‘De warmtepomp’

Nul op de meter in Meijhorst: de warmtepomp

Energietransitie (overgang naar nieuwe energie) gaat niet zomaar. Dat blijkt uit gesprekken met bewoners, bestuurders van gemeenten, woningbouwcorporaties et cetera. In Dukenburg geldt dat voor de nul-op-de-meter-pilot in Meijhorst voor 132 woningen. Zwanenveld en Lankforst komen binnenkort aan de beurt. In een serie wil de Dukenburger bewoners, partijen en instanties aan het woord laten die dagelijks te maken hebben met energietransitie. In dit artikel aandacht voor de warmtepomp.

Andere leefwijze voor steeds meer mensen Leven in een huis waar een warmtepomp voor het klimaat in huis zorgt, is niet meer nieuw of voor een enkeling weggelegd.

 

Cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) geven aan dat op 1 januari 2018 in 449.000 huizen in Nederland deze voorziening geïnstalleerd was. Schattingen laten zien dat in 2018 in nog 70.000 huizen méér een warmtepomp is geplaatst. Een enorme groei. Naast grote aanpassingen aan en in het huis is het voor de bewoners nog een grotere uitdaging de eigen leefwijze op de nieuwe installatie af te stemmen. Zodra een raam of deur openstaat, is er een ‘lek’. De temperatuur zal in het hele huis zakken en lang niet zo snel als bij een conventioneel systeem weer op de ingestelde hoogte komen. Het systeem moet veel harder werken om weer de ingestelde temperatuur te krijgen. Dat kan betekenen dat er nog meer vocht aan de lucht in huis onttrokken wordt. Het binnenklimaat wordt dan droger.

Veiliger

Van het gas af betekent ook een andere manier van koken. Meestal gaat dat met een inductiekookplaat. Bewoners van de Portaal-huizen in Meijhorst waar nul-op-de-meter is gekomen, krijgen ter vervanging van hun gaskookplaat of fornuis een inductiekookplaat of fornuis met inductiekookplaat terug. Dit vormt ook een belangrijk veiligheidsaspect: geen vuur en geen mogelijkheid om het gas open te laten staan. Verder koelt de kookplaat sneller af. Er komt minder CO2 vrij, wat aan een beter leefmilieu bijdraagt. Net als bij het stookgedrag is het ook hier weer wennen.

Op de foto staat de apparatenkast (energiemoduul) die bij elk huis in de voortuin staat. De grote witte kast rechts in de ruimte is de boiler. De grijs-witte kast linksboven, waar de zilveren pijpen op aansluiten, is de ventilatiebox voor schone frisse lucht, daaronder de warmtepomp. Aan deuren hangt de regelapparatuur. Naast de bestaande radiatoren is er ook een compleet luchtbehandelingssysteem. De luchtkanalen hiervan zijn weggewerkt in de nieuw ontstane spauruimte tussen oude en nieuwe gevel. In de meterkast in huis is een slimme meter geplaatst. Hier registreert het systeem ook de stroomterugwinning van de zonnepanelen.

Bericht maart 2019

menu