‘De kerstdis’

Uit de geschiedenis van ruim 50 jaar Dukenburg door redacteur Hette Morriën

Ver voordat Hara Fit & Fun het door de Keuringsdienst van Waren (KvW) leeg achtergelaten pand op de hoek van Meijhorst 60e straat en de Van Apelterenweg als basis kreeg, hield de KvW een open dag voor iedereen.

Het was enkele weken voor kerst. Bezoekers konden genieten van het uitzicht aan de achterkant van het mooie gebouw op de waterpartij die later de naam ‘Grand Canal’ zou krijgen, met dank aan een Meijhorst-bewoner. Het interieur van de KvW-etages was overzichtelijk en zelfs gezellig ingericht. De nieuwsgierigen onder de Dukenburgers keken hun ogen uit. Ook kregen zij veel en duidelijke informatie. Bijvoorbeeld over speelgoed, dat door de KvW op de plek waar nu kinderopvang Abeltje zit, werd gekeurd op veiligheid. Er was als voorbeeld een pop waarvan de ogen en haren loslieten, de plastic armen en benen lelijke kneuzingen lieten zien, die heel best door de liefhebbende poppenmoeder hadden kunnen zijn toegebracht.

Maar ook autootjes, met schroefjes en bandjes die zelfs kleuters zouden kunnen inslikken; dit soort dingen werd uit en te na onderzocht.

In één van de ruimtes een etage hoger werden levensmiddelen aan keuring onderworpen.

  Voor de open-dag-gasten was er een hoek ingericht met daarin bakken vol poederachtige of vaste materie, waarvan men mocht raden wat het was. Er was een prijs aan verbonden voor degene(n) die de ‘waren’ herkenden of goed wisten te raden. Laat dat deze stukjesschrijver nou toch overkomen! Allesbehalve een keukenprinses was de uitdaging tot en met de paneermeel gesneden koek. Jaja, gesneden gok! Maar goed gegist hoor, dus kom maar op met die prijs. Die werd een week later aan huis bezorgd met tada: een hazenrug. Lieve hemel, een beetje kok zou een vreugdesprong gemaakt hebben, zo’n lekkerbekje voor de kerst. Maar deze prijswinnares moest er alle kookboeken (internet was nog niet ingeburgerd) op naslaan om een eenvoudig recept te vinden. Het resultaat? De aanbevolen groenten en saus redden de maaltijd, want die overheerlijke hazenrug, helemaal bereid volgens de voorschriften, was zo taai als schoenzolen.

Met kerst kun je soms ook beter kiezen voor een simpele dis. Zelfgemaakte soep, een kleurig opgemaakt voorafje of andere antipasti en daarna het favoriete familiehoofdgerecht met tot slot een toetje-van-jewelste van de keukenbrigade zelf. Zonder stress en zonder paniekaanvallen, dan is het pas feest. De samenstelster van deze rubriek wenst alle lezers een smakelijke kerstdis toe.

23 december 2022

menu