Sinds Tim Hogenbosch bekendheid geniet als Tim de Boswachter van het TV-programma ‘Beestenbrigade’ is hij in kranten, bladen en via digitale kanalen vrijwel op de voet te volgen. Maar als er één medium is dat Tim ten voeten uit mag, zelfs móét neerzetten, dan is dat wel dit stadsdeel-blad, ‘De Dukenburger’. Het waarom wordt dadelijk duidelijk. Eerst aandacht voor de nagelnieuwe titel van Tim: ‘Nijmegenaar van het jaar 2020’.
De dertiende
De verkiezing ‘Nijmegenaar van het jaar’ werd in 2008 geïntroduceerd door burgemeester Thom de Graaf. Dit betekent dat Tim Hogenbosch twaalf plaatselijk bekende voorgangers heeft. De verkiezingsformule luidt: er worden vijf kandidaten genomineerd die een prestatie lever(d)en met een positieve opsteker voor de stad. Een publieksjury en een digitaal stadspanel maken een keuze.
De burgemeester huldigt de winnaar traditioneel in januari. Ook nu gebeurde dat in een lege theaterzaal van ‘de Vereeniging’, maar niettemin op een geslaagde, feestelijk aangeklede manier. En er kon langs de digitale snelweg meegekeken worden naar de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie. Bij de burgemeester aan tafel zat Tim naast zijn directe voorganger Qader Shafiq die vorig jaar de gelukkige was. De redactie van dit wijkblad was toen al minstens zo trots als Qader zelf. Qader is immers een actieve en sympathieke bewoner van ons stadsdeel; hij beschouwt Nijmegen/Dukenburg als zijn thuis en Qader is ook nog eens aan ons wijkmagazine verbonden!
Maar dan Tim …
Niet in ieder nummer, maar wel zo nu en dan afgestoft, kent ‘de Dukenburger’ de rubriek ‘Opgegroeid …’. Er wordt met een fotograaf en een redacteur een nostalgische wandeling gemaakt door het verleden van de hoofdrolspeler in het artikel. Het betekent meer dan eens dat kinder- en/of jeugdherinneringen verrassend opborrelen. (TV-)boswachter en ‘Nijmegenaar van het jaar’ Tim was hierop geen uitzondering. Sterker nog, de sportieve, eerdere ‘knuffel’BOA en intussen vader van twee schatten van dochtertjes, Roosje en Liselot, zei meerdere malen hardop ‘wat is dit leuk’. De winterwandeling door de nostalgie van Tim startte op een vriesdroge ochtend op het Zegersterrein in Zwanenveld. Het braakliggende stuk grond, intussen getooid met een natuurlijke, boeiende begroeiing, maakt een stadspark hier overbodig. En laat die flatbebouwing ook maar zitten …! Op deze bodem liggen honderden voetstappen van Tim, die als zevenjarige al wist dat hij boswachter wilde worden. Het mooiste beroep van de wereld. Tegenover het Zegersterrein, de Oude Dukenburgseweg overgestoken, loopt het laantje met onlangs ver teruggesnoeide coniferen; in feite het verlengde van het Duckenburgpad. Daar weer achter, door een sloot gescheiden, staan de ouderlijke huizen(!) van Tim. Het eerste was een huurhuis midden in een rij, het tweede een koophuis op de hoek van hetzelfde rijtje. Het gezin kon destijds lopend verhuizen. Voor de deur(en) in elk geval het zó goed verstopte speeltuintje dat het vorig jaar al twee keer met foto’s en artikeltje door de redactie in beeld werd gebracht. Nu do(o)lde daar de ‘Nijmegenaar van het jaar’, die in 1983 in dit hoekje van de wereld werd geboren, als een honderd-procent-Dukenburger. Warme herinneringen aan oma Evers achter het heuveltje kwamen bij Tim boven. Maar oma Evers was helemaal zijn oma niet …! Ook groetten oude bekenden op straat de BN’er (Bekende Nijmegenaar in dit geval) en maakten een praatje. Tims vroegere buurvrouw Annet feliciteerde hem hartelijk met zijn successen. Want naast de nieuwste gemeentelijke onderscheiding ontving Boswachter Tim van de ‘Beestenbrigade’ in 2020 ook de Televizier-Ster, afdeling jeugd. Twee jaar eerder werd hij uitgeroepen tot ‘de beste twitteraar van Nederland’ met meer dan 30.000 volgers (@BoswachterTim).
