Misschien zit je nu wel lekker op de bank of op een stoel aan tafel De Dukenburger te lezen. Dat vereist concentratie en een open blik. Toch even een vraag: sluit je ogen en stel je voor dat je op een tuinstoel op je terras of op het balkon zit. Misschien is dat trouwens wel het geval: dan wordt het nog gemakkelijker! Zet de rugleuning nog wat verder naar achteren en geniet van de warme zonnestralen op je gezicht.

De lucht is blauw, de vogels fluiten en een koel briesje zorgt voor een verkoeling . Een lekker hapje of een glaasje er bij, wie doet je wat.
Blauw

Hoe komt die lucht zo blauw? Zonlicht is toch niet blauw? Het heelal met planeten ziet er juist heel donker uit.
De blauwe kleur komt omdat het felle licht van de zon door de atmosfeer om de aarde heen moet voordat het licht de aarde bereikt. Tijdens die reis wordt het licht verstrooid. De blauwe kleur botst het meest tegen de (stof)deeltjes in de lucht en wordt het meest verstrooid. Rood en oranje bijvoorbeeld blijven als lange bundels beter bij elkaar. Daarom ziet de lucht overdag blauw .
Wolken
Meestal hebben we wel wat verbeeldingskracht nodig voor die strakblauwe hemel. Een grijs wolkendek, met mogelijk zo nu en dan een bui, is voor ons heel gewoon. Waar komt die grijze kleur vandaan? Grijs is de kleur van het water in de de laaghangende wolken boven je hoofd. Wolken zijn waterdruppels die door verdamping boven het aardoppervlak stijgen en die soms hoger, soms lager aan de hemel te zien zijn. Lage wolken, op zo’n 500 tot 1000 meter boven ons, zijn de wolken die voor het grijze weer zorgen waar we deze winter veel van gezien hebben.
Hoge bewolking kennen we ook. Een blauwe hemel en schapenwolkjes op zo’n 5 tot 12 km hoogte hebben heel wat Nederlandse schilders beroemd gemaakt. Denk aan Jacob van Ruisdaei die in de 17e eeuw de prachtigste wolkenluchten in zijn schilderijen vastlegde.
Bijna iedereen heeft wel eens naar schapenwolkjes gekeken en daarbij in de wolken allerlei gelijkenissen gezien met mensen, dieren of bv gebouwen waar die wolkjes wel erg op leken.
Hoge bewolking zoals schapenwolkjes of hoge nevel voorspellen geen regen. Dat is plezierig als je er op uit gaat!
Van mist en laaghangende nevel kun je wel nat worden. Mist bestaat uit laaghangende waterdruppels die bij een klein beetje wind niet neerslaan op de grond en ook niet vermengen met warmere lucht van boven. In gebieden met luchtvervuiling blijven er in de mist vervuilende stoffen achter die de mst niet alleen hardnekkig maar ook ziekmakend kunnen maken.
Kijk een naar foto’s van drukbevolkte wereldsteden als New Delhi in India en Dhaka in Bangladesh waar mensen leven in een constante mist van uitstootgassen van auto’s en fabrieken.
Dan liever die tuinstoel met desnoods wat wolken!
Wist je dat.. op onder anderen de site www.weerenradar.nl goede informatie te vinden is over wolken?
Bericht april 2025