‘Als peuter was ik al een echte trommelaar’

Op bezoek bij Fabian Kraal, muziekdocent drums.

Fabian werd in 1987 geboren en groeide op in Tolhuis. “Ik was vroeger als kind altijd al op van alles en nog wat aan het tikken en trommelen. Vaak haalde ik pannen uit de keukenkastjes om te gebruiken als drumstel. Mijn ouders stonden daarna steeds voor een flinke afwas en maakten een kinderslot op die kastjes.” In feite heeft hij de liefde voor muziek niet daadwerkelijk van iemand meegekregen. In het rijtjeshuis vonden zijn ouders een drumstel geen goed idee. Toen Fabian een jaar of acht was, begon hij met percussie les bij het IMI (Intercultureel Muzisch Instituut) in Lindenholt. Daar heeft hij vooral zijn oren ontwikkeld en allerlei trommels en kleine percussie leren spelen. Denk daarbij aan de djembé (oorspronkelijk uit Afrika), de bongo en conga (oorspronkelijk uit Cuba). Het zijn alle langwerpige staande trommels die met de hand bespeeld moeten worden.

  Studie.

“Toen in naar de middelbare school ging was ik gestopt met trommellessen. Ik ging in het schoolorkest spelen en greep elke kans om achter het drumstel te kruipen. Ik had de kunst van de drummer steeds afgekeken. Aan het eind van de brugklas had ik mezelf al het een en ander aangeleerd en mocht ik van mijn spaargeld eindelijk een eigen drumstel kopen.” Fabian speelt ook nog (bas-)gitaar. (Overigens bestaat het drumstel in zijn huidige vorm pas 150 jaar.)                                                                                            

De Lindenberg.

 Een jaar later -Fabian was toen veertien- ging hij op drumles bij Eugène Flören en startte het jaar daarop ook zijn eerste bandje. Hij volgde toen geen percussielessen meer. In 2010 begon zijn eigen lespraktijk een beetje vorm te krijgen. En in 2011 gaf hij voor het eerst les op De Lindenberg in Aldenhof, toevallig in hetzelfde lokaaltje waar hij destijds zelf les kreeg van Eugène. Er is nooit echt samengewerkt, want toen Fabian daar begon was Eugène er al een paar jaar weg. Fabian werkt ook een dag per week op De Lindenberg in het centrum. Op beide locaties gaat het om leerlingen van acht tot vijftien jaar. In Aldenhof komen ze merendeels uit Dukenburg, in het centrum uit de omliggende wijken als Nijmegen-Oost en -Noord. Duolessen, twee leerlingen tegelijk, kunnen soms pittig zijn, maar zeker niet altijd. Deze zijn meestal gewoon heel gezellig. En nog een dag per week werkt Fabian op de Jacobiberg in Arnhem, een popschool met oefenruimtes voor bandjes. Dan is hij nog actief als drummer in enkele bandjes maar bemoeit zich ook met de geluidstechniek. In zijn huidige appartement heeft hij geen drumstel om problemen te voorkomen. Het oefenen kan elders prima. Op het ogenblik werkt hij veel samen met Anne Soldaat, zanger, gitarist en liedjesschrijver.

En dan nog: “Ik ben ontzettend dankbaar dat ik zoveel ruimte heb gekregen om me muzikaal te ontwikkelen en voor alle kansen daartoe. Daardoor leid ik nu een fijn muzikaal leven en voel me op m’n plek!”

Bericht juli 2021

menu