‘Broedsucces, wat doe je eraan?’

Wat is mooier dan uitvliegende merels uit het nest in de heg of huppende kikkertjes in het grasveld? Uit onderzoek blijkt dat mensen van meer natuur gelukkiger worden. En als het dan ook nog de ‘voor de meeste mensen’ aantrekkelijke kanten van de natuur zijn kun je je daar wel wat bij voorstellen.

Jong verrast en emotioneert. Een brede glimlach die doorbreekt in een babygezichtje ontroert, jonge hondjes en kleine poezen zijn onweerstaanbaar. Zonder medewerking van bewoners in ons stadsdeel hebben jonge dieren het moeilijk. Een jong dier heeft in grote lijnen hetzelfde nodig als een jong mens: rust, zorg van ouders, bijvoorbeeld om genoeg te eten of drinken te krijgen en een leefomgeving waar het dier in past.

Rust

Dat vraagt inzet van bewoners. Rust ‘geen loslopende honden, de poes in ieder geval ’s avonds en ’s nachts binnen, geen rommel waar de jonkies in verstrikt raken, niet als toeschouwer al of niet met het fototoestel in het nest of er dichtbij, geen kikkerdril en paddensnoer in een potje, geen roofdieren zoals karpers in de vijvers’ helpt veel.

Wellness resort

Wanneer het binnen de mogelijkheden past is een vijvertje of een klein poeltje in de tuin een cadeau voor vogels, kikkers, padden en soms ook salamanders. Een paar vijvertjes in een buurt of straat is voor de dieren een waar wellness resort. In de tuinvijvers in Nijmegen leven 30 procent van alle amfibieën van Nijmegen. Dat klinkt goed, er is genoeg reden om te bedenken dat je als Dukenburger niet machteloos bent als het gaat om een groene omgeving. Dat wordt natuurlijk wel steeds wat lastiger. Nu beschikken de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt nog over bijna de helft van al het openbare groen. Meer inwoners, dan ook meer huisdieren en minder openbaar groen, maken het een hele klus om voor voldoende afwisselend groen te zorgen. Maar het gaat dus ook lang niet altijd slecht.

Vogelonderzoek

SOVON, het instituut dat in Nederland onderzoek doet naar vogels, heeft geconstateerd dat er op de platte daken van huizen en flatgebouwen steeds vaker scholeksters broeden. Zwart-witte vogels, lange rode snavel, vroeger de vogels die je het eerst op het Noordzeestrand zag. De platte daken met wat grint en zand lijken ook wel wat op een strandje. En van die daken, zeg maar: strandjes op hoogte hebben we in Dukenburg genoeg voorbeelden. Dus wie weet?

Bericht mei 2023

menu