‘Armoede! Leven met weinig geld! Hoe voelt dat?’

Jessica van Hinthem (links) en Linda van Aken in een woud aan vooroordelen waar mensen in armoede mee te maken krijgen.

Veel mensen zullen in hun leven wel eens een periode met geldzorgen hebben gekend. Maar dat is wat anders dan structurele armoede gedurende een langere periode. Hoe voelt dat eigenlijk? Waar loop je dan tegenaan? Welke dilemma’s kom je tegen? En welke vooroordelen bestaan er over armoede?

Jessica van Hinthem is een ervaringsdeskundige, weet wat het is om met heel weinig geld rond te komen en heeft al jaren het idee deze ervaringen met anderen te delen en zodoende veel onbegrip weg te halen, zodat mensen die onder de armoedegrens leven ‘met andere ogen’ bekeken worden. Het is haar zelf gelukt om weer te kunnen leven zonder grote geldzorgen. En het is haar nu na flink lobbyen ook gelukt om, in samenwerking met Linda van Aken van de Vincentius Vereniging, een Beleefhuis te starten in Nijmegen. Dit naar een voorbeeld van een Beleefhuis in Zwolle.

 In Aldenhof hebben ze, onder andere via woningcorporatie WoonGenoot, de beschikking gekregen over een maisonnette waarin je in een uur tijd kunt meemaken hoe het is en wat je tegenkomt als er geen of weinig geld is. De woning is helemaal ingericht in de sfeer van armoede. Bezoekers krijgen er een aantal pittige dilemma’s voorgelegd. Er wordt ook keihard afgerekend met veel genoemde vooroordelen. Zeker weten dat je in het Beleefhuis tot andere inzichten komt.

Het zou, volgens Jessica en Linda, flauw zijn om vooraf precies te vertellen wat je in het Beleefhuis wordt voorgeschoteld. “Dan zou er niemand meer komen. Wij willen bezoekers echt op een heel directe wijze met prikkelende dilemma’s laten voelen hoe het is om in armoede te leven.” Na enig aandringen willen ze toch wel een klein tipje van de sluier oplichten. Aan de buitenkant ziet de woning er best keurig uit. De inrichting bestaat uit spullen van de kringloop. De (fictieve) bewoonster Leonie zit er echter niet zo zorgeloos bij. Na een scheiding staat ze er financieel alleen voor en zit ze in de schuldsanering. Ze leeft, samen met zoon en dochter, van een weekbudget van 55 euro. En ja, wat doe je dan als de wasmachine kapot is, er een bijdrage betaald zou moeten worden voor het schoolreisje van de kinderen of als er eigenlijk nieuwe schoenen moeten komen? Hoe voelt het als je toch weer een pakje shag koopt? Hoe reageer je als ‘men’ tegen je zegt dat je hondje maar weg moet? Jessica: “Het beleefhuis is bedoeld voor iedereen die armoede eens van de andere kant wil ervaren, die wil reflecteren op zijn manier van denken over armoede, iedereen die taboes over dit onderwerp wil doorbreken of die wil groeien in zijn maatschappelijke rol.” Linda voegt er aan toe: “Hulpverleners zijn welkom, maar ook anderen die op de een of andere manier te maken hebben met het onderwerp armoede. We denken hierbij aan medewerkers van een woningcorporatie, huisartsen, mensen met een landelijke of regionale politieke achtergrond of bewindvoerders. Het beleefhuis is er dus echt voor iedereen.”

Het Beleefhuis Nijmegen start na de zomervakantie met de ontvangst van gasten. Onder begeleiding van een vrijwilliger word je dan in groepjes van maximaal vier personen gedurende een uur meegenomen in het leven van Leonie en haar kinderen.

Belangstellenden kunnen zich opgeven via aanmelden@beleefhuisnijmegen.nl Er wordt dan in overleg een tijdstip voor het bezoek gepland.

Bericht september 2021

 

menu