contacten weer kunnen aanhalen en ondertussen ook al een aantal wijkbewoners die daar behoefte aan hadden thuis bezocht.

Nieuwe contacten gelegd

Telkens weer blijkt dat veel wijkbewoners zich erg alleen voelen en graag met anderen in contact willen komen. De projectgroep heeft een goed overzicht van wat er allemaal in de wijk wordt georganiseerd en kan indien gewenst zorgen voor een snelle introductie. Al gedurende de week zijn vanuit de projectgroep de eerste persoonlijke contacten gelegd en zijn wijkbewoners geïntroduceerd bij bepaalde activiteiten.

Aanmelden en meedoen

Ook van de organisaties die hebben deelgenomen aan de Week van de Ontmoeting komen positieve signalen. Er was gedurende de week een grotere opkomst. De projectgroep ‘Elkaar Ontmoeten’ wil dan ook proberen de komende tijd een kleine werkgroep te formeren om in de toekomst met de organisatie van de ‘Week van de Ontmoeting’ tijdig en gestructureerd aan de slag te gaan. Idee is dan om niet alleen bestaande, lopende activiteiten in het programma van de Week van de Ontmoeting op te nemen, maar ook zelf wellicht wat extra, grotere activiteiten te organiseren. Ze zoeken hiervoor meedenkers en meedoeners. Interesse? Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bericht oktober 2022

Sinds de herfst van 2022 is er de mogelijkheid om een Weggeefwinkel in Dukenburg te bezoeken. Dat kan in de flat Schuijlenburch, Meijhorst 14-00 waar de stichting ‘Gratis2dekansje’ was gehuisvest. Google voor de aardigheid op weggeefwinkels, je vindt er veel informatie over het principe van deze vorm voor sociaal cement in de wijk. Iedereen is er welkom om spulletjes uit te zoeken. Het motto van veel weggeefwinkels is: ‘er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’ (Mahatma Ghandi). De winkels vormen graag een geldvrije oase en investeren liever in mensen dan in administratieve rompslomp. Het mes snijdt verder aan de goede kant voor een beter milieu en armoedebestrijding. Je vindt er kleding, boeken, speelgoed, huisraad en apparaten. De gastvrije winkel dient ook als alternatief voor de wegwerpeconomie. Als gratis buurthuis kunnen mensen van allerlei slag elkaar hier ontmoeten.

De winkel is open op dinsdag- en donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met: Karin Fransen-de Leeuw 06-8201 3567,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Nikky de Geus.

Bericht november 2022

.

In een serie artikelen besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die inwoners met elkaar verbinden. Voor en tijdens 50 jaar Dukenburg is het netwerk “Oog voor Elkaar” ontstaan. Dat netwerk brengt door concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties dicht bij huis in Dukenburg.

 

Hanneke en Janny.

Wachtend op de gesprekspartners en de fotograaf van dit blad, was er dé kans om voor dit artikel goed rond te kijken in de Buurtkamer, bij veel Dukenburgers géén begrip. Meerdere nieuwe alsook enkele oudere Tolhuisbewoners hebben de Buurtkamer intussen wél gelokaliseerd. Op de begane grond van de flat met de naam Hofpoort, die evenals de overige hofhuizen gebouwd is op oude grond van de HAN. Deze hogeschool heette eerder Gelderse Leergangen. De toegang tot Hofpoort en de huizenrijen langs de Van Schuylenburgweg is onveranderd op zijn plek gebleven. Het fietspad naast het Douglasbosje is inmiddels voor een groot deel terug en wordt goed gebruikt, ook door wandelaars. Nu nog een voetgangers-/rolstoel-/kinderwagenverbinding langs de skatebaan, de 60e straat Meijhorst kruisend tot aan de Meiberg. Werk aan de (gemeente-) winkel.

Burendag 2022

 Kemal Çelik is de nieuwe man voor Woningcorporatie Woonwaarts in Dukenburg. Hij volgt Lana Navest op die vier jaar is ‘sociaal wijkbeheerder’ is geweest voor de woningcorporatie. Lana heeft per 1 augustus een nieuwe functie aangenomen bij het SSH&. Kemal en Lana werkten de laatste maanden voor Woonwaarts samen in de Dukenburgse wijken Tolhuis, Zwanenveld, Lankforst, Malvert en Aldenhof.

We troffen Kemal in de huiskamer van de Hofpoort in Tolhuis (zie de Dukenburger nr 7 pagina 6 en 7) waar hij vertelde over zijn werk als wijkbeheerder voor Woonwaarts.

Mooi is te zien hoe snel de goedlachse Kemal contact legt met de bewoners. Voordat hij bij Woonwaarts aan de gang ging werkte Kemal als BOA bij de gemeente Nijmegen. Zevenentwintig jaar was hij bij bureau Toezicht in dienst, zijn werkgebied was onder andere tien jaar in Lindenholt en vanaf 2012 in Neerbosch-Oost. Heel veel ervaring dus in en met menselijk contact. Net als bij bureau Toezicht wil hij ook nu graag samenwerken met actieve bewoners en dat komt zeker goed.

Kemal is bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.30 uur.

Telefoon 024-382 01 00.

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bericht september 2022

In een serie artikelen besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die inwoners met elkaar verbinden. Voor en tijdens 50 jaar Dukenburg is het netwerk “Oog voor Elkaar” ontstaan. Dat netwerk brengt door concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties dicht bij huis in Dukenburg.

Mantelzorg, steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen hiermee te maken. En dat aantal groeit door. Volgens het kenniscentrum voor Verpleging en Verzorging “Zorg voor Beter” geeft in Nederland ruim een derde van 16-jarigen en ouder op een of andere manier informele hulp, zoals mantelzorg officieel genoemd wordt. In heel Nederland’ gaat het om 5 miljoen mensen. Vertaal dit getal ruwweg naar Dukenburg, dan gaat het om bijna 8.000 mensen, die in ons stadsdeel op een of andere manier met mantelzorg bezig zijn. Niet voor niets zijn hier dan ook diverse mantelzorg organisaties actief. Er is veel informatie op internet te vinden maar door fusies van organisaties of nieuwe initiatieven voor Mantelzorg verandert deze informatie voortdurend.

Deze keer Anita Rossen, vestigingsmanager van “Saar aan Huis” regio Nijmegen.