‘De route van dag vier…’

Elk jaar in de derde week van juli is het weer zover, op deze dag ‘vier’ van de vierdaagse, de enige dag dat er drie provincies worden aangedaan, is het vanaf de pontonbrug in Cuijk een lint van bloemen en applaus. In 2020 was het stil. Net als de andere 364 dagen heerst er rust op de route, maar dat betekend niet dat er helemaal niets te doen is. We volgen deze weg op een van de rustige dagen.

Mook

Komend van Cuijk neem je dan de veerpont over de Maas. Aan de Limburgse kant aangekomen kun je rechtsaf naar Middelaar en Plasmolen waar het in een groot recreatie gebied van 100 hectaren, de Mookerplas, goed toefen is. De vierdaagse lopers gaan na de Maas oversteek linksaf over de Cuijksesteeg. Bij het bruggetje over het kanaal naar de Mookerplas met de keersluis (waterkering bij hoogwater) kom je in Mook. We volgen nu de N271.

 

Mook is de meest noordelijke plaats in Limburg en heeft iets meer dan 3.000 inwoners. Het is uitgangspunt voor veel wandelaars is het nieuwe station. Aan de rotonde ligt aan het Raadhuisplein met het raadhuis. Richting de Maas kom je bij de St. Antoniuskerk gebouwd in het begin van de 15e eeuw met het monument voor het kunstenaarsverzet in de tuin van de kerk.

 

De moeite waard is ook het ereveld voor 322 gesneuvelde militairen uit de tweede wereldoorlog met soldaten uit Engeland, Polen, Canada, Australië en Nieuw zeeland. Indrukwekkend is het grote natuurstenen kruis met metalen zwaard. We vinden het ereveld aan de Groesbeekseweg. Richting Nijmegen komen we langs een oud schoolgebouw, de R.K.Kweekschool Maria Immaculata’. Dit vormt nu samen met nieuwbouw aan de Maas een groot woonzorg-appartementencomplex; ‘Maasstaete’. In de tuin vinden we een scheepsanker met een aantal bolders waar op de schepen de touwen aanvast gemaakt kunnen worden.

Molenhoek

Net na het spoorviaduct komen we in Molenhoek, nog een paar honderd meter in Limburg voor dat we Gelderse bodem onder de voeten krijgen.

Molenhoek ligt in twee provincies en heeft dus inwoners van Mook-Middelaar aan de Limburgse kant en Heumenaren aan de noordelijke Gelderse kant. In Molenhoek zelf staat de rooms-katholieke kerk met de naam Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Deze grote bakstenen kerk was ooit onderdeel van een kloostercomplex, ‘Mater Dolorosa’. Nog meer als Mook ontwikkelde Molenhoek zich als woonvoorstad van Nijmegen Het station in Mook aan de spoorlijn Venlo Nijmegen heet dan ook Station Molenhoek. Als we vanaf het station richting Groesbeek gaan en de spoorlijn kruisen over de smalle brug en de Heumensebaan volgen, komen we bij Jachtslot Mookerheide. Dit kasteeltje is gelegen in de bossen, gebouwd in 1902 en tot de tweede wereldoorlog door verschillende families bewoond, werd in 1947 aangekocht door de Dominicanesse kloosterorden voor de opvang van uit huis geplaatste meisjes. In de jaren 80 van de vorige eeuw is het slot teruggebracht in de oorspronkelijke staat en is nu een rijksmonument. Het hotel-restaurant wat hier gevestigd was is sinds kort gesloten.

 Terug op de route komen we het Toekan uithangbord tegen, wie heeft er niet een maaltijd genuttigd bij van der Valk of op zondagmiddag van een ijssorbet genoten!

Malden

We moeten nu rechtsaf slaan om over de Rijksweg Malden binnen te komen. Dit kun je nu echt een woonvoorstad van Nijmegen noemen. Rond de twaalfduizend inwoners in moderne woonwijken tussen Maas en Waalkanaal en het bosgebied van Groesbeek. Aan de Groesbeekseweg bij de spoorlijn ligt het zweefvliegveld, altijd goed voor een uitstapje. (zie ook De Dukenburger nr: 4 van 2013, Het Sprinkhaanreservaat). Malden bestaat al sinds de 13e eeuw maar veel van het oude is niet meer te herkennen. Er is een modern winkelcentrum en aan de andere kant van de Rijksweg ligt de moderne Antonius Abt kerk en het gemeentehuis. In Malden is een accordeon- en harmonicamuseum ‘De Muse’ in café ‘De Muse’, kerkplein 12. Klik hier voor de website van het accordeonmuseum Richting Nijmegen ga je op een rotonde rechtsaf de Heiweg op en in het bos rechtsaf over de Bosweg, over dit fietspad kom je bij de Heemtuin die al 30 jaar wordt beheert door vrijwilligers, hier vind je een grote diversiteit aan flora en fauna. Klik hier voor de website van Heemtuinmalden    

Vlak voor Nijmegen, links van de weg, hier frissen op de laatste dag van de vierdaagse de militairen zich op, staat rechts een restaurant met een ‘M’. Nu duurt het niet lang meer of je bent op de ‘Via Gladiola’. Maar let op, vlak voor het kombord Nijmegen ga je over de in 2011 aangelegde dassentunnel. De ingangen zijn goed verscholen in het groen en op het fietspad is de dassentunnel alleen herkenbaar aan de putdeksels die daar geplaatst zijn voor onderhoud.

Bericht juli 2020

menu