‘Bieb in het Atrium van wijkcentrum Dukenburg’

Op doordeweekse avonden worden de ruimten in Wijkcentrum Dukenburg/ Meijhorst gebruikt door bewoners met uiteenlopende bezigheden.

Zo zitten er in het Atrium soms mensen te vergaderen of te babbelen. Biljarters zijn er met regelmaat te vinden, maar stampend vol is het nooit. Sommige jongeren komen er even chillen. Ook wordt er les gegeven en een enkeling gebruikt de glazen spreek‘kamers’ om te werken. Vóór de pandemiemaanden waren er geregeld wijkavonden, sommige serieus, andere voor wijkgebonden feestelijkheden. Verder was er een gemengde club die wekelijks aan de langste tafels opging in het tekenen en schilderen van zelfgekozen onderwerpen. Men hielp elkaar met advies en verbeteringen. Deze groep is geheel uit elkaar gevallen. Slechts een handvol dames houdt de moed er in. Eén van hen zat op een vooravond alleen achter een tafeltje te wachten.

Bij de zwarte boekenstellingen stond een setje te kiezen uit de titels. Ze overlegden met elkaar in het Engels. Eenmaal een keuze gemaakt uit het gevarieerde aanbod aan leesvoer, kwamen ze naar de wachtende tekentante toe met de vraag of hier hun boekenkeus kon worden geregistreerd, afgestempeld, betaald. “Oh no, je kunt ze meenemen en houden, of omwisselen voor andere lectuur.  Déze bibliotheek is gratis!”*

Dit fenomeen was het stel niet bekend, maar ze vonden het super. Intussen is er een Dukenburgse vrijwilligster die de boeken netjes rangschikt om te voorkomen dat het een rommeltje wordt. Zij is uiteraard ook megafan van de boeken in de particuliere minibiebs, die in Dukenburg kwalitatief uitblinken, volgens de Gelderlander van 8 augustus jongstleden.

* Jaren geleden was de Atriumruimte inderdaad een dependance van de Gelderse bibliotheken.

Bericht oktober 2023

menu