‘Activiteiten van Hofpoort in de Buurtkamer’

In een serie artikelen besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die inwoners met elkaar verbinden. Voor en tijdens 50 jaar Dukenburg is het netwerk “Oog voor Elkaar” ontstaan. Dat netwerk brengt door concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties dicht bij huis in Dukenburg.

 

Hanneke en Janny.

Wachtend op de gesprekspartners en de fotograaf van dit blad, was er dé kans om voor dit artikel goed rond te kijken in de Buurtkamer, bij veel Dukenburgers géén begrip. Meerdere nieuwe alsook enkele oudere Tolhuisbewoners hebben de Buurtkamer intussen wél gelokaliseerd. Op de begane grond van de flat met de naam Hofpoort, die evenals de overige hofhuizen gebouwd is op oude grond van de HAN. Deze hogeschool heette eerder Gelderse Leergangen. De toegang tot Hofpoort en de huizenrijen langs de Van Schuylenburgweg is onveranderd op zijn plek gebleven. Het fietspad naast het Douglasbosje is inmiddels voor een groot deel terug en wordt goed gebruikt, ook door wandelaars. Nu nog een voetgangers-/rolstoel-/kinderwagenverbinding langs de skatebaan, de 60e straat Meijhorst kruisend tot aan de Meiberg. Werk aan de (gemeente-) winkel.

Burendag 2022

  Met tuindeur en ramen aan de straatkant en het netgenoemde fietspad is er vanuit de Buurtkamer zicht op en contact mogelijk met voorbijgangers. Die kunnen op hun beurt naar binnen kijken en dan zien ze een stemmig ingerichte huiskamer, met bank, stoelen, kasten, een stamtafel en een pantry die nog verder uitgebreid wordt met keukenkastjes. Enkele planten, een kapstok, geschonken door bewoners, en kleurige schilderwerken (van bewoonster Wilma), maken het geheel af. De Buurtkamer is er voor de Hofpoortbewoners zelf, onmiddellijk gevolgd door de mensen die in de laagbouw aan het settelen zijn. Huurders of kopers, maakt niet uit, iedereen is welkom bij de Buurtkameractiviteiten. Enkele (re-)creatieve middagen staan in de doorstartblokken, na de verhuizing uit de eerdere wijk-huiskamer binnen de grenzen van Tolhuis. Nieuwe ideeën voor doe-dingen of bijeenkomsten zijn welkom. Er wordt in de verse Tolhuisstraten intussen geïnventariseerd welke wensen of wenken daar bestaan. Er is al wat geopperd, zoals kookprojecten, een schaakclubje, een spelletjesmiddag of kids-knutselclub. Over ‘wat is je hobby’ kan gepraat worden en interessante gesprekken opleveren. Ook een leeskring kan succesvol zijn, zeker als één van de kasten in de Buurtkamer gaat functioneren als ‘boeken(ruil)kast’. Zo is er vast en zeker meer te bedenken. Om zoveel mogelijk nieuwe Tolhuisbewoners te laten bij het Oranje Fonds, als deelnemer aan de Burendag op zaterdag 24 september.

Contactpersonen

 In alfabetische volgorde zijn het Hanneke, Janny en Marian die de Burendag begeleiden en die daarnaast het hele jaar door graag deelnemers/ gasten ontvangen in de Buurtkamer. Zij faciliteren de bestaande sjoelmiddag, de FICA-breiclub en de legpuzzelruil. Deze wordt elke eerste zaterdag van de maand gehouden kennismaken met de Buurtkamer en met elkaar hebben de contactpersonen de wijk aangemeld Als de lezer deze editie van de Dukenburger in handen heeft, dan is de eerstvolgende datum 1 oktober. Puzzelfanaten kunnen hun hart ophalen en/of eigen ‘oude’ puzzels inleveren. De dames die de contacten onderhouden zijn ook bereikbaar voor informatie over recreatie en wat dies meer zij. Zij staan te popelen om van de Buurtkamer een doorslaand succes te maken. Een grote wens is intussen wel samenwerking met andere bestaande vrijwilligersinitiatieven Als voorbeeld kwam het Huis van Weezenhof ter sprake. Daar kun je terecht voor van alles en nog wat en er zijn zeker meer van deze adressen in ons stadsdeel. Al zou je eens een (fiets-/wandel-)route uitstippelen met hier een kopje koffie, daar een soepje, een kopje thee bij de volgende, uiteraard gelardeerd met een bijpassend hapje. Op die manier kom je van elkaar te weten wat men doet en hoe dat valt uit te wisselen of completer te maken. Doublures kunnen dan meteen voorkomen worden. Binnenkort hangt er in de Hofpoortentree een informatie-kastje met daarin mededelingen, aankondigingen en nieuwtjes. Goed om daar eens naar te kijken. Maar ook dit blad, de Dukenburger, houdt een vinger aan de pols.

Bericht september 2022

menu