‘Afrika Museum’

Zomer tip

In de bossen van Berg en Dal ligt het Afrika museum. Een museum met en voor Afrikaanse kunst en cultuur. De paters en broeders van de Congregatie van de Heilige Geest verzamelden veel tijdens hun missiewerk. In 1954 werd voor de verzameling het Afrikamuseum gebouwd aan de Postweg/Meerwijkselaan. In 1956 vond de opening plaats.

Collectie

De collectie bestaat onder anderen uit hedendaagse Afrikaanse kunst, traditionele Afrikaanse objecten, architectuur in Afrika maar vooral over de mensen van dit grote continent. Nederland past er maar liefst 700 keer in. Op een groot muurbord krijg je een idee wat dat inhoud.

Het Afrika Museum vormt (nu nog) samen met het Tropenmuseum (Amsterdam) en Museum Volkenkunde (Leiden) het Nationaal Museum van Wereldculturen. Samen bevatten deze collecties bijna 450.000 voorwerpen, 260.000 fotografische beelden en zo’n 350.000 items documentair beeldmateriaal.

2000 talen

Werelddeel Afrika heeft maar liefst 2000 officieel erkende talen en is verdeeld in 54 landen. Er dus geen één Afrika. Er zijn talloze culturele gebruiken, het museum laat de diversiteit, dynamiek en complexiteit van Afrika zien. Het gaat ook over onafhankelijkheidsbewegingen, de migratie die nu zo speelt en de handelscontacten met Nederland. En heeft aandacht voor kunst, cultuur en kleding. Er is een vaste opstelling gemaakt over het hedendaags Afrika in vergelijk met het verleden en de toekomst.

Buiten museum

In het continent Afrika leven de meest mensen, bijna de helft, in grote steden. Hier zijn megasteden bij met miljoenen inwoners. Het buitenmuseum laat in de woonerven de traditionele architectuur van het platteland in bijvoorbeeld Ghana, Lesotho, Mali en Benin zien. Dat is absoluut geen compleet beeld gezien de enorme diversiteit in Afrika.

Sinds 2017 werkt men nauw samen met het Wereldmuseum Rotterdam. Tussen de paters en broeders van de Congregatie van de Heilige Geest en het Wereldmuseum is onenigheid over wat er met de collectie gaat gebeuren. Ook zou het geen Afrika Museum meer gaan heten. Dit is helaas zo hoogopgelopen dat het museum binnenkort (tijdelijk?) sluit.

Zoals nu bekend sluit het museum op 27 november. 

Afrika museum. Postweg 6, 6571 CS Berg en Dal

Open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 088-004 28 00.

www.afrikamuseum.nl

Bericht augustus 2023

menu