‘De picknicktafel’

Sinds kort staat er een picknicktafel op het middenterrein van de maisonnettes in Lankforst. Als het aan Paul Geurts van woningcorporatie Woonwaarts ligt mag er nog een picknicktafel bij komen. En dat zou zo maar eens kunnen gebeuren.

Want op zaterdag 12 november was op de bewonersmiddag geen plekje meer vrij. Met een kopje koffie of thee aangevuld met pepernoten, kwam het gesprek tussen bewoners snel op gang.

Deze bewonersmomenten en gesprekken zijn mogelijk gemaakt door woningcorporatie Woonwaarts en welzijnsorganisatie Bindkracht10. Hannah Wiersinga begeleidt vanuit Bindkracht10 elke tweede zaterdag van de maand deze bijeenkomsten. Op een laagdrempelige manier kunnen dan veel zaken besproken worden. Maar ook simpel ‘je ei kwijt kunnen’ hoort hierbij.

Wisselwoningen

De werkzaamheden aan de huizen zijn zwaar en langdurig en zorgen voor nogal wat impact.

 

 Er kwam behoorlijk veel breekwerk aan te pas en wanneer ze in jouw huis ’klaar’ waren ging het proces een deurtje-verder-doen gepaard met de nodige geluids-, tril- en stofoverlast. En bij de volgende huizen werd jouw balkon een werkmensen-snelweg.

Ook liep de planning en daarmee het afspraken maken wanneer ze bij jou binnen zouden komen niet altijd goed. Dit kwam onder anderen door te late levering van het materiaal en personeelstekort. Om de bewoners te ontlasten waren er door de woningcorporatie ‘wisselwoningen’ ingericht.

Nieuwe start

Een echtpaar gaf aan dat ze een half jaar gebruik hadden gemaakt van zo’n wisselwoning. Omdat beiden een visuele handicap hebben was de keuze gemaakt om min of meer te verhuizen voor een tijdje naar een andere (leegstaande) woning. Ook het veiligheidsaspect voor hen beiden telde hier mee. Aan de picknicktafel vertelden ze er meteen een nieuwe start van te maken. Na 24 jaar in Lankforst en in deze maisonnette, hebben ze nu nieuwe meubels uitgezocht. Sinds kort zijn ze terug in hun ‘eigen huis’. “Een nieuwe start in een vertrouwde omgeving. Dicht bij de bushalte en op loopafstand van het winkelcentrum. Zoals we gewend zijn”, vertelt de echtgenote.

Verhuizen

Een andere bewoonster vertelt dat ze de laatste is die in het maisonnetteblok aan de 46e straat woont dat gesloopt gaat worden. Ze moet nog even volhouden. De voor haar gereserveerde woning was nog niet bewoonbaar en gezien de problemen in deze woning is ervoor gekozen om een andere woning klaar te maken. Begint december hoopt ze te verhuizen. De geplande sloop van het woonblok aan de 46e straat dreigt nu wel iets vertraagd te worden. En dit is maar één van de bewoners met zorgen en onzekerheid. Veel kleine problemen en onzekerheden die spanningsverhogend zijn en waar ‘erover kunnen praten’ heel belangrijk is.

Luisterend oor

Hannah is als vast contact van Bindkracht10 in dit project een luisterend oor voor allen. Ook al is het inmiddels druk aan de picknicktafel, met een enkel woord en een geruststellende blik in haar ogen weet ze vol aandacht en vertrouwen te krijgen. Het praten over problemen (en die zijn er) ook al is er vaak niet direct een oplossing voor, kan heel goed helpen. De woonconsulent van Woonwaarts en Hannah zijn daar voor aanvang van de werkzaamheden al mee begonnen. “We hebben voor begin al met 109 van de 120 huishoudens gesprekken gevoerd”, vertelt ze.

Sloop

De overlast is nog niet voorbij, begin 2023 gaat het woonblok aan de 46e straat gesloopt worden en komt hier nieuwbouw. Ook die tijd moet niet onderschat worden, alleen al het vele bouwverkeer. Het zal dus nog wel even duren eer er ’s morgens rustig uitgeslapen kan worden.

De bewonersbijeenkomsten gaan maandelijks door en in januari probeert men een winterbarbecue te organiseren. Voor andere ideeën staat men open. Hopelijk komen er elke keer nieuwe gezichten bij aan tafel. Hannah zorgt wel voor de koffie en thee.

Vernieuwen openbare ruimte

Ondertussen is het wel tijd om langzaam na te denken over de openbare ruimte in dit wijkje. Hoe het groen behouden of zelfs uitbreiden en waar komen de speeltoestellen?

En hoe krijgt de picknicktafel een waardevolle vaste plek …

Bericht december 2022

menu