‘De stad Batenburg’

 

600 inwoners telt het nog, het rustieke plaatsje aan de Maas. Deze stad, een van de oudste in Gelderland, heeft een beschermd stadsgezicht en hoort tegenwoordig bij de gemeente Wijchen. Deze gemeente voert sinds de inlijving ook het Batenburgse stadswapen. Naast de witgepleisterde huizen en twee kerken, de protestantse dorpskerk en de neogotische rooms-Katholieke kerk die beide St. Victorskerk heten, is er de ruïne van het kasteel. In het totaal telt het plaatsje 24 rijksmonumenten. Aan de oostkant van het stadje staat een standaardmolen, helaas wiekenloos. Batenburg telt 24 rijksmonumenten.

 

Batenburg kreeg al rond het jaar 1.000 stadsrechten, het werd bestuurd door de machtige Heren van Batenburg. Hun kasteel ongeveer in 1250 gebouwd. Het kasteel heeft veel te lijden gehad van de vele oorlogshandelingen in die eeuwen maar werd uiteindelijk in 1794 door de Fransen verwoest.

Batenburg zelf werd in deze tijden verschillende malen belegerd waarbij het vaak zware verwoestingen op liep. Volgens oude verhalen was het Kasteel gebouwd op de fundamenten van de tempel van Mars Victor. En in latere jaren word verhaald dat het Kasteel over een put met heilig bronwater zou beschikken dat genezende kracht tegen koorts zou hebben. Het bronwater werd per emmer aan de burgers verkocht. Al 16 jaar worden er op de ruïne een week lang theatervoorstellingen gehouden in de maand augustus. Amateurtoneel met veel medewerkers uit de regio.

Klik hier voor meer informatie over ruïnetheater Batenburg

 

 Op het kruispunt van de Grootestraat/Kruisstraat ligt een gerechtssteen, een dikke granieten steen van één ‘el’ (69 cm) dik, de “Blauwe Steen”. Hier was precies het middelpunt van de stad. Op deze steen beloofden de Heer van Batenburg en de bevolking elkaar trouw. Aan de steen bond men tot begin 19e eeuw de doodskisten van personen vast die nog schulden hadden na hun dood. Pas als deze schulden waren vereffend kon de begrafenis plaatsvinden.

 

 Net buiten Batenburg aan de Maas op de dijk staat een deel van een landingsgestel van een geallieerd vliegtuig die daar is verongelukt. Het was een ‘Short Stirling MK IV’ transportvliegtuig dat op de terugweg van een dropping boven de Ginkelse Heide in september 1944 werd geraakt door vijandelijk vuur en een noodlanding maakte op de Maas. Drie van de negen bemanningsleden overleefden de noodlanding. Van de gesneuvelden ligt er één, de 2e piloot Candler, begraven op het kerkhof van Batenburg. Vreemd genoeg ligt de begraafplaats niet bij een van de kerken maar gelukkig bracht een aardige Batenburger de schrijver naar de Kasteelse Allee iets buiten Batenburg richting Niftrik. Verscholen achter hagen en dus niet zichtbaar vanaf de Maasdijk vonden we hier het ‘oorlogsgraf’.

Batenburg is, vanaf de Wijchense kant te bereiken over de Maasdijk maar ook vanaf Hernen en Bergharen wijzen de fietsknooppuntkaarten je de weg.

Op de website van lekkerfietsen is de fietsknooppuntroutekaart te vinden en printbaar te downloaden. Klik hier voor meer informatie en de website

Bericht augustus 2020

menu