Aardgasvrij

 

<< Tom Verhoef en Lisette van der Meer zijn gebiedsregisseur en projectleider voor Aardgasvrij Zwanenveld en Lankforst (gedeeltelijk, zie hieronder) vanuit de gemeente. Samen met het projectteam, wat bestaat uit de gemeente, woningcorporaties, netbeheerder Liander, Bindkracht10 en de prins Mauritsschool, werken wij met bewoners aan een wijkwarmteplan voor Zwanenveld en Lankforst. In het wijkwarmteplan komt te staan hoe Zwanenveld en Lankforst stap voor stap aardgasvrij kan worden maken. De gemeente helpt woningeigenaren waar dat kan. Te beginnen met energieadviezen per woningtype, en andere activiteiten rond energiebesparing.

In januari 2021 is bekend geworden dat winkelcentrum Dukenburg voorlopig niet meer mee doet. Hier gaat het meegenomen worden in de toekomstige nieuwbouw/renovatie plannen van het winkelcentrum.

Gratis energiebesparende producten

U kunt gratis voor een bedrag tot 40 euro energiebesparende producten naar keuze bestellen in de webshop. Bijvoorbeeld energiebesparende ledlampen, tochtstrips, een waterbesparende douchekop, brievenbusborstel of tijdschakelklok. U kunt ook kiezen voor een gasbespaarbox of een energiebespaarbox. Er zijn nog veel meer keuzes in de webshop (zie hieronder). Er zijn geen verzendkosten en het is niet nodig om zelf geld bij te leggen.
 
Hoe werkt het?
1)  vraag uw gratis kortingscode aan op klik hier voor de website
2) via e-mail ontvangt u de code waarmee u tot 40 euro gratis producten kunt bestellen (geen verzendkosten).
3) bestel snel uw producten via de webshop, want op=op

Zwanenveld;

Geert-Jan van den Brand heeft een andere functie gekregen.

Zijn opvolger is Tom Verhoef projectleider (tot eind 2021)

Telefoon: 06-2812 7510 mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lisette van der Meer, gebiedsregisseur en projectleider voor Aardgasvrij Zwanenveld

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor de gemeentelijke website aardgasvrij

Klik hier voor de gemeentelijke website aardgasvrij Zwanenveld

Klik hier voor de aanvraag gemeentelijke digitale nieuwsbrief

De eerstvolgende informatie middag is op:

 

Lankforst;

‘Ook Lankforst’

Zwanenveld is een van de eerste Nijmeegse wijken die de gemeente Nijmegen aardgasvrij wil maken, in 2035 zou het zover moeten te zijn. De gemeente, wijkbewoners, woningcorporaties Portaal, Talis, Woonwaarts en WoonGenoot en Liander werken samen aan een plan hiervoor. 

Nu is gebleken dat een deel van Lankforst hierin goed kan meeliften. Dat geldt voor de flats en maisonnettes in Lankforst in de straten 14, 31, 34 t/m 39, 43 t/m 46 en 53 t/m 56. 

Bewoners hebben daar eind 2020 informatie over ontvangen.

Klik hier en lees meer 

De gemeente Nijmegen geeft regelmatig een nieuwsbrief uit Klik hier voor het aanvraagformulier

 

Meijhorst;

Bericht aangepast januari 2021

 

 

 Tom Verhoef begint: “Het is een zoektocht hoe we er allemaal beter van worden.

Zwanenveld en het noorden van Lankforst worden aardgasvrij. Dat is de bedoeling van de gemeente Nijmegen. Samen met wijkbewoners, woningcorporaties Portaal, Talis, Woonwaarts en WoonGenoot en Liander werkt ze aan een plan hiervoor.”

Het winkelcentrum Dukenburg zou ook toch meedoen?

Tom: “Winkelcentrum Dukenburg gaat mee in een groter verhaal over de toekomst van het winkelcentrum en de nieuwbouw die daar komt.”

