‘Coeliakie je zult het maar hebben …’

Coeliakie* wat? Ja, dat overkwam de schrijver van dit artikel ook toen een familielid dat trof. Wanneer er dan als eerste verduidelijking ‘Gluten’ bij gezegd wordt gaat er iets dagen. Vervolgens wordt het duidelijk dat er door de persoon die het betreft niet meer met de familie van hetzelfde brood kan mee-eten. Dat oma opeens alles op verpakkingen moet nalezen of haar kleinkind dat lekkers wel mag hebben. Dat je behoorlijk ziek kan zijn als je even niet oplet en dat schoolprestatie er behoorlijk onder kunnen leiden.

Maar weinig mensen hebben Coeliakie, ongeveer één procent. Het is een chronische darmaandoening. Het betreft een auto-immuunziekte uitgelokt door de inname van gluten. Dat betekent dat wanneer je je dieet niet aanpast dit leidt tot beschadiging van het darmslijmvlies. De meest voorkomende klachten bij coeliakie zijn: buikpijn, verminderde eetlust, vaker diarree, een opgezette buik en stinkende ontlasting.

Glutenvrij

Meestal moet je daarom glutenvrij eten omdat je coeliakie hebt. Dat betekent dat je niet tegen eten kunt waar gluten in zit. Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. En ook in producten die van die granen worden gemaakt, zoals brood of pasta.

Wanneer je signalen van coeliakie gaat negeren kan dat heel gevaarlijk zijn. Zo kan dat gevolgen hebben zoals ondergewicht, bloedarmoede, humeurigheid en botontkalking. En vooral voor kinderen remming in de groei. “In het ergste geval kan de darmontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie.” De ziekte openbaart zich meestal op jonge leeftijd met vaak niet helemaal goed te herleiden klachten.

Duur eten  

Met dat glutenvrij eten beginnen voor veel mensen ook de problemen. Lekker uit eten gaan kan niet ‘zomaar even’, en is bij veel restaurants vaak onmogelijk. De grote supermarktketens krijgen langzamerhand wel meer glutenvrije artikelen, daarvoor hulde maar waarom moet dit, afgezet tegenover het normale assortiment, zo schreeuwend duur zijn. Zeker voor mensen die minder te besteden hebben een enorme drempel. Dat begint al met het dagelijks brood. Uiteindelijk is zelf bakken vaak de beste oplossing voor wie dat kan.

Nieuwe winkel in Lankforst

Sinds kort is er een nieuwe glutenvrij bakkerij in Dukenburg. José van Hooydonk opende haar bakkerijwinkeltje in Lankforst aan de 14e straat in een van de omgebouwde garages onder het maisonnette complex. Al enige tijd werkte ze vanuit haar huis in Tolhuis, via internet konden de bestellingen gedaan worden die aan huis opgehaald werden. Onder de naam Art & Flavour biedt ze haar producten aan.

Hoe is Art & Flavour ontstaan?

Sinds eind 2017 weet José dat ze coeliakie heeft. Vanaf dat moment moest zij dus een glutenvrij dieet volgen, waarbij ze ook tegen de bovengenoemd problemen aanliep. Veel dingen die ze lekker vond en heerlijk van kon genieten waren opeens verboden. Maar helaas noodzakelijk om je lichaam gezond te houden.

José is altijd al creatief geweest en houd ervan om met de handen iets te creëren en nieuwe technieken uit te proberen. Ze heeft veel getekend en geschilderd én taarten gebakken! Zo maakte ze al sinds haar tienerjaren gedecoreerde taarten. Nu maakt ze mooie en lekkere gedecoreerde glutenvrije taarten en glutenvrij gebak. Ook heeft ze veel vegan, lactose- en melkvrije producten in het assortiment, die wel weer voor de smaak suiker bevatten.

Met deze glutenvrije bakkerij in Lankforst wil ze graag een bijdrage leveren zodat mensen met coeliakie zorgeloos kunnen genieten van wat lekkers. Mooi, maar ze vindt het gewoon ook heerlijk om te bakken en te decoreren, schrijft ze op haar website.

Contactgegevens

Bestellingen kunnen gedaan worden via de website en op afspraak opgehaald worden. Ook bestaat de mogelijkheid om spullen te bezorgen. Het leveren van gebak op bestelling aan cafés/lunchrooms is een van de plannen.

*Coeliakie spreek je uit als seu-lia-kìe.

Art & Flavour. Lankforst 14-16, 6538 JB. Tel: 06-4392 6366 (whatsapp)

www.artandflavour.nl  info@artandflavour.nl

Bericht september 2024

 

menu