Mogelijk vragen mensen het zich wel eens af: waar zijn de vliegen, de wespen, de fruitvliegjes en de muggen gebleven nu het buiten kouder wordt en de dagen korter? Een enkele trage bromvlieg of een verdwaalde mug kan ook in herfst en winter nog wel eens opduiken als je net lekker op de bank zit, maar de aantallen die in de warme maanden voorkomen zie je toch niet. Een aanwijzing naar het verblijf van insecten in de winter vind je in hun voorkeuren.
Als voorbeeld nemen we de vlieg, de gewone huisvlieg zoals we die allemaal wel kennen. De beste omstandigheden voor vliegen zijn dezelfde als de situaties die mensen plezierig vinden. Lekker warm, zo tussen 20 en 24 graden, natje en droogje in de buurt, een rustig plekje zonder vijanden. Het natje en droogje doen ook denken aan menselijke wensen: graag lekker zoet, bij voorkeur met alcohol erin en aangenaam ruikend.
In de natuur zijn die omstandigheden vooral in de zomer en in warme lente-en herfstmaanden te vinden. Rottend fruit dat gist en waar alcohol in zit, zoete bessen, rottend vlees om vliegeneieren oftewel maden in af te zetten en verder bijna alles wat mensen eten is voor vliegen ook interessant als voedsel. Behalve van restjes bier, wijn en limonade houden vliegen van vocht waar mensen helemaal niet aan moeten denken: traanvocht en zweet van paarden en koeien waarin vocht en mineralen zitten die vliegen nodig hebben. Hoe minder vocht er in plassen of watertjes in de buurt is, hoe meer de vliegen afhankelijk zijn van het vocht van grote dieren. Denk aan de ogen vol vliegen van dieren in de weilanden die met gezwiep van de staart nog wat kriebelende lastposten proberen te verjagen.
Als het te koud wordt voor vliegen om buiten te zijn zoeken ze een droge en rustige plek op om te overwinteren. In spouwmuren, onder dakpannen, mogelijk op zolder. Ze wachten in winterslaap het volgende voorjaar af. Er zijn vliegen die in grote groepen bij elkaar gaan zitten en in een keer in de lente uitvliegen: clustervliegen. Menigeen is zich op een warme dag rot geschrokken als het hele raam in een keer vol met zwarte vliegen zit.
Ook bijen doen het in de winter kalm aan
Veel bijen sterven voordat het winter is en de overblijvers kruipen dicht bij elkaar om warm te blijven in een holletje onder de grond. De honing die ze verzameld hebben dient als reservevoedsel. Muggen houden net als vliegen een winterslaap. Een vochtige kruipruimte of een andere natte, liefst zo warm mogelijke plek is voor hen ideaal.
Wespen
Wespen zie je in de winter eigenlijk niet. De meeste wespen, die van de larven van insecten leven, gaan in het begin van de winter dood door gebrek aan voedsel. Geen bloemen, geen insecten, geen larven, geen eten. De koninginnen overleven de winter wel door in winterslaap te gaan.
Voorjaar
Het nieuwe voorjaar betekent voor insecten een nieuw begin. Uitvliegen, verhuizen, zich voortplanten, (voor sommige insecten andere insecten) eten, bloemen bestuiven. Voor mensen betekent de lente vaak de aanschaf van een nieuwe verse vliegenmepper. Wist je dat er gaatjes in de vliegenmepper zitten om te voorkomen dat de vlieg, mug of wesp al te snel een donker gevaarte op zich af ziet komen?
Bericht april 2024