‘De kracht van wandelen’

Wandelen is een eenvoudige en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die vele voordelen biedt voor zowel de geest als het lichaam. Vooral voor senioren kan wandelen een uitstekende manier zijn om actief te blijven en een gezonde levensstijl te behouden. Naast de fysieke voordelen heeft wandelen ook sociale aspecten die het nog aantrekkelijker maken.

Wandelen voor senioren is goed voor brein en lichaam

Regelmatig wandelen kan aanzienlijke voordelen bieden voor de cognitieve functies van senioren. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, het risico op dementie en geheugenproblemen kan verminderen. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen en verbetert daarmee de mentale scherpte en concentratie. Bovendien heeft wandelen ook positieve effecten op het lichamelijke welzijn van senioren. Het helpt bij het behouden van een gezond gewicht, versterkt spieren en botten, verbetert de balans en coördinatie, en vermindert het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en osteoporose. Wandelen is een low-impact activiteit die weinig belasting legt op de gewrichten, waardoor het ook geschikt is voor senioren met beperkte mobiliteit.

Wandelen in een groep is het sociale gebeuren

Naast de fysieke voordelen kan wandelen ook een sociaal aspect bieden voor senioren. Het wandelen in een groep biedt de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, vriendschappen te sluiten en sociale contacten te onderhouden. Het geeft senioren de kans om samen met anderen actief bezig te zijn en tegelijkertijd te genieten van elkaars gezelschap. Daarnaast kan wandelen in groepsverband ook motiverend werken. Het creëren van een routine en regelmatig afspreken met andere wandelaars zorgt voor structuur en discipline. Dit maakt het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven en regelmatig te blijven bewegen

Samen met wandelcoaches Marga en met Kourosh van fysiotherapie Dukenburg worden er twee keer per week wandelingen georganiseerd met senioren in bosrijk gebied van Tolhuis. Tijdens deze wandelingen worden beweging, ontspanning en gezelligheid gecombineerd. Halverwege de route worden er oefeningen gedaan om de spieren soepel te houden, waarna er weer terug gewandeld wordt naar het creatief centrum waar als afsluiting samen genoten kan worden van een heerlijke kop koffie of thee.

De oefeningen halverwege de wandeling zijn altijd rek- en strekoefeningen. “Deze oefeningen zijn belangrijk om de spieren op te warmen, de flexibiliteit te verbeteren en blessures te voorkomen. Ze helpen ook bij het verlichten van eventuele stijfheid of pijn die senioren kunnen ervaren.” Lifestylecoach Kourosh zorgt ervoor dat de oefeningen veilig en effectief worden uitgevoerd. Hij geeft tips en advies over hoe senioren hun mobiliteit kunnen behouden en vergroten.

Heb je interesse om mee te wandelen?

Dat kan. Marga en Kourosh verwelkomen graag nieuwe deelnemers. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt met wandelen of niet. Iedereen is welkom. Ze kijken ernaar uit je te ontmoeten en samen te genieten van de prachtige natuur tijdens onze gezellige wandelingen!

Je kunt je aanmelden via info@ccnz.nl of via Fysiotherapie Dukenburg.

Bericht april 2024

menu