Wijkhelden heten ze, de bewoners die in Nijmegen zwerfvuil verzamelen. We schrijven hier over de wijkhelden uit Malvert, bij de maisonnettes en bij het complex Tonder en Vulder. We beginnen bij de maisonnettes.
Elke maandagmiddag verzamelen de wijkhelden van Malvert maisonnettes het zwerfvuil, zodat de wijk schoon blijft. Het is een bijzonder project. Het wordt gedaan door kinderen, begeleid door volwassenen. We ontmoeten Maria van Beek, zij is de coördinator van het Malvertse heldenproject. Het gesprek vindt plaats in de ontmoetingsruimte van waaruit deze schoonmaakactie wordt gecoördineerd.
Rond twee uur trippelen de helden binnen. Het zijn leuke vrolijke kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Ze krijgen een geel hesje om aan te trekken, een vuilpikker en een emmertje waar het zwerfvuil in kan worden gedeponeerd. In groepjes van zeven gaan ze onder leiding van Maria van Beek, Victor Bouman en Petra van der Wijst aan de slag. Het is een vrolijk gezicht de kinderen door de wijk en de Kanaalzone te zien hollen en springen. Ze hebben er veel plezier in. Vol trots laten enkelen hun emmertje met opgepikt zwerfvuil zien: plastic flessen, bierblikjes, verpakkingsmateriaal, papier et cetera. Als de kinderen na een uurtje zwerfvuil ruimen weer in de ontmoetingsruimte terugkomen, hebben ze enkele zakken met rommel opgepikt. De buurt is merkbaar netter geworden. Na hun werkje gaan de jongens buiten wat ravotten. De meisjes blijven binnen om te kleuren en te tekenen. Ieder kind krijgt bovendien een lekker ijsje. Ze krijgen 2,50 euro per week voor het afvalprikken.
Foto links, team Tonder en Vulder.
Vrijdag 14 augustus werd door een enthousiaste groep bewoners van Tonder en Vulder zwerfvuil opgepikt en verzameld. Een actie in samenwerking met de Dar, woningcorporatie Woonwaarts, en de bewonerscommissie Tonder en Vulder. Er is aardig wat zwerfafval van het terrein verwijderd en er werden vele plastic zakken gevuld. De middag werd afgesloten met een lekker hapje en drankje. Het mooie weer deed de rest. En deze actie is zeker voor herhaling vatbaar verteld Bert Groen. Voorzitter van de bewoners commissie Tonder en Vulder.
Terug bij de maisonnettes, hier hebben we na afloop een leuk gesprek met Maria en Victor.
Hoe kunnen jullie dit project zo soepel laten lopen?
Maria antwoordt dat ze een jaar of vier geleden in deze buurt is komen wonen. Ze is toen op aanraden van enkele vriendinnen begonnen met het oppikken van de rotzooi. “Bij dit oppikken kwamen kinderen kijken,” vertelt Maria. “Ze vroegen me toen of ze mochten helpen. Dat begin is nu uitgegroeid tot een mooi project waaraan ongeveer twintig kinderen exclusief begeleiders meedoen.” Het is een geweldig project. Het is goed dat kinderen in beweging komen, beter dan achter het beeldscherm te zitten en gezonder. Dat vindt de gemeente ook. De Dar is blij dat de wijk door deze lieve kinderen zo mooi wordt onderhouden. Maria: “Wanneer wij de wijk hebben schoongemaakt hoeft de Dar hier niet meer te komen. We krijgen van de gemeente gelukkig wat subsidie voor het gebruik van de ontmoetingsruimte, de ijsjes, het spelmateriaal en dergelijke. Daar zijn we heel blij mee.” Heb je nog iets dat je graag in de Dukenburger zou zien staan? “Jazeker. We hebben nu zoveel kinderen, dat we een tekort aan begeleiders hebben. We zijn op zoek naar meer vrijwilligers die ons af en toe willen helpen. Mensen kunnen Maria bereiken via telefoonnummer 06-4118 17 85 of: klik hier voor het mailadres Victor telefonisch op 06-1192 9203. “Ik hoop dat onze telefoons met aanmeldingen roodgloeiend komen te staan.”
Het team van Tonder en Vulder.
Z-teams waren de eerste afvalteams in Nijmegen. Ze bestonden al aan het eind van de vorige eeuw. In Lindenholt en Dukenburg organiseerde SOLID deze teams. Daarna heeft de gemeente Nijmegen ze stadsbreed uitgerold en de naam aangepast in Buurtrangers en Vrienden van de wijk. In december 2014 nam de Dar deze organisatie over. De naam werd veranderd in Wijkhelden. Ze zijn niet in Nijmegen alleen actief, maar ook in omliggende gemeenten. Er zijn 3000 actieve Wijkhelden in het Dar-gebied (telling 1 juli 2020). In Dukenburg en Lindenholt zijn nu 42 teams actief waarvan er acht in Malvert lopen. Teamgemiddelde is afgerond vier kinderen en twee volwassenen. Daarnaast zijn er 176 vrijwilligers in Dukenburg en Lindenholt, waarvan vijftien actief in Malvert.
Voor meer informatie, klik hier
Bericht augustus 2020