‘Buurthuiskamer Tolhuis’

Oog voor elkaar

In een serie besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die bewoners met elkaar verbinden. Voor en tijdens 50 jaar Dukenburg is Oog voor elkaar ontstaan. Dat netwerk brengt door middel van concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties die dicht bij huis in Dukenburg te vinden zijn. In dit artikel aan het woord: Rita Kersten en Marga de Wildt, vrijwilligers bij Buurthuiskamer Tolhuis en Margriet van de Vugt, werkzaam bij Bindkracht10. Een gesprek over handen uit de mouwen steken. En hoe belangrijk een ontmoetingsruimte in Tolhuis is.

‘Eindelijk gelukt: een ontmoetingsruimte in Tolhuis’

Het begint meteen goed. Drie vrolijke dames op vrijdagmiddag op weg naar de nieuwe buurthuiskamer

van Tolhuis in de Dukendonck (naast het creatief centrum): “Wat leuk dat jullie over ons schrijven.” En ook: “Geen verkeerde dingen hoor.” Met deze woorden leiden ze ons lachend naar binnen. Op deze vrijdagmiddag is de belangstelling weer groot. Al snel zijn alle stoelen bezet. Patricia de Haan fungeert als gastvrouw en voorziet iedereen van koffie, thee en wat lekkers. Gesprekstof is er meer dan genoeg. Ook hier wordt snel duidelijk dat de nieuwe energie – je huis isoleren en gasloos Dukenburg – net zo makkelijk verbindt als het weer. En ja, het lukt ons absoluut niet verkeerde dingen op te schrijven. Gezelligheid kent geen tijd zoals het echt bedoeld is.

Doorzetten

“We hadden gehoopt maar nooit gedacht dat de buurthuiskamer zo snel een succes zou worden”, aldus Marga en Rita trots. “We wonen lang in Tolhuis. We merkten al bij onze vorige vrijwilligersactiviteiten dat in de wijk grote behoefte bestaat aan een plek om elkaar tegen te komen en bij te praten. Om meer aan de weet te komen over allerlei zaken. Het hoort bij ons om aan te pakken en door te zetten. Waarom? Omdat we begaan zijn met de mensen hier. Die ontmoetingsplek moest er dus komen. Het is uiteindelijk gelukt te starten met hulp van de gemeente en Margriet. Die ondersteunt ons voor een half jaar.” Terwijl opnieuw (!) een heerlijk hapje wordt geproefd: “We kunnen het natuurlijk niet alleen”, vervolgen Rita en Marga. “Het is uiteindelijk een project voor en door bewoners. We regelen elke vrijdagmiddag de praktische zaken. Luisteren en kijken of mensen zich op hun gemak voelen. Pikken vragen op. Maken plannen voor andere activiteiten. Regelen een ideeënbus enzovoorts. Gelukkig hebben we een paar vrijwilligers erbij gekregen. We worden professioneel ondersteund. Maar uiteindelijk moeten we het helemaal zelf rooien.”

Voor heel Tolhuis?

Rita, Marga en Margriet: “Iedereen in Tolhuis is welkom. Jong, oud enzovoorts. Elke vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur. We weten ook dat het niet massaal moet worden. Als het haalbaar is zijn we wekelijks ook op meerdere dagen open. Nu al is er een groep op dinsdag van 13 tot 15 uur Fighting Cancer (zie de Dukenburger 2019-1). Een vrouwenochtend op woensdagmorgen. Er is een Facebookpagina in wording.”

Opbouwwerker

Margriet: “Bij Bindkracht10 heb ik – in opdracht van de gemeente – mogelijkheden gekregen voor ondersteuning van de buurthuiskamer. Faciliteren en verbinden, daar gaat het om. Gelukkig woon ik in Tolhuis, ken de mensen. Een buurthuiskamer betekent niet alleen een gelegenheid geven om elkaar te ontmoeten, maar veel meer. Verbindingen maken bijvoorbeeld met formulierenbrigade, woningbouwcorporaties en vele andere instanties. Het is luisteren, signalen oppikken in de buurthuiskamer en verder brengen. Daarom zitten we vaak met instanties om tafel. We proberen ook andere groepen binnen de wijk te interesseren, bijvoorbeeld door het geven van taalondersteuning. We zijn samen met jongeren aan het kijken wat zij hier willen. Alles laagdrempelig. En, het is gratis.” Rita en Marga: “We zijn erg blij dat het zo goed loopt. We zien dat mensen elkaar meenemen. Ze voelen zich thuis.” En trots: “Zelfs de complimenten van de wijkwethouder, die langskomt.” In koor: “Iedereen is van harte welkom. Heb je goede ideeën? Laat het ons weten. Het is leuk om hier als vrijwilliger mee te werken.” Het contactadres is: margriet.vanvugt@bindkracht10.nl

Bericht maart 2019

menu