‘Brandweer museum Borculo’

Zomer tip

Brandweer- en Stormrampenmuseum Borculo is voor een groot deel gevestigd in de oude Hofschool in Borculo. De klaslokalen zijn zoveel mogelijk intact gehouden. En in de grote loods staan veel gerestaureerde brandweerwagens.

In 1956 vonden vrijwillige brandweermensen op een zolder in Borculo enkele handpompen. Verstopt in de Tweede Wereldoorlog en daarna vergeten. Met deze spuiten is het begonnen. De restauratie deden de leden zelf. Inmiddels bezit het museum ongeveer vijftig grote en kleine brandweerwagens, veel attributen, een uitgebreide collectie helmen en een verzameling miniaturen.

Veel van het brandweermateriaal behoorde vroeger tot de uitrusting van brandweerkorpsen in de Achterhoek. Het museum in Borculo is een van de twee grote brandweermusea in Nederland. Het museum en zijn verzameling geven een goed beeld van de brandbestrijding vanaf het begin tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Oude school

In de diverse ruimtes (klaslokalen) van de oude school vind je onder andere uitleg over de slangenspuit: ‘Jan van der Heyden’. Gestart als boot die de leren brandweeremmers aanvoerde naar de menselijke keten die met de emmers de spuiten vulen.

In een volgend lokaal staat een door een paard getrokken handpomp die nog tot 1936 dienst heeft gedaan in Borculo. De koperen windketel zorgde voor de ononderbroken straal.

In andere ruimtes is veel brandweerkleding te zien en een uitgebreide collectie helmen uit de hele wereld. Het zijn vrijwel allemaal schenkingen.

Brandweerauto’s

De verzameling brandweerwagens op de begane grond heeft veel ladderwagens en manschappenwagens. Hierbij een grote Mercedes uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De pronkstukken van het museum zijn de Ahrens Fox uit 1927 en een Seagrave uit 1917. Veel brandweerauto’s zijn door vrijwilligers rijklaar gemaakt

Brandweer- en Stormrampenmuseum Borculo. Hofstraat 5, 7271 AP Borculo. 0545-271966
info@tiborculo.nl    https://brandweermuseumborculo.nl

Openingstijden:

Februari en maart van zaterdag tot en met maandag: 14:00 tot 16:00 uur. Dinsdag tot en met vrijdag: 10:00 tot 16:00 uur.

April tot en met november. Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 tot 16.00 uur

Zondag en maandag: 14:00 tot 16:00 uur.

December en januari gesloten buiten de kerstvakantie. Meer informatie bij het museum.

Bericht augustus 2023

menu