‘Atelier in Maas-Waalkanaal’

Dankzij de opmerkzaamheid van één van onze redacteuren, kwam een onderwerp op de redactietafel terecht waarbij Dukenburg zijdelings maar wel behoorlijk betrokken is. Het Maas-Waalkanaal dient als locatie.

Door het water loopt geen grens tussen Hatert en ons stadsdeel, maar al jarenlang ligt tegen de Hatertse oever het botenhuis de Haemel’ afgemeerd. De studentenroeivereniging Phocas heeft hier een halve eeuw en één jaar onderdak genoten, maar boten en roeiers zijn als gezellige vereniging verhuisd naar de Spiegelwaal. Daar is het zonder meer veiliger om de roeisport uit te oefenen. De rijke historie en de sportieve successen van de Phocas-leden zijn eenvoudig digitaal te vinden. Wellicht duikt onze sportredacteur nog een keertje dieper in de beschikbare informatie.

‘De Dukenburger’ kijkt nu naar de nieuwe bestemming van het botenhuis. Vooral voor de bewoners van de ‘Tonder’, ‘Vulder’ en de ‘Wollewei’, inclusief de overige huizen langs het kanaal richting Weurt, zal het misschien een opluchting zijn dat het botenhuis door de watersporters is verlaten. Zij zullen de reuring van ‘de Haemel’ als sociëteit in ‘het Bovenhuys’ (de verdieping) en de regelmatige training van de roeiers begeleid door fietsers met een megafoon zeker op één of andere manier missen. Zo van ‘Het had wel wat’ tot en met ‘Missen? Jazeker, als kiespijn!’ Na het vertrek van Phocas biedt het drijvende huis voortaan ruimte aan een atelier voor beeldhouwers.

Bericht maart 2024

menu