‘De Cubaans-Nederlandse muurschildering’

Nederland en Cuba herkenbaar

In Aldenhof aan de druk bereden Van Apelterenweg is een kleurrijke muurschildering aangebracht. Je ziet het naast het monumentale ketelhuis een heel opvallende plek. Hier het verhaal van de bewoners en de graffitischilder Laurens de Greeff. De bewoners en opdrachtgevers vertellen graag hun bijzondere verhaal. Sinds 2015 wonen ze in het huis dat naast het ketelhuis staat, aan de Aldenhofse rondweg. Het zijn de Cubaanse Yulinda Méndez Flores en haar Nederlandse man Robert Schaafstra. Ze hebben inmiddels ook twee zoontjes: Roy is ruim 12 jaar en Ruben 11.

Toen ze er kwamen stond er achter in de tuin een schutting die zijn beste tijd wel had gehad. Toen op een dag ineens meerdere panelen van de schutting naar binnen waren ‘gevallen’, werd de oude schutting verwijderd en kwam er een mooie nieuwe voor in de plaats. Mede om te voorkomen dat er in het wild van alles opgespoten zou worden bedachten Yulinda en Robert dat er een muurschildering op moest komen. Robert bedacht dat impressies van het Cuba van zijn vrouw wel mooi zou zijn. Maar Yulinda had een beter idee: zowel Cuba als Nederland moesten erin herkenbaar zijn. Als je voor het kunstwerk staat zie je nu vanaf links onder andere de vlag van Cuba, de skyline van de hoofdstad Havana, een mooie typisch Cubaanse auto en een ‘foto’ van het huis dat ze bezitten op het eiland, en dat beheerd wordt door de broer van Yulinda. Vanaf rechts zie je de driekleur van de Nederlandse vlag en een ‘foto’ van de Sint Nicolaasmolen uit het Twentse Denekamp, de geboorteplaats van Robert. De Nederlandse en Cubaanse vlag komen in het midden van de schildering samen. Een mooie symbolische weergave van de bijzondere band tussen Yulinda en Robert.

 Salsadansen

Het stel heeft elkaar in de regio Breda leren kennen. Yulinda volgde er een opleiding in het kader van een Nederlands-Cubaanse uitwisseling van het hotel waar ze in Cuba werkte. Robert ging er salsadansen en op de dansvloer sloeg de liefdesvlam over. Kort na hun kennismaking overleed de vader van Robert, in 2003. Het stel logeerde in de dagen rond de uitvaart bij zijn moeder. Robert wordt weer emotioneel als hij aan die tijd terugdenkt. Het was een hele verdrietige tijd maar tegelijk ook een hele blije, omdat ze de liefde hadden gevonden. Yulinda sprak op gegeven moment de woorden: “Jij bent de leegte die mijn leven vult.” Een verspreking natuurlijk, ze bedoelde “Je vult de leegte in mijn leven.” Precies deze woorden zijn nu met een plaatje aangebracht op de muurschildering.

Yulinda heeft haar werk in de hotelwereld inmiddels ingewisseld voor de thuiszorg. Ze werkt bij thuiszorgorganisatie Inis. Robert werkt als kwaliteitsmedewerker bij het farmaceutisch bedrijf MSD.

Hoe zijn Yulinda en Robert bij Laurens terechtgekomen?

Nadat begin vorig jaar het plan was ontstaan om iets te gaan doen met die mooie nieuwe schutting werd een oproep op Nextdoor geplaatst. De zus van Laurens reageerde daarop en zo werd het contact gelegd. Laurens is in 1986 begonnen met graffitiwerk. De vroegere inwoner van Malvert kon altijd al goed tekenen en ontwikkelde zich tot grafisch vormgever. Zo werkte hij voor een signingbureau in Dodewaard en kreeg opdrachten door het hele land. In Nijmegen bespoot hij onder andere het oude Doornroosje, Waalhalla en de Vasim. Hij heeft de afgelopen jaren graffiti-workshops gegeven bij het kinderbouwdorp Duuk in Aldenhof. Een activiteit waar de twee zoontjes van Yulinda en Robert veel plezier aan beleven. En ook de twee dochters van Laurens.

Laurens heeft tijdens zijn werk aan de muurschildering al veel mooie reacties ontvangen.

Zijn Instagram-pagina is instagram.com/greeffiti

Bericht juli 2023

menu