‘Beweegvriendelijk consultatiebureau’

De gezondheidszorg in Nederland kent vele ‘takken van sport’. Voor een baby start het begeleidingstraject ruim vóór de geboorte. De beginperiode na moeders bevalling kan er kraamzorg plaatsvinden met aansluitend het consultatiebureau. Kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar komen hier regelmatig op bezoek. De GGD controleert gewicht, ogen, oren en de motoriek van het kind. Ouders/verzorgers kunnen er terecht met vragen of zorgen over de gezondheid van hun kleintje. Drie Nijmeegse consultatiebureaus zijn onlangs beweegvriendelijk ingericht. Zo ook de vestiging in Aldenhof, die zich bevindt naast basisschool ‘de Aldenhove’ en het KION-kinderdagverblijf. GGD-Gelderland Zuid en Sportbedrijf Nijmegen hebben gezamenlijk met budget van het Nijmeegse ‘Lokale Sportakkoord’ een verrassend nieuwe inrichting mogelijk gemaakt. Alles onder de noemer ‘Breng beweging in je dag’.

Motorische ontwikkeling

  Bij dit project staat centraal: het aanbieden van mogelijkheden voor de motorische ontwikkeling van baby’s en peuters/kleuters richting de basisschool. Met bewegen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Een flyer met oefeningen is in het consultatiebureau boven elk aankleedkussen opgehangen. De baby op het kussen kun je even op het buikje leggen en kijken of de boreling het hoofdje probeert op te tillen. Baby op de rug leggen, beentjes beetpakken en deze onderdaantjes laten ‘fietsen’. Een derde oefening is het helpen omrollen. Leg vanuit de rughouding het ene babybeentje over het andere, armen meebewegen en daar ligt de baby op de buik. Eenmaal dit kunstje te pakken gaat het kleintje steeds vaker zelf aan de rol.

 Kinderspel

Is de kleine gegroeid en op bezoek in het consultatiebureau, dan kan tijdens het wachten gespeeld worden met allerlei attributen. Aan de wanden, op tafeltjes, in de ruime hoek-‘box’, met het keukentje, met autootjes, behendigheidsspelletjes en de poppenwagen! Het is een waar speelparadijs. Voor ‘Breng beweging in je dag’ zijn er vloerstickers aangebracht, die in vorm en kleur door het kind kunnen worden herkend en benoemd en/of als stapstenen gebruikt. Een hinkelbaan nodigt uit tot huppelen en springen. Het juweel in de kroon is echter een spiegel met daarvoor een rode golf-reling waaraan de tot peuter gegroeide baby zich kan optrekken, er langs lopen of andere bewegingen maken. Uw verslaglegger vergeleek het met de barre waaraan balletdansers hun oefeningen doen. De deskundigen in het consultatiebureau kunnen intussen meekijken met de bewegingen van het kindje. Ouders krijgen door de aangepaste inrichting inspiratie en ideeën hoe ze hun kind kunnen stimuleren bij het bewegen en spelen. Een goede motorische start is belangrijk voor de latere ontwikkeling. Ook in de thuissituatie is er veel mogelijk en vooral heel erg nodig. De kinderen van nu krijgen nog heel veel schermen voor hun neus, dus is het ontzettend belangrijk hun lijf en leden regelmatig uit die (verslavende) bubbel te halen. Ook daarvoor is aandacht broodnodig, zo jong mogelijk. In het verlengde van de projectpromotie van de in oktober feestelijk geopende drie Nijmeegse beweegvriendelijke consultatiebureaus zijn er meer mogelijkheden.

 Informatie:

Ouder-peutergym (2-3 jaar) Wijksport: Sporthal Meijhorst, woensdag 14.30 tot 15.15 uur.

Géén kosten voor mensen die minder te besteden hebben.

Info: buurtsportcoach Pim de Ruijter, klik voor mail of tel: 06-2156 0108

Ouder-peutergym Weezenhof: maandag en zaterdag 9.00 tot 9.45 en 9.45 tot 10.30 uur.

Kosten: klik hier voor de website

Zwemmen met peuters: klik hier voor de website

Tijden: maandag, woensdag, vrijdag 10.00-12.00 uur. Tarieven: los bad volwassene en kind 7 euro / 12 baden 70 euro. Hier kunt u met uw kind (tot vier jaar) spetteren en spelen in het water gebruikmakend van spelmateriaal, zelfs het eigen favoriete badspeelgoed. Alle kinderen met ouders/verzorgers zijn welkom. De watertemperatuur is rond 29 graden. Dit is fris voor baby’s tot drie maanden.

De GGD geeft hierover informatie: klik hier voor mail

Bericht november 2022

menu