Natuurbeheerder
Als Dukenburger kind en later, opgeleid tot natuurbeheerder, ontwikkelde Tim een scherp oog voor flora en fauna, planten en dieren dus. Maar de mens verliest hij evenmin uit het oog. Wandelaars met loslopende honden in de natuur, waar dat loslopen niet is toegestaan, kunnen rekenen op een reprimande. Dan zijn er natuurlijk – hoezo natuurlijk – ook de vele afvaldumpingen en sporen van vandalisme die Tim op zijn rondes tegenkomt. Hij roept fietsers, wandelaars en zeker kinderen dan ook op om Staatsbosbeheer te laten weten als ze iets zien dat niet in de haak is in een buitengebied. Bellen naar (030) 692 6111 of waarschuwen via internet. Een groeiend probleem zijn de vele fietsers die over paden of zandweggetjes raggen waar ze wandelaars de bermbegroeiing in jagen, of erger.
In het veld
Niet alleen de fotograaf van onze glossy, maar ook een fotograaf van ‘het Nijmeegs Stadsblad’ namen de vlot pratende en gebarende Tim onder schot in het territorium van zijn jeugd. Tim: ‘Dáár stond de boerderij van Zegers waar aardappelen, groente en fruit verkocht werden. Wij hebben er menig appeltje weggepakt. Mijn vriendje woonde aan de andere kant van het terrein achter een berg zand, waarop we met behulp van een gevonden badkuip, de mooiste avonturen beleefden. Maar mijn eerste gevoelens van passie voor de natuur ontstonden in het coniferenlaantje, waar dié boom onze vaste klimboom was. Langs het water in de bermsloot zag ik voor het eerst een aalscholver. Ik dacht: ‘wat een grote zwarte vogel’. Later zette ik hem op de foto. Toen die ontwikkeld was kringelde ik er een rood rondje omheen met de aantekening ‘dit is een aalscholver’. De foto kreeg een plaatsje in mijn eigen vogelmuseum met botjes, vogelschedeltjes en uilenballen. Bij de boerderij van mijn kameraad en zijn zusje Liselot (inspiratie voor de naam van zijn babydochter) vonden we een zwanenei. In een verlaten nest, dus ging het ei mee naar huis om het uit te broeden. Maar het legsel was oud en viel in stukken op de vloer. Huize Hogenbosch in Zwanen(!)veld heeft drie weken lang ranzig geroken. Maar wat hebben we hier enorm veel plezier gehad. We bouwden vlotten en hutten, in het speeltuintje zelfs ondergronds, want alles was toen royaler begroeid, niemand zag dat.’ Tims huidige ‘speeltuin’ – zijn werkgebied – loopt vanaf de Duitse grens tot de Afferdense en Deestse waarden bij Druten. Hij krijgt geregeld te horen dat veel kinderen én volwassenen dolgraag boswachter zouden willen worden/zijn.
Lees verder onder de foto.
Schooljeugd
Op een vraag van de fotograaf van de ‘Nijmeegse stadskrant’ of er in Tim een leraar schuilgaat, antwoordde Tim overtuigend ‘ja’! Momenteel mist hij vooral de excursies met schoolkinderen. Het is zo fantastisch om met hen door de natuur te struinen, in plassen te stampen. Dat walhalla aan vennetjes, strandjes, struikgewas, struinpaden en meerdere soorten wild in het rivierengebied. Om het de kinderen aan te leren van de natuur te genieten. Deze opvatting past intussen als een plaketiket op het TV-programma ‘Beestenbrigade’, dat wordt uitgezonden via Zapp. Als jeugdidool heeft Tim zich intussen verbonden aan de stichting ‘Mijn liefste Wens’ met projecten voor kinderen verblijvend in de Nijmeegse ziekenhuizen. Bovendien – het houdt niet op – mag boswachter Tim zich ambassadeur noemen van Jantje Beton. Ook schreef hij recentelijk een boek met de titel ‘Tim, de kleine boswachter’ en gaat hij zich inzetten voor de Operatie Steenbreek. Wég met die tegels in de tuin, in straten en op pleinen, er moet meer groen in de aarde worden gepoot.
Tenslotte
Quizliefhebbers zullen niet opkijken als erin bijvoorbeeld de populaire ‘Slimste Mens’ de vraag voorbijkomt: ‘Wat weet u van Tim Hogenbosch?’ In menig Dukenburgs huishouden hoor je dan: ‘Zwanenveld, boswachter, blogger, beste twitteraar van Nederland, voorlichting, schooljeugd, televisiepresentator Beestenbrigade, KRO/NCRV, Nijmegenaar van het Jaar, Mijn liefste Wens, ambassadeur ‘Jantje Beton’, ‘Tim, de kleine boswachter’, operatie Steenbreek …’, terwijl bij deze quiz slechts vier of vijf juiste antwoorden voldoende zijn.
Bericht februari 2020