‘Biologisch eten is goed voor natuur en klimaat’

Het aanbod aan biologische producten in de supermarkten neemt al jaren toe. En steeds meer onderzoeken laten de voordelen zien. Voordelen zijn onder andere dat het de CO2 uitstoot vermindert en de natuur versterkt. Ook is het beter voor het dierenwelzijn.

Wat is biologisch eten

Biologische boeren gebruiken geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen op het land. Ze hebben ook meer aandacht voor bodemkwaliteit en dierenwelzijn. Deze boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen. Aan biologisch eten en drinken worden geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen en andere hulpstoffen toegevoegd. Doordat biologische producten nog altijd op een klein deel van het boerenland worden verbouwd (4,5%), zijn ze wel vaak duurder.

Minder stikstof

Biologische landbouw versterkt de natuur in Nederland. Dat komt onder meer doordat er minder ammoniak bij vrijkomt. Ammoniak komt vooral vrij als de poep en urine van dieren vermengen. Dat gebeurt sneller als dieren dichter op elkaar staan. Te veel ammoniak in de lucht zorgt ervoor dat de natuur te veel stikstof krijgt, waar planten en dieren onder lijden. Van in elk geval de melkveehouderij staat vast dat de ammoniakuitstoot per hectare fors minder is bij bio-boeren. Volgens een rapport van de Wageningen Universiteit zelfs 40 tot wel 50 procent. In de biologische landbouw is er ook minder nitraatuitspoeling. Nitraat kan in rivieren, sloten en grondwater terechtkomen en watervervuiling veroorzaken.

Minder CO2-uitstoot

Uit onderzoek blijkt ook dat bij het uitbreiden van biologische landbouw de hoeveelheid broeikasgassen (CO2 en methaan) in Nederland aanzienlijk afnemen. Dat komt onder andere omdat biologische melkveebedrijven minder koeien per hectare houden, minder krachtvoer gebruiken en geen gebruik maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit rekenden uit dat de uitstoot van broeikasgassen in de biologische melkveehouderij per hectare een derde lager is, vergeleken met het gangbare melkveebedrijf, maar per kilo voedsel ongeveer gelijk is.

Goed voor de bodem

Mest van hun eigen dieren, dat wordt gebruikt bij biologische boeren, is veel gezonder voor de grond. Bij biologische landbouw wordt meer koolstof in de bodem opgeslagen. De bodem is ook beter en bevat veel leven. Het bodemleven (dat bestaat uit bacteriën, schimmels, aaltjes, regenwormen, pissebedden en nog veel meer organismen) is van grote invloed is op de plantengroei. De bodem is ook weerbaarder tegen droogte, natte periodes of weersextremen. Het is wel zo dat voor biologische landbouw meer ruimte nodig is. Daar tegenover staat dat bij extreem weer biologische landbouw (door de sterkere bodem) beter kan standhouden en een kleinere kans heeft op het mislukken van de oogst.

Tips voor wie vaker en goedkoper biologisch wil eten

Kies voor producten die in het seizoen zijn. Die zijn vaak goedkoper en zijn een duurzamere keuze.

Kijk wat er in de buurt zit. Bezoek een biologische boerderij in de buurt of bezoek een boerenmarkt en koop hier de producten in.

Koop de biologische huismerken in de supermarkt.

Begin klein: je hoeft niet in één keer overstappen op een volledig biologisch dieet. Begin met de producten die even duur (of slechts iets duurder) zijn.

Bericht februari 2025

 

 

menu