‘De spaarpot van ridder Thor’

Vier Nijmeegse kinderen vielen onlangs in de prijzen. Uit handen van burgemeester Bruls kregen zij een Kinderlintje, een soort van ridderorde. Iedere gelukkige werd geëerd in de eigen schoolklas. Ook verschenen er persberichten in de gemeentelijke nieuwsbrief, via e-mail bij geabonneerden en in de plaatselijke krant. Hoe leuk is dat?

De zesjarige Thor uit Malvert glimt nog steeds van trots en dat is helemaal terecht.

 

Want Thor is een wijkheld en nu dus een held met een kinderlintje. Thor kreeg de onderscheiding vanwege het massaal opruimen van zwerfvuil én het inspireren van anderen om dit ook te doen. Helemaal belangeloos en met ongelooflijk veel succes! Omdat Nijmegen trots is op kinderen die zich inzetten voor de samenleving verdienen sinds 2005 jaarlijks een aantal van hen de speciale onderscheiding. Samen met Thor waren dat nu Yannieck (7), Tess (9) en Benjamin (9). Thor op de eerste plaats, de anderen ook hierbij: van harte proficiat. Vrijwel gelijktijdig was er uit Hatert de 11-jarige Destiny die in het Huis van Sinterklaas (de Valkhofkapel) van de Goedheiligman zelf een medaille en een oorkonde kreeg. Destiny verleende de juiste eerste hulp aan haar eigen moeder, toen zij ernstige brandwonden opliep van heet frituurvet. Wat fijn dat er in Nijmegen zulke stoere kinderen zijn.

Eén telefoontje naar Thor en zijn moeder leverde de informatie op dat Thor begin dit jaar startte als wijkheld. Een promotiebezoekje van Dar-medewerkers op school trok hem meteen over de streep om zich aan te melden. Thor zette er ook onmiddellijk de schouders onder, want zijn verdiende euro’s gaan in een spaarpot. Thor wil later piloot worden en ja, die studie kost handenvol geld. Het kinderlintje is een extra opsteker om vol te houden. En het berichtje in de Gelderlander mét foto leverde hem intussen veel reacties op. Mensen herkennen hem op straat en geven hem een complimentje. Cathelijne, de moeder van Thor: ‘Hij is minstens tien centimeter gegroeid.’ Thor ruimde zakken vol rommel van straat. Hoewel rommel? Bij de vondsten zaten kledingstukken en zelfs munten. Momenteel zijn de weggegooide of ‘verloren’ mondkapjes overal te vinden. Er is genoeg nieuw werk aan de winkel. Verzoek aan de lezers van deze Dukenburger: herkent u of herken jij Thor van dit verhaal en zijn foto, steek even een duimpje omhoog!

Bericht januari 2021

Voordat de Dar het opruimen van zwerfafval voor zijn rekening nam, was er SOLID (Stichting Onderhoud Lindenholt en Dukenburg) die kinderen en volwassenen voorzag van hesjes, een knijper en plastic zakken. Deze opruimers vormden toen een Z-team, jaren later noemde SOLID hen Buurt Rangers. De volwassenen kregen een kerstpakket en de kinderen een wekelijkse vergoeding; dat laatste is hetzelfde gebleven. De Dar burgerde uiteindelijk tot in de verre omtrek de naam ‘wijkheld’ in. Er is al eens een speciale Darwijkheldendag gehouden bij de blokhut van Sint Walrick op een mooie zomerse dag.

menu