‘Boekenhuisje in de bieb’

Eens, in een recent verleden, stond er midden in het wijde Drentse landschap een boekenhotel! In de receptie, de eetzaal, op de gangen, op de stamtafel, aan de bar en uiteraard in de hotelkamers, waar je ook maar keek: overal boeken. Zelfs in de badkamers. Pockets, naslagwerken, detectives, romans, reisverhalen. Een entourage waarvan een niet-lezer zou griezelen. Maar o, wat een walhalla voor boekenliefhebbers. Wat minder lang geleden stond op de Charles Dickensdag in Druten een boekenverkoper, die van tig boeken met een groene kaft een mega-kerstboom had gestapeld. Op een knus pleintje met rondom sneeuw en dennengroen. Leuk idee om dat thuis in het klein na te doen. Een boek is op die manier veel meer dan leesvoer … ook voor hen die niet lezen.

Houten frame

Dat er van boeken in een bibliotheek een huisje gemaakt kan worden, waar klein maar ook groot lekker in weg kunnen kruipen met een spannend verhaal, een beetje onbespied; dit kwam medewerkster Mirjam van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) in Zwanenveld op het spoor. Hoe mooi zou zoiets passen in de Zwanenveldse bieb, dacht Mirjam medio 2023. Samen met Renée Rokers en de inzet van houtman Huub van het Creatief Centrum Nijmegen Zuid (CCNZ), vervolgens dankzij andere bibliotheken kwam er vanuit het niets een boekenhuisje van de grond. CCNZ’s houtbewerking timmerde een houten skelet, zonder enige uitleg hoe. Dit is in oktober neergezet in de biep en daarna langzaam opgebouwd. Het thema van de Kinderboekenweek in oktober was ‘Bij mij thuis’.

Bouwstenen

De afdeling Collectie van OBGZ/Hatert verzamelde intussen afgeschreven* boeken om als bouwstenen te gaan dienen. Medewerkers van de biep in Hatert wisten precies welke boeken qua formaat geschikt en nodig waren voor het dak en de muren. Vervolgens schroefde Renée de boeken in stapels op elkaar voor de hoeken en de buitenbekleding rond de raampjes. Wie goed de foto’s bekijkt ziet hoe nauwgezet alles gedaan is, ook hier zonder uitleg hoe…. Het lange wachten vóór de werkelijke ‘opening’ van het boekenhuisje kwam door de dakbedekking. Aan de ene kant van het dak liggen omslagen van Donald Duck. Op de andere dakhelft kaften van de strip Suske en Wiske, helaas lange tijd net een paar te weinig. Maar nu staat het project als een huis!

Bas en Sam

Bas en Sam is een identieke tweeling van 9 jaar. Gelukkig hadden zij op vrijdag 3 mei even tijd om voor de foto’s in dit blad het huisje ‘officieel’ te openen. Ze deden dit fantastisch. Hun aansluitende reis naar een heerlijk vakantiepark gingen ze zeker ook besteden aan lezen. Met als favorieten Donald Duck, de Rode Ridder en de Grijze Jager. Deze laatste titel herbergt een boekenserie in het fantasie-genre. De schrijver John Flanagan neemt de lezertjes mee naar het land waar de 15-jarige Will wonderlijke avonturen beleeft. Bas en Sam genieten daarvan. In het boekenhuisje kregen ze aandachtige aanloop van twee kleuters die door raampjes en deuropening de ‘lezende’ broertjestweeling bewonderden.

Knutselmiddagen en meer

*Renée maakte terecht van de gelegenheid gebruik om de Dukenburger te wijzen op de ‘kind en ouder’-knutselmiddagen waarvan de ‘koninklijke voorjaarsmiddag’ een succes was. Voor een tientje kunnen kind en ouder zich creatief uitleven bij het CCNZ, Tolhuis 44.44. De volgende middag is op 19 oktober met als thema Halloween. Leuk om te doen.

*Ook de veel eerdere hobbymarkt op 1 juni aanstaande, met kunst in alle vormen en veel meer is een bezoek zeker waard. Van 12.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellende bezoekers hier gratis terecht. Meer informatie is te vinden op www.ccnz.nl/hobbymarkt. De wintereditie van de hobbymarkt staat op de kalender op 30 november.

*Overigens is een workshop Zentangle in de avonduren uitermate geschikt om met een gezelschapje als (team-)uitje te kiezen. Op de website van CCNZ is het programma uiteraard terug te vinden.

Bericht mei 2024

menu