‘De Waal Over’

Waag jij de oversteek? Zaterdag 25 november opent de nieuwe tentoonstelling ‘De Waal Over’ in museum De Bastei. Ontdek in deze interactieve en speelse tentoonstelling hoe je in Nijmegen de Waal overstak, van de prehistorie tot nu. Tijdens het openingsweekend kun je bovendien op zondag 26 november een gratis boottocht maken en de rivier van dichtbij ervaren!

Wat ooit begon als kleine zijrivier van de Rijn is uitgegroeid tot de breedste en drukst bevaren rivier van Nederland. Bij hoogwater was de Waal vroeger soms kilometers breed en extra gevaarlijk door een snelle en grillige stroming. Kun je voorstellen hoe men deze watermassa overstak toen er nog geen bruggen waren?

In de expositie ‘De Waal Over’ ontdek je de oversteekgeschiedenis van Nijmegen, van boomstamkano’s tot schipbruggen. Ervaar de stroming, ontdek hoe een gierpont werkt en onderzoek de werking van de iconische bruggen van Nijmegen.

Gratis boottocht

Ook nu steek je niet zomaar de Waal over met een bootje. Op zondag 26 november kun je tussen 13.00 en 16.00 uur zelf de Waal op en de snelle stroming van de rivier ervaren! Onder begeleiding van een gids bekijk je Nijmegen vanaf het water. Waar stonden de Romeinse toegangspoorten? Hoe was de middeleeuwse stad verbonden met de rivier en waar lag de gierpont?

Er is beperkt plaats, dus boek snel je gratis boottocht via debastei.nl/boottocht. De boot vertrekt vanaf de Viking Steiger aan de Waalkade.

Combineer je boottocht en museumbezoek met warme chocolademelk, een kop soep of een portie poffertjes in het museumcafé! En geniet van het prachtige uitzicht over de Waal.

‘De Waal Over’ is geopend van 25 november 2023 tot en met 15 september 2024.

De Bastei Waalkade 83 Nijmegen.

Ingang Lange Baan 4. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie: www.debastei.nl, telefoon 024 – 3297070.

Bericht november 2023

menu