Het meeste wordt verwacht van een warmtenet. Restwarmte van de ARN in Weurt wordt via een transportleiding naar Dukenburg geleid. Het idee was eerst om de leiding onder de Westkanaaldijk te leggen. Inmiddels heeft de gemeente een voorkeur voor de route via de IJpenbroekweg in Lindenholt en de Van Schuylenburgweg in Dukenburg.  ( klik hier )  Een ander alternatief voor aardgas zijn waterpompen. Het project werd getrokken door gebiedsregisseur Geert-Jan van den Brand, inmiddels heeft Tom Verhoef het stokje overgenomen.

Wat trof je aan?

Aardgasvrij Zwanenveld, voorbeelden middels energierapporten.

Om het voor de bewoners duidelijker te maken heeft de gemeente Nijmegen enkele voorbeelden van ‘energierapporten’ online gezet (onder dit bericht te zien).

“In een energiezuinig huis woont u prettiger én houdt u aan het einde van de maand meer geld over.” Zo begint elk schrijven, maar verder in het rapport fronst de redacteur toch bedenkelijk. Met een terugverdienmodel van gemiddeld 25,8 jaar zal dit zeker zonder overheidssteun niet haalbaar zijn. (aardgasvrij, pakket 2: zeer energiezuinig) Ook door de crisis en economische gevolgen zal menigeen hier niet de centen voor kunnen vrijmaken. De toekomst moet leren of de overheidsmaatregelen de bewoners zo kunnen ondersteunen dat men over de brug getrokken kan worden. Dreigen met, 'straks is er geen gas meer', zoals in het internet overleg naar voren kwam zal minder werken...

Isolatie op achterstand

In de jaren dat de meeste huizen in Zwanenveld werden gebouwd waren er nog geen eisen voor de energiezuinigheid.

Arthur, Niels, John en Henk wonen in Zwanenveld. Arthur is bij mensen langs gegaan met een warmte camera. Daarmee kun je zien waar je woning warmte lekt. Niels, John en Henk hebben in het begin van dit jaar op uitnodiging van Geert-Jan van den Brand meegedaan aan enkele bijeenkomsten voor particuliere woningeigenaren. In dit artikel laten we hen aan het woord over energie besparen en aardgasvrij worden. Wat vinden zij ervan?

Is het haalbaar?

Niels Vening woont, samen met echtgenote Sanja, nu 10 jaar in Zwanenveld. Een prima plek, vindt hij. Inmiddels liggen er zonnepanelen op het dak en is het huis aan de binnenkant geïsoleerd. Niet aan de buitenkant, want dat was vanwege ontbrekende spouwmuren niet mogelijk. Dankzij de warmtescan van buurtgenoot Arthur van Oosterhout kwam het echtpaar erachter dat een verstopt ventilatierooster boven de deur de oorzaak was van vocht in huis.

Lastig te isoleren

 Afgelopen tijd is er met een aantal eigenaren door Zwanenveld gegaan om de verschillende soorten huizen met een warmtecamera te bekijken. Op de foto’s is te zien waar warmte ‘weglekt’. Dat zijn de plekken die men zou kunnen isoleren om het huis behaaglijker te maken (warm in de winter, koel in de zomer) maar vooral om de energierekening te verlagen. Arthur van Oosterhout, bewoner van Zwanenveld, weet hier door zijn werk veel vanaf en kon de bewoners meteen tips meegeven. Deze informatie hebben bewoners inmiddels met straatgenoten gedeeld.
Er zijn ongeveer zes verschillende soorten eengezinswoningen in de wijk Zwanenveld (flats niet meegerekend), zoals de Calimero-woningen in de 23e en 30/31e  straat en de woningen met een plat dak in de 15e en 25e straat. Naast deze ‘bijzondere’ typen zijn er veel woningen met een bakstenen gevel en een dak met pannen. Daartussen zit ook nog verschil: de huizen in de 73e en de 35e lijken veel op elkaar, die in de 66e en de 63e straat verschillen weer iets. Tot slot zijn er de vrijstaande geschakelde woningen in de 15e straat. 
Voor Zwanenvelders: ook nieuwsgierig waar in uw huis de warmte weg kan lekken? Mail Geert-Jan van den Brand van de gemeente, hij verwijst u graag door naar de personen die zo’n onderzoek hebben gehad.

Bericht juni 2020