‘Betaald parkeren in Zwanenveld (en Tolhuis)’

Op 24 april heeft de gemeenteraad de regels voor het invoeren van betaald parkeren veranderd. In de publiciteit ging het vooral over het invoeren van betaald parkeren in bestaande buurten. De gemeente meldt: ‘Volgens de nieuwe spelregels wordt parkeerdrukonderzoek gedaan wanneer 20 procent van de huishoudens in een straat dit wil. (…) Bij een parkeerdruk van gemiddeld 80 procent of hoger op tenminste drie meetmomenten wordt betaald parkeren ingevoerd.’

Op dit kaartje is te zien in welke gebieden de gemeente betaald parkeren wil hebben na realisatie van grote woningbouwprojecten. Het gaat om de kleuren rood en geel. Links Zwanenveld en Tolhuis, rechts Winkelsteeg en Neerbosch-Oost.

Maar er zijn ook plekken waar sowieso betaald parkeren komt. Opnieuw de gemeente: “In de volgende gebieden wordt betaald parkeren ingevoerd bij nieuwbouwontwikkelingen met meer dan 50 woningen én met parkeergelegenheid op eigen terrein.” Dan worden tien gebieden genoemd, waarvan twee in ons stadsdeel: ROC Zwanenveld en Winkelcentrum Dukenburg. In beide gebieden samen komen bijna duizend nieuwe woningen.

Nu en in de toekomst

Op bijgaand kaartje van de gemeente is te zien aan welke straten zij denkt. Het gaat om de kleuren rood en geel. Momenteel is er al betaald parkeren in de volgende straten van Zwanenveld*: 50’er straten (behalve de 51e) en alle 60’er, 70’er en 80’er straten, Van Schuylenburgweg en Spijkerhofplein. Als de bouw op het ROC-terrein gerealiseerd is, komt er volgens dit kaartje ook betaald parkeren in de 51e straat, alle 40’er straten en 30e, 31e, 32e, 33e, 37e en 38e straten van Zwanenveld. Als de woningen op en bij Winkelcentrum Dukenburg gereed zijn komt er volgens dit kaartje ook betaald parkeren in Tolhuis, en wel in alle 60’er straten.

(Rechts) Rood-grijze parkeerzuil op het parkeerterrein in de 66e straat nabij het voormalige postkantoor. (Links) Grijze parkeerzuil op het parkeerterrein bij de gele flat in de 61e en 62e straat.

Tarieven

In de meeste betaald-parkeergebieden van Nijmegen kunnen per adres maximaal drie bewonersvergunningen gekocht worden. In Zwanenveld is het maximale aantal twee, in het centrum één. Elke auto moet op een andere naam staan. De eerste bewonersvergunning kost 12 euro per jaar (in het centrum 48 euro). Een tweede bewonersvergunning kost 240 euro per jaar, een derde 300 euro. Men kan alleen een vergunning krijgen als de auto niet op eigen terrein geparkeerd kan worden. Niet-bewoners moeten een kaartje kopen. Dat kan bij parkeerzuilen of via een app. Het tarief bij grijze zuilen is 2,50 euro per uur, bij roodgrijze zuilen is het 3,60 euro per uur. In de meeste betaald-parkeergebieden, ook in Zwanenveld, geldt betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur, op donderdag tot 21 uur. Bewoners kunnen het parkeergeld voor hun bezoek betalen via een app van de gemeente. Het tarief is 25 eurocent per uur. Parkeren bij de woonboulevard kost voor iedereen 1 euro per drie uur. Hier moet men ook op zon- en feestdagen betalen. De gemeente gaat niet over parkeren onder Winkelcentrum Dukenburg. De eerste twee uur parkeren is daar gratis. Daarna is het tarief 1 euro per half uur tot een maximum van 7,50 euro (dagtarief). Zo is het nu. Als er één ding zeker is over het parkeerbeleid: het kan altijd veranderen.

* Dit is de situatie zoals aangegeven met verkeersborden op straat. Die komt niet geheel overeen met de papieren werkelijkheid op het stadhuis. Zie Besluit tot aanwijzing en uitwerking betaald parkeren 2024 van de gemeente Nijmegen, te vinden op internet.

Bericht juli 2024

menu