‘Achter glas’

Oog voor elkaar

In een serie besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die bewoners met elkaar verbinden. Bij het vieren van 50 jaar Dukenburg is Oog voor elkaar ontstaan. Dat netwerk brengt door middel van concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties dicht bij huis in Dukenburg.

Hoe de zorgcentra in Dukenburg je oude dag leefbaar maken in coronatijd.

Clowns achter glas bij de Horizon

In de vorige Dukenburger was er al te lezen hoe de buitenwacht met onder andere muzikale optredens de bewoners af en toe opfleurden. Bezoek binnen in huis mocht niet en sommigen hadden het daar toch wel moeilijk mee.

 

Een bloemetje, een kaartje, iets lekkers, alles moest aan de deur afgegeven worden. Contact met familie liep via de telefoon en soms zichtbaar achter de laptop. De verzorgenden in de Vlechting, Wollewei en Horizon kregen er half maart opeens heel wat taken bij. De vele handen van vrijwilligers vielen op slag weg. Toch betekende dat niet een teruggang in zorg en menselijkheid.

Vlechting

 Al snel kwamen er bijzondere dagen, te beginnen met Pasen. Bij uitstek dagen waarop je vrouw, man, vader, moeder, familielid gaat bezoeken. Dat kon nu niet en dit was behoorlijk slikken. Maar ook voor de jarigen binnen de zorgcentra viel het niet mee. Een verjaardag, op vaak hoge leeftijd, die wil je niet overslaan. De werkelijkheid was echter hard en er werd alles uit de kast getrokken om dan maar van buitenaf een feestje te bouwen. Zo werd op 24 maart Mien Mali 100 jaar. (Hermina Mali-Geijsberts) Ze woont in de Vlechting in Zwanenveld. De verrassing was groot toen de hele familie in feeststijl haar een aubade bracht. Zwaaiend met ballonnen en ondersteund met accordeonmuziek. Op de mooie zonnige dagen, die er gelukkig waren, konden bewoners soms met bijvoorbeeld een rolstoel de tuin in. Zo kon familie, vanachter het hek en op afstand, ‘moeders of vaders’ ontmoeten. Koningsdag werd in de Vlechting gevierd met een quiz, de winnende verdieping won lekkere taarten. En natuurlijk werd luid het Wilhelmus ten gehore gebracht.

Wollewei

Die taarten waren er ook in de Wollewei. Er kwamen ook een paar kisten aardbeien van NXP en ‘Present Nijmegen’ en voor de bewoners kwam er een verwenpakket van een drogisterij. De kinderen van de knutselgroep uit de buurflat naast de Wollewei maakten tekeningen en leuke knutsels voor de bewoners. Met: “veel sterkte”, “wij hopen dat het goed met u gaat” en “we denken aan u”, een hart onder de riem voor de binnenzitters. Wollewei-personeel deelde de kaarten en knutsels uit en bekeken ze samen met de bewoners.

Ali B vriendentour in de tuin van de Wollewei

Koningsdag was bijzonder op de Wollewei. Die dag trad rapper Poke op in het kader van de ‘Ali B Vriendentour’. Een vreemde combinatie, een rapper bij ouderen? Nee hoor, het was echt feest. De tuin mooi aangekleed met rood-wit-blauw, oranje tompouces en het nummer ‘Anderhalf’ zat de stemming er goed in. De ‘gouwe ouwe nummers’ deden de rest.

Net als bij de twee andere wooncentra hadden bewoners van de Wollewei met zijn of haar familie contact via raam- en balkonvisite, wordt er regelmatig gebeld met facetime en worden via Familienet (een besloten, facebook-achtige site) berichten, foto’s en filmpjes gedeeld. Het kan de kus en een knuffel niet vervangen, toch steeds weer die opluchting elkaar te zien. 

Horizon

Ook voor de medewerkers van De Horizon vergt het enige creativiteit in deze tijd om manieren te bedenken die een isolement moeten voorkomen. Door omstandigheden werden de medewerkers geconfronteerd met een intensieve zorgverlening. Maar tegelijk hadden bewoners ook behoefte aan afleiding, humor, troost, en ‘nabijheid’. Zeker nu familie niet meer op bezoek mocht komen. Gelukkig werden de mensen in De Horizon ook enkele keren verrast door optredens in de voortuin van onder anderen Jan Hoesen en Sher. De Mediclowns, Siep en Kwong, zorgden met hun optreden voor een schaterlach en een traan bij bewoners en de medewerkers. Ook werd De Horizon door lokale ondernemers niet vergeten, half april bezorgde men een kar vol verse soep voor bewoners en medewerkers. En sinds half mei staat er een bezoekerscabine op het parkeerterrein.

Bericht juni 2020

Met medewerking van Jolanda van Dam (Vlechting), Gemma Meijer (Wollewei) en Martijn Arts (Horizon).

menu