‘Door het oog van Defensie’

Zomer tip

Het kan niet meer zonder foto’s, in 2023 kan iedereen fotograferen. Het is ons wel heel gemakkelijk gemaakt met de huidige ‘smart’telefoons. Er zijn tegenwoordig mobieltjes die qua fotokwaliteit niet onder doen aan de professionele fotocamera’s van twintig jaar terug.

Helaas komen de foto’s vaak pas ‘de telefoon af’ bij bijzondere gelegenheden of de aanschaf van een nieuwe mobiel. Andersom worden foto’s tegenwoordig ook misbruikt op sociale media. Gemanipuleerd voor leugens. Gelukkig doet de Dukenburger daar niet aan. Wel is duidelijk dat een artikel, hoe mooi geschreven ook, meer aandacht krijgt met passende, nog beter pakkende foto’s.

Vastleggen

Foto’s blijven belangrijk voor het vastleggen van bijzondere gebeurtenissen. We kennen allemaal de zwart-wit-foto van het meisje in de spoorwagon vlak voor vertrek naar een concentratiekamp of dat half naakte meisje met brandwonden van de napalm over haar hele lichaam in Vietnam. Of Neil Armstrong staande op de maan met moeder aarde op de achtergrond. Gelukkig zijn er nu ook mensen, fotografen, die over heel de wereld beeldend vastleggen wat er gebeurt. Vaak onder moeilijke omstandigheden met bijvoorbeeld bedreigingen door demonstranten die het beter weten op de Dam in Amsterdam, of onder kogelregens bij de Oekraïens-Russische grens, of urenlang door intimiderende ordetroepen van een dictatuur verhoord worden.

De krijgsmacht

De Nederlands krijgsmacht heeft voor het vastleggen elf fotografen in dienst.

  Ze zijn erbij op missie en grote oefeningen. Ze verslaan ceremoniële taken van het koninklijk huis met bijvoorbeeld bezoeken in het buitenland en volgen onze militairen op verlof in verre oorden. Maar ook bij reddingsmissies reizen ze mee. Ze volgden de tocht van het ondersteunings en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman naar Sint Maarten bij de hulpverlening na de tropische storm Irma en waren erbij met de missie naar Haïti toen dat land getroffen was door orkaan Matthew. In 2021 versloegen ze onder gevaarlijke omstandigheden de dramatische repatriëring van Nederlanders en mensen die voor Nederland hebben gewerkt, uit Afghanistan. En ze zijn scherp wanneer de kist van een overleden collega het middelpunt is van een verdrietige bijeenkomst. Ze maken dan de zo belangrijke beelden voor de familie, het thuisfront. Op de foto het overdragen van het stoffelijk overschot van Luitenant Ernst Mollinger door fotograaf Sjoerd Hilckmann.

Elf defensiefotografen

Deze militaire fotografen hebben elk zeven van hun favoriete foto’s uitgezocht voor een tentoonstelling. Tot 31 december 2023 is de tentoonstelling Door het oog van Defensie met indrukwekkende beelden te zien in het Marechaussee Museum in Buren op een half uurtje rijden van Nijmegen. In korte verslagen bij hun foto’s is er uitleg en via videobeelden vertellen enkelen hun drijfveer. Sergeant Cinthia Nijssen, die 25 dagen meeliep met Generaal Matthijssen in Mali, schrijft: “De foto’s laten momenten zien die mij het hele leven bijblijven. We gingen op patrouille naar een Malinees dorpje om te zien hoe die mensen daar ‘over’leven. Dat die manier van leven voor hen normaal is dat kwam bij mij wel even binnen.”

Maar soms zegt één foto genoeg, zoals de opname gemaakt in een van de evacuatievliegtuigen met honderden vluchtelingen op de vrachtvloer uit Kabul, waar op een karton geschreven is: “Sorry, no toilet, no telephone.”

Humanitaire missies

Museum

Naast deze wisseltentoonstelling op de bovenverdieping van het museum is te zien hoe de Nederlandse strijdmacht is opgebouwd en waar in de wereld momenteel Nederlandse militairen actief zijn. Op de begane grond worden de geschiedenis en alle huidige taken van de Koninklijke Marechaussee belicht. Bij de Marechaussees voor Oranje krijg je uitleg over de Engelandvaarders die in bezet gebied met parachute terugkwamen om het verzet te organiseren en te leiden. Maar ook de dilemma’s over het werken onder een bezetter. Elke middag zijn er voor kinderen activiteiten.

Marechaussee-Museum. Weeshuiswal 9, 4116 BR Buren. Open dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. www.marechausseemuseum.nl

In Buren zijn ook het museum Buren & Oranje, open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur op zondag en maandag gesloten. Markt 1, 4116 BE Buren. http://www.museumburenenoranje.nl en het oldtimermuseum Visscher Classique, open donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Schuilheuvelstraat 1, 4116 GA Buren. www.visscherclassique.nl

Bericht juli 2023

menu