‘Belevenissen van een zwerfafvalraper’

Al zo’n jaar of tien maakt Toine van Bergen uit Aldenhof bijna wekelijks een rondje in de omgeving van zijn huis. Met plastic zak en afvalraapstok, geheel gefaciliteerd door de Dar. Toine woont met uitzicht op de Staddijk en ons fraaie park met dezelfde naam. Meestal zijn deze weg en het stadspark de plekken waar hij het aanzien van de buurt wat fraaier probeert te maken. Wat komt hij dan zoal tegen? Af en toe een forse afvaldump waar je zelf niet meer mee kunt dan melden bij de ‘Meld en Herstellijn’. Zoals onlangs nog, toen onder het nieuwe bruggetje in het Gerrit Schultepad een winkelwagentje vol afval was gedumpt.

Hotspots

Meestal raapt Toine zo een zak vol bij elkaar, met vooral veel lege plastic flessen en blikjes. De flesjes vaak nog meer dan halfvol met frisdrank! Daarnaast de restanten (zakken en plastic eetgerei) van McDonald’s. Vooral in de bermen van de Staddijk. En op de parkeerplaats bij trainingscentrum Michi. Het blijft voor veel mensen toch een sport om bij het verlaten van de A73 zich op de Staddijk nog snel van het een en ander te ontdoen, zodat ze thuis niets meer in de kliko hoeven te gooien.

 

Een andere hotspot is de parkeerplaats bij de ingang van het stadspark, waar tot voor kort de rugbyclub The Wasps actief was. Hier rijden ook ’s avonds auto’s af en aan. Er wordt ook gedeald in van alles en nog wat. Irritant is met name de hoeveelheid sigarettenpeuken die je dan soms vindt. Ook niet alle vissers ruimen na hun verblijf in het park alles even netjes op. Afgelopen voorjaar raakte nog een jonge nijlgans verstrikt in een visnet, waardoor hij blijvend niet goed meer kon lopen.

Aantal afvalbakken

In het park zelf is de laatste jaren de hoeveelheid zwerfafval gelukkig afgenomen. Dat komt onder andere omdat er meer afvalbakken zijn geplaatst. Afgezien van het feit dat soms een afvalbak niet goed dicht zit, waardoor de rotzooi alsnog op de grond belandt. Zoals een tijdje terug op het trapveldje achter Michi. Of er ligt zomaar troep rond de afvalbakken. Het is dan kennelijk te veel moeite om het echt op te ruimen, onbegrijpelijk. De mensen moeten dan wel aan een enge ziekte lijden waardoor ze hun flesjes of blikjes opeens niet meer vast kunnen houden, vertelt Toine. Verontrust is hij over geluiden dat de gemeente juist weer afvalbakken wil weghalen om geld te besparen. Dat zou echt heel ontmoedigend zijn voor de vrijwillige zwerfafvalrapers.

Wijkvegers

De komst van de wijkvegers van de Dar met hun zwarte bakfietsen heeft zeker ook bijgedragen aan het feit dat het langzamerhand weer de goede kant opgaat met de hoeveelheid zwerfafval op de Staddijk en in het Park Staddijk. Hopelijk gaan de plannen voor het invoeren van statiegeld op blikjes en flesjes de komende jaren definitief door. Het mooiste dat Toine zich zou kunnen wensen is dat zijn werk als vrijwillig zwerfafvalraper ooit nog overbodig wordt!

Bericht januari 2021

menu